Cod in crusta de ierburi provensale si parmezan cu sos Veloute

Retetele provin din noul meniu al restaurantului Charme. Chef Augustin Paraschiv ne-a propus doua dintre cele mai vandute preparate.

Ingrediente: 200g file de cod, 50ml ulei de masline, 8-10 grame amestec ierburi provensale, 20g miez de paine, 20g parmezan, doua rosii cherry, ˝ ceapa rosie, o lingurita de zahar, 5ml otet balsamic

Preparare: se prajeste pestele in uleiul incins, maxim un minut pe fiecare parte. Se scoate, iar in acelasi ulei se caleste ceapa taiata pestisori. Se adauga apoi rosiile taiate in jumatate si, dupa inca un minut, se toarna zaharul si otetul balsamic. Compozitia se scoate cu o spumiera, sa se scurga uleiul in exces, si se pune deasupra pestelui. Separat, se amesteca in blender miezul de paine, ierburile si parmezanul, iar compozitia se presara deasupra pestelui. Se baga fileul de cod in cuptorul preincalzit la 180 de grade si se tine pana cand se gratineaza. La final, fileul de cod se pune peste sosul Veloute, sos obtinut din unt, faina, supa de peste, smantana de gatit, zeama de lamaie, sare de mare si piper negru proaspat macinat.

Un vin alb, mineral, cu structura puternica, usor baricat, se preteaza foarte bine la acest preparat. Daca nu aveti la indemana un Chablis, puteti incerca un Chardonnay Chateau Valvis.