China isi protejeaza propriul vin atacand vinul UE

Asociatia Chineza a Industrie Bauturilor Alcoolice a facut o cerere catre guvernul chinez prin care a cerut sa se ancheteze importurile de vin din Uniunea Europeana, suspectandu-le de practici comerciale neloiale.

Publicitate
Oprisor

Importurile de vin in China au cunoscut in ultimii ani o crestere foarte rapida. Productia de vin in Europa, cea mai importanta regiune viticola a lumii, reprezinta 69 % din productia mondiala. Atrasi de potentialul pietei chineze, producatorii europeni incep sa-si vanda produsele in China la preturi neloiale, mai ales ca acestea sunt in exces de stoc in ultimii ani” a declarat secretarul asociatiei, Wang Zuming. Acesta a subliniat si necesitatea clarificarii situatiei in care subventiile oferite de UE intreprinderilor vitivinicole ar putea fi de fapt masuri protectioniste ale pietei europene, in defavoarea producatorilor din alte tari.

Ne opunem categoric acestor masuri protectioniste. Ambele tari vor avea de suferit ca urmare a acestor dispute”, a declarat Zhang Qi, vice-presedintele grupului de lucru a Camerei de Agricultura, Alimentatie si Bauturi din China.

Publicitate
IPPU

Europa este cel mai mare furnizor de bauturi alcoolice al Chinei, insa in ultimii ani aceasta tara a inceput sa-si construiasca propria industrie vinicola. Jim Boyce, operator pe blogul de vinuri Grape Wall of China, sustine ca producatorii chinezi au mari dificultati in a face fata importurilor de vinuri.

Presa europeana a luat imediat atitudine la actiunea asociatiei asiatice. Le parisiene a subliniat si faptul ca frauda vinurilor straine este un fenomen important pe piata chineza si ca in special vinurile de bordeaux au avut de suferit. Pe de alta parte 20 de minute, un cotidian francez a tinut sa sublinieze cooperarea intre comerciantii dintre cele doua tari si sa aminteasca faptul ca in ultimii 4 ani chinezii au investit foarte mult in podgoriile bordeleze. Un articol din La Tribune citeaza statisticile OIV, care sustin ca piata chineza a consumat 17 milioane de hl de vin in 2011, fata de 1,5 milioane in 2010. De asemenea, publicatia atentioneaza asupra faptului ca vinurile chinezesti incep sa creasca in calitate si sa se faca prezente din ce in ce mai mult pe piata mondiala a vinului. Expertii din sectorul vinicol sustin ca, daca pana de curand vinurile chinezesti faceau parte din categoria vinurilor de masa si de calitatea scazuta, acest lucru incepe sa se schimbe destul de repede.

Se pare ca cererea cu pricina a fost inaintata guvernului chinez ca urmare a unor importuri foarte ieftine de anul trecut de vin vrac si imbuteliat din UE, in special din Spania. Agentia de presa Reuters aminteste faptul ca in 2011 vinurile spaniole reprezentau cantitativ 9,2 % din piata chineza, insa doar 5,1 % din valoarea acesteia.