Cintia Soledad Barrientos – despre România văzută de la Apogeum! De la Clubul Apogeum

Știam despre Apogeum că e un vin. Mai precis unul elitist – vârful de lance în spatele căruia se concentrează eforturile antreprenorului Virgil Mândru pentru promovarea soiului nostru național – Fetească Neagră – în exprimarea lui cea mai plenară de la Tohani, în Dealu Mare. Dincolo de vin, firește, există această poveste (și strădanie) a creatorului lui, această viziune care a început deja să-și găsească ecou în România și în țări de pe alte trei continente. Dar am aflat recent că Apogeum a inspirat și altceva, mai complex: Apogeum este și un club al connaisseur-ilor. Unul al cărui lider (CEO) este o doamnă din afara granițelor țării, și anume Cintia Soledad Barrientos, din Argentina – o îndrăgostită de tot ce înseamnă românesc. O discuție se impunea.

Publicitate
IWCB

Imagini: Motography by MBN

Publicitate
IPPU

„Nimic nu definește mai bine spiritul unui popor decât tradițiile și obiceiurile străvechi”, e convinsă Cintia Soledad Barrientos

Vinul e numitorul comun între o stare bună și o companie minunată

– Sunteți din Argentina, o țară extrem de bogată în tradiții ale vinului și gastronomiei, o țară “a pasiunii” dar și cu o cultură recunoscută la nivel mondial. Cum ați ajuns să vă atașați de România, să-i explorați vinurile, mâncarea și tradițiile?

România îmi amintește mult de Argentina: oamenii se adună și aici, ca și acolo, în jurul unei mese gustoase, la care ai un vin bun. Vinul însoțește multe momente pe care le poți împărtăși, care înseamnă timp și dedicare – nu doar stat la masă. Astfel, pentru mine, vinul înseamnă un numitor comun între o stare bună și o companie minunată.

Înainte de a veni în România, am trăit în Argentina, Italia și Franța. Explorând România, am descoperit că aici încă aveți un tărâm al miturilor și legendelor, că aveți în spate o moștenire magnifică – iar aici includ și vinul. În cazul meu, vinul a devenit firul comun al diversității de culturi la care am fost expusă. În România m-am ocupat de organizarea de evenimente pentru comunitatea de “expați”. Aici am descoperit ia – minunata bluză românească – și mulți artizani cu un talent deosebit, care mențin tradițiile vii. Era imposibil să nu devin fascinată de această călătorie între tradiții, obiceiuri și modernitate.

Lucrurile naturale sunt în pericol. E esențial să ne întoarcem către rădăcini

– Cum ați descoperit și de ce v-ați fixat ca “subiect” Apogeum și ce înseamnă acest club, mai exact? Ce-și propune, cine face parte, ce activități are? Cum ați reușit să formați o comunitate, cât este de mare și care-i sunt perspectivele? Aș putea face și eu parte?

Pentru mine e foarte clar că în lumea de azi, în care totul se întâmplă atât de rapid și virtual și în care lucrurile “naturale” sunt în pericol, e esențial să ne întoarcem către rădăcini. De aceea, conexiunea mea cu APOGEUM Fetească Neagră a fost imediată și magică – pentru că vinul acesta e un tribut adus unui soi românesc autentic, fiind produs, în același timp, în amfore de ceramică, după metode vechi de 2000 de ani. Toate aceste lucruri contribuie la experiența pe care o reprezintă acest vin nobil.

Străinii descoperă în România un tărâm al miturilor, legendelor și tradițiilor și doresc să revină

APOGEUM Club este găzduit de conacul și crama dedicate vinului cu același nume, din zona Dealu Mare, în care se întâmplă lucruri surprinzătoare și de unde bucuria nu lipsește niciodată. Un loc unde se creează conexiuni autentice între oameni, în timp ce te poți bucura de vin și poți contribui la promovarea tradițiilor românești. Sunt extrem de fericită că am reușit să abordăm holistic promovarea moștenirii românești, având permanent și o componentă de responsabilitate socială integrată în ceea ce noi numim “apogeul experienței autentice românești”. 

România a devenit un punct clar de interes turistic; e listată în multe publicații pe teme turistice ca fiind un secret bine păstrat. Din această cauză, mulți oameni au început să vină aici, să se lase fermecați de România și de frumusețea ei și – de ce nu? – să descopere vinul său minunat – în cazul nostru Feteasca Neagră. Prin intermediul Clubului, ne conectăm la bogăția culturală a României – atât prin relațiile interpersonale, cât și prin reconectarea la natură. De aceea cred eu că nu e dificil să creezi o comunitate – când ai așa o calitate remarcabilă și atâtea valori.

