Chateau La Verriere Si albul poate sa sara

_DSC5768Putini producatori din Bordeaux se pot lauda ca acopera toata paleta de culori a vinului. Acum, nu intram in nuante, ca pictor sa fii si nu poti reproduce toata gama de culori care iti poate ajunge in pahar. Nu, ne referim la culorile de baza, adica alb, rosu si rose. Sigur, alb sec (ca nu vorbim de vinurile dulci din Sauternes-Barsac) mai gasesti si pe la marile nume ale Bordeaux-ului – Pavillon Blanc al celor de la Chateau Margaux e considerat cel mai bun al regiunii -, dar reprezinta mai degraba o exceptie, nu o regula. Ca si rose-ul, de altfel. E logic, pe undeva, pentru ca traditia Bordeaux-ului a inceput in rosu, fie ca a fost vorba despre marile cupaje, fie ca ne referim la Clairet, acel intermediar dintre rose si rosu atat de laudat odinioara. Un alt argument il reprezinta volumele. Pentru ca, daca productia de vinuri rosii in AOC Bordeaux atinge 2.250.000 de hectolitri anual, cea de alb nu trece de 380.000 de hectolitri. Iar cea de rose abia atinge 170.000 de hectolitri. Si totusi, exista producatori in Bordeaux care s-au inhamat la aceasta dificila sarcina de a demonstra ca regiunea poate produce vinuri deosebite si in alte culori decat cea rosie. Unul dintre ei, prezent si pe piata din Romania, este Chateau La Verriere.

Publicitate
IWCB

PHOTO BARRIQUESChateau La Verriere este un producator de traditie, care a detinut vie inca din secolul XIX. Numai ca filoxera a distrus totul. Abia dupa 30 de ani familia a reusit sa reinnoade traditia, incepand sa produca din nou vin. Marele salt catre calitate l-a facut insa Andre Bessette, tatal actualului proprietar, Alain, care, in anii ’60, a replantat toata via cu clone superioare calitativ si, mai mult, a realizat drenajul intregii plantatii. Astfel, in anii ’80, Chateau La Verriere se mandrea cu 20 de hectare de vie cum nu multi producatori din zona aveau… Urmatorul pas s-a realizat in 1999, cand Alain, care lucrase mai mult de 10 ani la un alt producator bordelez, s-a intors acasa. Odata infaptuita reintregirea familiei, Chateau La Verriere a inceput sa creasca. Si ca intindere, dar si calitativ. A ajuns la o suprafata de 60 de hectare, iar crama a fost dotata cu toate instalatiile necesare. Insa nu s-a oprit aici. Asocierea cu un important om de afaceri i-a permis lui Alain sa se extinda si mai mult. A mai cumparat terenuri, astfel ca, peste 2-3 ani, Chateau La Verriere va putea recolta struguri de pe aproape 200 de hectare. Promisiunea lui Alain Bessette este ca, tot atunci, cel mai nou produs al sau, vinul rose, se va propria calitativ de cel rosu, dar si de cel alb, ultimul, una dintre cele mai frumoase surprize pe care ni le-a rezervat Bordeaux-ul in ultima perioada. Si n-o spunem numai noi, o spune si “Le Guide Hachette des Vins 2012”, care a acordat albului din 2010 doua stele, precum si calificativul “coup de Coeur”. Dar o sustin si numeroasele medalii castigate de Sauvignon-ul Chateau La Verriere in ultimii ani. Inclusiv aurul obtinut de vinul din 2012 la editia acest an a Concours Mondial du Sauvingnon.

DSC_0215Frumoasa este si poveste aparitiei acestui vin pe piata romaneasca. George Chendi, proprietarul Alma Tim, i-a cerut prietenului sau, Bogdan Tanasoiu, cateva vinuri mai deosebite, care ar putea imbogati portofoliul magazinului on-line SmartDrinks.ro. In coletul primit erau si cateva sticle de Chateau La Verriere alb. „Mi-a placut foarte mult eticheta, simpla, direct, vesela, total deosebita de ceea ce gasesti de obicei pe o sticla din Bordeaux. Am chemat cativa prieteni la degustare si, cand am deschis sticla, s-a lasat linistea. «Mama, cat o costa asta, a intrebat unul dintre ei». Cand am aflat pretul, l-am si comandat. Adevarul e ca Chateau La Verriere Sauvignon Blanc este unul dintre vinurile reprezentative din portofoliul SmartDrinks.ro. E un alb care te provoaca, te obliga sa-l descoperi. N-am intalnit pana acum pe cineva care sa nu vrea sa-l bea”, ne-a destainuit George Chendi. Adevarul este ca, la 44 de lei sticla, cat costa la magazinul on-line, vinul ofera un excelent raport pret/calitate. Iar Chateau La Verriere rosu tine aproape. Mai ales cel din 2010, care abia se pregateste sa intre in tara.

Publicitate

CHATEAU LA VERRIERE BLANC 2012
Sauvignon Blanc
13% vol. alc., Bordeaux
Un Sauvignon Blanc care reuseste sa te impresioneze de la primul contact prin explozia sa aromatica, claritate a expresiei si echilibru. Are o tipicitate de invidiat, trimitand catre notele de soc, fructul pasiunii, citrice si flori de salcam. Gustul este plin si prietenos, cu greutate pe partea finala, dar cu aciditate foarte buna care ii da suculenta si prospetime.
Punctaj: 86 de puncte

0647-vin-chateau-la-verriere-bordeaux-rose-superior-blanc-3-973x1395CHATEAU LA VERRIERE ROSE 2012
Merlot, Cabernet Sauvignon
12,5% vol. alc., Bordeaux
Are o culoare roz-foaie de ceapa, cu tente portocalii si arome de coacaze, migdale si dulceturi. Gustul are o aciditate pronuntata de ardei rosu si grapefruit si unele tente mai glicerice, dulcege, de gem de capsune. Pe final, se simte usor alcoolul, sub forma de senzatii tonice.
Punctaj: 79 de puncte

CHATEAU LA VERRIERE ROUGE 2009
Merlot, Cabernet Sauvignon
14% vol. alc., Bordeaux Superieur
Note aromatice de gemuri de prune, piele, cutie de lemn si condimente uscate, tipice zonei din care provine. Daca olfactiv pare evoluat si elegant, gustativ are o altfel de abordare, fiind mai astringent, cu o aciditate ridicata. Aminteste de gustul visinelor, caramelului si romului, pe final devenind tonic, intens, cu o prezenta tanica solida.
Punctaj: 82 de puncte