De la Cluj, o lecție de restaurante pentru toată țara

Publicăm în acest număr un articol despre trendsetterul în vin și gastronomie de la Cluj, Septimiu Crișan, și despre concepte de succes în domeniul restaurantelor la care a contribuit. Dar interesul nostru pentru acest subiect nu începe și nu se termină cu meritele de necontestat ale lui Septimiu (care, de altminteri, e un vechi prieten și consilier valoros al revistei)Interesul nostru se datorează faptului că, în urma vizitelor recente, am găsit în Cluj un nivel de calitate al restaurantelor, wine bar-urilor și wine shop-urilor care pare să îl depășească pe cel din București. Un adevărat fenomen care, combinat cu frumusețea și vitalitatea așezării și (în curând) cu ieftinirea transportului rapid având ca destinație acest oraș pune Clujul pe harta city-break-urilor aproape obligatorii pentru orice turist.

Publicitate
Oprisor

Miile de studenți străini la Universitățile din capitala Ardealului sunt, cu certitudine, un motor social și financiar extraordinar pentru industria ospitalității. La fel și farmecul orașului. Dar nu sunt singurele motive pentru care localurile din Cluj arată mai bine, servesc mâncăruri mai bune și la prețuri mai mici decât cele din București (și din restul țării, ca să fim onești). Există aici și o altă o combinație de factori care, odată înțeleși, ar putea fi replicați:

  • restaurantele trebuie să facă profit, dar nu pe tot odată, ci din rulaj pe măsura capacității și având grijă de satisfacția clientului;
  • restaurantele trebuie să se diferențieze și să se actualizeze ca meniu și servicii mereu, în raport unele cu altele și cu așteptările clientului;
  • restaurantele trebuie să arate bine și să fie confortabile pentru client, nu pentru patron sau personal;
  • managerii de restaurante, ca în orice alte business-uri, au nevoie de informații și idei despre industria în care operează, au nevoie de feedback de la clienți și trebuie să folosească permanent aceste resurse, pentru a se îmbunătăți constant.

Par lucruri elementare, dar ați rămâne surprinși dacă ați ști cât de puțini conducători de restaurante le știu. Este motivul pentru care recomand oricărei persoane care deține sau intenționează să deschidă un “local de alimentație publică” să facă, mai întâi, o vizită de documentare la Cluj. Cu aparat foto, cu carnețel de note. Ne va fi la toți mai bine dacă s-ar întâmpla așa.

Publicitate