City Best: Prima taverna mobila cu raci din Bucuresti

Articol de Adriana Popescu //

Publicitate
Uleiuri

tavernaSimpaticul restaurant de raci deschis la inceputul toamnei, in Parcul Lumea Copiilor din zona Tineretului, se plimba prin Bucuresti, in functie de oportunitati si evenimentele in desfasurare. Cel mai recent loc este in apropierea centrului comercial Plaza Romania, dupa care va cauta o alta zona „cu vad”, unde sa-si vanda portiile generoase de raci, ne-a spus Paul Nicolau, administratorul tavernei (locatiile sunt anuntate din timp pe site-ul raci.ro si pagina de facebook a Tavernei Racilor).

Micul sau restaurant mobil este de fapt este o casuta rustica, cu obloane la ferestre si felinare inalte si terasa inconjurata de gard, unde incap 52 de persoane la mese. Evident, specialitatea casei sunt racii fierti, asezonati cu condimente si unul din sosurile casei, in portii de 500 de grame, la pretul de 35 de lei, dar pe langa acestia, meniul mai cuprinde si pui de balta pane, creveti pane, frigarui de midii si calamari pane.

Publicitate

raciRestaurantul este parte a business-ului raci.ro – prima si cea mai mare crescatorie de raci din tara, iar ca si curiozitate, specia de rac vanduta se numeste Astacus Leptodactylus – racul “de balta”, prins din ape locale, concesionate de companie si intretinute pentru a evita factorii de poluare. Asta pentru ca, spune Paul, poluarea duce incet incet la disparitia racilor, astfel ca, in multe tari din Europa occidentala se gasesc deja destul de greu.

Paul Nicolau mai detine o locatie asemanatoare in Brasov si intentioneaza sa extinda conceptul si prin franciza. Pe lana taverne, compania raci.ro a deschis tot in luna septembrie, un punct de lucru (in Splaiul Independentei, 2 K) unde vinde atat raci vii, cat si raci fierti „de-a gata” catre persoane fizice; de asemenea, asigura livrari in retele de hipermarketuri din tara si chiar la export.

Pentru a-si face cunoscut brandul, Paul Nicolau organizeaza tot felul de evenimente tematice, precum Festivalul racilor – cu activitati distractive si concursuri viteza de mancat raci, tombole etc. (in Brasov si Bucuresti), Raci pe partie (la Poiana Brasov) sau Cea mai mare fiertura de raci din Europa (Natura Parc, in apropierea Brasovului) unde au fost fierte 1,5 tone de raci. Site-ul sau da o mana de ajutor si celor care vor sa iti prepare racii acasa, oferind 30 de retete – de la racii fierti in vin, la paste cu cozi de raci sau tartine cu raci.

Raci fierti cu vin

IMG_9056Ingrediente pentru doua portii „generoase“

20 raci de marime medie/mare, 50g unt, un morcov, o ceapa, doua-trei frunze de dafin, doua-trei frunze de patrunjel, 2-3 catei de usturoi, sare si piper dupa gust, cimbru, 250ml vin alb (un pahar)

Mod de preparare

Spala fiecare rac in parte sub jet puternic de apa. Caleste (intr-o cratita suficient de mare incat sa incapa si racii mai tarziu) untul, morcovul si ceapa, taiate felii subtiri, adauga frunzele de dafin, cimbrul si patrunjelul, apoi cateii de usturoi tocati, sarea si piperul. Dupa ce incep sa se inmoaie legumele, pune un pahar de vin alb si 100 ml apa.Lasa sa se fiarba, dupa care pune racii. Fierbe-i la foc puternic timp de 15 minute, intorcandu- i de cateva ori. Lasa-i apoi la racit in cratita. Pont: Merg foarte bine cu mujdei de usturoi.

CUM PREGATIM SI CUM MANCAM RACII

Poate ca nu suna ei asa de „rafinat” precum homarii sau crabii (gastronomic vorbind!), dar sunt de-a dreptul deliciosi, daca stii cum sa ii pregatesti si sa ii mananci. Gustul racilor este similar cu cel al homarilor, dar daca nu stiai, au o aroma mult mai fina datorata habitatul de apa dulce in care traiesc. Ii poti consuma fierti cu un mujdei sau un sos picant, cu porumb fiert si carnati (ca americanii) sau combina in tot felul de retete, de la raci fierti in sos de vin, la combinatii cu… porumbei, dar si in supe, paste si chiar in produse de patiserie. Daca nu ai mai mancat raci pana acum, trebuie sa stii in primul rand ca se fierb intotdeauna de vii (altfel, ca si alte crustacee, pot fi toxici), iar apoi ai de mancat numai carnea din coada si din clesti. Prietenii nostri de la Raci.ro, care detin cea mai mare crescatorie de raci din tara si doua taverne in Bucuresti si Brasov, ne invata step by step cum trebuie pregatiti si mancati.

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 67, noiembrie 2011