Articol de Adriana Popescu / CityBest.Ro //
Reamenajata si redeschisa in acest an, dupa preluarea de catre actualul actionariat, Casa Vernescu se prezinta cu un concept nou, exquisite, „all in one”, cu restaurante fine dining, braserie, wine & champagne bar, lounge & club si alte saloane de leisure&entertainment. Cu perioade stralucitoare si intamplari zbuciumate, Casa Vernescu pare sa isi fi regasit linistea, reintegrandu- se in lumea mondena a capitalei, asa cum o facea in perioadele sale de glorie, cand Bucurestiul era Micul Paris, si mai recent, dupa anii 1990, in perioada cazinoului si a restaurantului gourmet, readaptat acum modern pentru Bucurestiul actual. In timp ce infatisarea perpetueaza opulenta si arhitectura cladirii monument istoric, conceptul este total diferit fata de ceea ce a fost locul ani la rand, fara cazino, dar cu multe restaurante si saloane pentru diferite ocazii si pentru toate momentele zilei, de dimineata pana noaptea tarziu.
Gastronomie si entertainment
Actualul actionariat a gandit un spatiu multifunctional, care cuprinde un restaurant international, dar si unul romanesc, braserie, café-bar, club&lounge, un cigar club etc; trecandu-le in revista, am numarat cel putin 12 spatii deschise ori in curs de amenajare. „Ne dorim un concept complex, un fel de «all in one» al domeniului Horeca, in ideea de a le pune la dispozitie clientilor facilitati diversificate, dar complementare; de exemplu, sa poata merge direct de la masa in club sau invers, sa nu fie nevoiti sa caute alt loc pentru alte nevoi de consum“, ne-a spus Patric Albulescu, Directorul de Marketing al Casei Vernescu. La parter, au fost deschise restaurantul gourmet La Colonade, cu specific international si restaurantul National cu specific autohton. Tot aici se afla salonul VIP, denumit sugestiv „Discret” si Café Bar-ul amenajat in lobby-ul eliptic din jurul scarii interioare. Un „teenage tearoom” a fost conceput special pentru copii si adolescenti ca spatiu de distractie si mancare, iar pentru iubitorii de vin, exista un salon Wine & Champagne Bar, cu o selectie rafinata de etichete. O gradina de vara va fi deschisa in timpul sezonului cald, in curtea interioara din fata restaurantului.
Incursiune in viata de noapte: CLOUD 9, Vip Champagne, Shot Bar
Urcand pe opulenta scara de marmura, in jurul careia este creat tot edificiul, la primul nivel, se afla eclecticul club CLOUD 9, care pe langa muzica mixata live de DJ, ofera o experienta stylish „de noapte“, o incursiune prin The Main Room, Shot Bar si VIP Champagne Room, iar Churchill Cigar Club isi asteapta clientii cu trabucuri si bauturi fine. Pentru cei carora li se face foame noaptea tarziu sau, de ce nu, vor sa ia micul dejun, exista tot la etaj braseria Moonplate.
Meniu diversificat, pentru diferite ocazii de consum
Oferta gastronomica a Casei Vernescu a fost gandita astfel incat sa raspunda unor cerinte si ocazii de consum diferite, cu feluri internationale gourmet sau mai accesibile, de la foie gras si carne de vita argentiniana, la peste, paste si risotto – in meniul restaurantului La Colonade – pana la savuroasele feluri traditionale romanesti: ciorbe, sarmalute, carnati afumati – in restaurantul National, „acompaniate” aici si de muzica live etc. Selectiile de vinuri romanesti si internationale, sampania si bauturile fine completeaza preparatele culinare. Pe langa meniurile ŕ la carte, Casa Vernescu pune la dispozitia clientilor oferte diversificate si adaptate pentru evenimente, locul devenind deja unul preferat de lumea mondena a Bucurestiului pentru lansari de produse, prezentari de moda, petreceri private s.a. Pastrand eleganta clasica a locului, cu o atmosfera rafinata si, in acelasi timp, relaxata, Casa Vernescu renaste asadar „modern si tot monden”, imbinand pasiunea pentru arta culinara, muzica, cultura si design architectural, pe fostul Pod al Mogosoaiei, actuala Calea Victoriei.
Povestea palatului Vernescu
Cladirea de pe Calea Victoriei a fost construita in 1820 de boierul valah Filip Lens, fiul lui Jean-Baptiste Linche, secretar de limba franceza al domnitorului Constantin Racovita, fiindu-i oferita ca dar de nunta sotiei sale, Lisaveta Balotescu-Carpinisanu. Un an mai tarziu, casa era devastata de un incendiu, dar proprietarul se ambitiona sa o refaca, transformand-o in cel mai frumos palat al acelor vremuri din Bucuresti. Maiestuoasa scara interioara din marmura a fost adusa de la Paris pe bucati cu carutele si montata, iar casa s-a construit literalmente in jurul ei. Dupa moartea lui Filip Lens, cladirea a gazduit pe rand Colegiul Militar, Ministerul de Razbel si Statul Major al Armatei Rusesti. In aceasta vreme, Lev Tolstoi, se numara printre vizitatori.
Cladirea lua foc din nou in 1882; mostenitorii lui Lens au vandut-o lui Gheorghe „Guna” Dimitrie Vernescu, avocat si politician, de la care si-a luat numele care a consacrat-o. Vernescu l-a angajat pe arhitectul Ion Mincu sa refaca vila care devenea de atunci, „loc de vestite baluri si serate mondene“, dupa cum sustin cronicarii vremii.
Armonia marmurei cu decoratii aurite ce inzestreaza tavanele si peretii, vitraliile si oglinzile masive transformau casa in cel mai impresionant palat de pe Calea Victoriei. Stilul eclectic al vremii era completat de picturile albastre translucide ale lui George Demetrescu Mirea. De la sfarsitul vietii lui Vernescu pana la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial isi au sediul aici Ministerul Economiei Nationale, Ministerul Industriei si Comertului si Guvernul Romaniei.
In 1944, casa e rechizitionata de Armata Rosie, care distruge o parte din picturile murale. Dupa 1945, este preluata de Guvernul Groza, pana in 1990, este casa de protocol a unor ministere, iar in 1990 devine sediul Uniunii Scriitorilor din Romania.
Intre 1993 si 2011, Casa Vernescu este refacuta, parterul sau devenind locatia unul restaurant gourmet, considerat cel mai elegant din Bucuresti, iar restul cladirii ii revenea unui operator de cazinouri. Dupa 2009, s-au incercat diferite formule pentru a face locul mai accesibil publicului larg. Intre 2009 si 2010, restaurantul devenea spatiu multivalent, pentru diferite momente de consum, in functie de care se transforma pe rand in cafenea, restaurant si lounge-club. O perioada a functionat AristoClub Lounge&Bar, iar lobby-ul devenea Café Vernescu. In 2012, Casa Vernescu e preluata de actualul actionariat, care isi propune sa o transforme intr-un reper „hot” al Bucurestiului actual.
Calea Victoriei, nr. 133
Tel.: 0733.242.067
E-mail: sales@casavernescu.com
www.casavernescu.com
https://www.facebook.com/CasaVernescu
Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013