Cum pastram, cum aprindem si cum fumam un trabuc

Cristian Boerean

Publicitate
Velvet

Grija si respectul pentru trabucuri nu se manifesta doar prin modul cum le pastram, ci si prin modul in care le pregatim pentru a fi savurate. Pastrarea se face in cutii speciale din lemn parfumat de cedru, numite HUMIDOARE, care au un instrument ce masoara gradul de umiditate – care trebuie sa fie in jurul a 70% – precum si un umidificator – care pastreaza gradul de umiditate dorit. Temperatura de pastrare trebuie sa fie, pe cat posibil, in jurul a 22 grade C. Dupa achizitie, trabucurile vor fi asezate in humidor si va trebui sa indepartam tipla din celofan, daca avem si alte trabucuri decat cubaneze. Daca cineva va ofera vreodata un trabuc cubanez in tipla, puteti fi sigur ca e un fals…”havanele” originale nu sunt ambalate in tipla.

trabucInainte de a fi taiat si aprins, trabucul trebuie tinut cateva minute in mana, pentru a fi incalzit la temperatura corpului, dupa care fie taiem capatul cu un cutter sau o foarfeca speciala, fie il perforam cu un instrument numit “puncher”, ceea ce este mai usor, neexistand pericolul sa ruinam invelisul extrem de fin al trabucului.

Publicitate
Oprisor

La taiere, trebuie sa avem grija ca lama sa fie pozitionata exact pe curbura de la capatul trabucului, altfel invelisul se poate desface si trabucul poate fi aruncat.
Multi recomanda inmuierea in gura a capatului care se taie… si eu sunt adeptul acestui gest. Este o dovada in plus de afectiune aratata trabucului.

Aprinderea se face fie cu un chibrit lung, special, fie cu brichete anume pentru trabucuri. Intai doar atingem trabucul cu flacara, printr-o miscare circulara. Procedeul se numeste “toasting” si pregateste trabucul pentru o aprindere uniforma, perfecta. Apoi, tinand flacara mai aproape, incepem sa tragem cate un fum des si scurt, rotind trabucul pentru ca aprinderea sa fie perfect circulara si uniforma. Dupa ce l-am aprins, regula este sa tragem cate 1-2 fumuri pe minut, si nu mai des: altfel, fumul se incalzeste si devine iute si amar.

Scrumul trebuie lasat cat mai mult timp pe trabuc, acesta actionand ca un radiator, racind fumul care altfel s-ar incalzi si ar avea un gust iute si amarui, neplacut, cum am spus si mai sus.

Modul in care tinem un trabuc in mana indica fara echivoc faptul ca tinem la eticheta, respectam trabucul, il fumam din pasiune sau, din contra… ca suntem un parvenit sef de club de fotbal… Trabucul nu se roteste in scrumiera ca o tigara, ci doar ” rupem” scrumul cand devine prea lung si exista pericolul sa cada pe pantaloni. Cu cat scrumul rezista mai mult, cu atat calitatea constructiva a trabucului este mai buna.

Finalul este extrem de important, un trabuc nu se stinge nicidata prin strivire, ci se aseaza in scumiera si este lasat sa se stinga singur, sa moara cu demnitate!

Si inca ceva: nu exista nici o regula privind cat trebuiem sa fumam din trabuc… il punem pur si simplu deoparte cand nu ne mai face placere.

3 thoughts on “Cum pastram, cum aprindem si cum fumam un trabuc

  1. … pacat ca nu se gasesc trabucuri pentru orice buzunar si orice gust… Oricum, dupa ce am terminat de citit, m-am dus sa-mi iau trabucuri 🙂

  2. Mii de multumiri pentru articol, se vede ca sunteti un adevarat pasionat. Mai ales prima parte este de un real folos pentru mine pentru ca nu am mai pufait trabucuri si astazi o sa merg sa-mi cumpar primul trabuc cubanez (cohiba esplendidos). aveam putine emotii ca nu stiu sa deosebesc un original de o copie dar acum datorita materialului stiu la ce trebuie sa ma uit. tot respectul si numai bine tuturor.

Comments are closed.