Clubul oferă patru tipuri de abonamente, astfel încât fiecare să găsească exact ceea ce își dorește în cadrul lui. În acest moment, avem o comunitate extinsă de expați, membri ai diferitelor ambasade și antreprenori români și străini.

Stilul de viață românesc este în mare măsură unic. Se simte în energia bună a acestei țări

– Am descoperit, pe profilul de instagram al Clubului Apogeum, că există “ambasadori” ai acestui ambasador al vinului românesc care este Feteasca Neagră Apogeum din Tohani. Cum sunt aleși și ce rol au ei?

Probabil nimic nu definește mai bine spiritul unui popor decât tradițiile și obiceiurile străvechi. Străinii sunt mereu plăcut impresionați când descoperă că România este o țară a legendelor, miturilor și tradițiilor păstrate de milenii! APOGEUM Club a dorit să expună membrii săi la aceste tradiții – și ce modalitate mai bună există decât să faci echipă cu români pasionați și mândri care deja fac diferența! Fiecare dintre ambasadoarele noastre – Delia Baciu, din Bucovina, și Teodora Godincă-Herlea, din Maramureș – au fost alese datorită devotamentului față de cultura acestor regiuni și datorită dorinței lor de a arăta lumii comorile care zac ascunse în comunitățile rurale.

– Pe profilul dumneavoastră de Instagram am observat că sunteți o promotoare a iei românești și a unor destinații de la noi din țară. Credeți că, în afară de vin, mâncare, vestimentația tradițională și de locurile care merită vizitate aici, “stilul de viață” românesc poate exercita o atracție care să se poată materializa sub forma unei promovări turistice de succes a României? Dacă da, cum ar arăta acest stil de viață românesc, în viziunea dvs?

Stilul de viață românesc este în mare măsura unic, și experiența în sine este una de natură să te îmbogățească. Românii sunt calzi, inteligenți și pasionați. Mi se pare incredibil cât de multe limbi străine pot vorbi cu un accent impecabil și aproape fără efort. Viața în România este o combinație – pentru mine încântătoare – de muzică și bucătărie locală, cu religia ca alt aspect important atașat stilului românesc de viață, mai ales când vine vorba de familie. Pentru mine, românii sunt oameni care știu să se distreze, iar asta se simte în energia bună a întregii țări.

Toți prietenii mei care au vizitat România doresc să revină

– Ce vă întreabă prietenii din afara României atunci când aud de țara noastră? Și ce le răspundeți?

După cum am mai spus, România este, încă, un “secret bine păstrat”. Așa că, în general, oamenii nu știu foarte multe. Prietenii mei sunt foarte curioși, unii dintre ei au și venit și au vizitat România și cu toții vor să revină! Le tot spun că, deși decizia de a mă muta aici a părut atunci o mare aventură, a devenit până la urmă cea mai mare aventură! Cu siguranță am descoperit aici o adevărată comoară, unde pot avea o viață de familie fericită și unde, la două ore de Capitală, pot descoperi adevărate minunății.

– Numiți, vă rog, trei locuri din România unde v-ați simțit cel mai bine până acum?

Aleg fără ezitare Bucureștiul ca primă descoperire fabuloasă, imediat după ce am venit în România. Câte contraste și câtă energie! Pentru mine este încă un carusel de senzații, parcă orice este posibil aici. Ideile curg, și românii au fost mai mult decât prietenoși cu mine. Nu voi uita asta niciodată.

Acum, mergând spre zone din țară, pot să spun că, în călătoriile mele prin Transilvania (Alma Vii, Biertan, Criț, Mălâncrav, Sighișoara, Viscri), în căutarea vechilor case și sate readuse la viață prin eforturile unor organizații ca Eminescu Trust și Pro Patrimonio, am petrecut cele mai frumoase vacanțe din viața mea. Deconectându-ne de toate device-urile și tehnologiile, am reușit să ne reconectăm la natură – iar asta a fost cu adevărat minunat. Parcă ne-am întors în timp!

România este o țară binecuvântată cu locuri care lasă impresii puternice și rămân în inimile și mințile oamenilor. Așa că voi lăsa locul trei gol – și aștept să văd ce au de oferit Bucovina și Maramureșul. Vă țin la curent!

Linkuri de interes:
Mihai Eminescu Trust
Pro Patrimonio
Experience Transylvania
Crama Apogeum