Concours Mondial de Bruxelles 2010 – record de probe

concoursmondial-verre1Momentul sensibil prin care trece economia mondiala pare sa nu fi influentat decizia de participare la Concours Mondial de Bruxelles a producatorilor de vin din intreaga lume, ultima editie a acestui concurs-eviniment inregistrand un record de probe inscrise: aproape 7000 de vinuri si spirtoase din 50 de tari.

Publicitate

Desfasurata in perioada 23-25 aprilie, la Palermo, a XVII-a editie a Concours Mondial de Bruxelles a aliniat la start 6964 de probe din 50 de tari, degustate si analizate de un juriu format din 273 de jurnalisti si oenologi din peste 40 de tari.

Concursul s-a desfasurat pe parcursul a trei zile, degustarile fiind organizate conform regulilor OIV. Vinurile au fost punctate conform sistemului de notare 100 de puncte, juratii, impartiti pe comisii formate din 5 sau 6 membri, neputand discuta intre ei decat dupa ce fisele de notare erau predate presedintelui de juriu. Acest aspect reprezinta o oportunitate extraordinara pentru juratii participanti, deoarece astfel ei isi pot compara notele acordate cu ceilalti membri ai comisiei.

Publicitate

concoursmondial-2010-2304-182Fata de editia anterioara, anul acesta si numarul juratilor a crescut cu 30%, componenta acestuia indicand clar orientarea catre piata a Concurs Mondial de Bruxelles. Potrivit organizatorilor, anul acesta juriul a fost format in procent de 66% din jurnalisti, 14% comercianti si distribuitori, 12% somelieri si 8% enologi si specialisti.
Sesiunile de degustare din cadrul Concours Mondial de Bruxelles 2010 s-au desfasurat pe parcursul a trei zile, juriul concursului fiind impartit in 46 de comisii. Doua dintre acestea au fost destinate jurizarii vinurilor fortifiate si licoroase (Porto, Jerez, Madera, Marsala etc), iar alte trei bauturilor spirtoase si distilatelor pe baza de vin. Fiecare degustare a fost precedata de o calibrare simturilor si armonizare a capacitatii de notare a degustatorilor din comisii.

dsc05667Probele degustate au fost clasificate in serii omogene, pe baza caracteristicilor declarate de catre producator si a certificatelor de calitate. Degustarile pentru toate seriile s-au realizat in orb, organizatorii concursului garantand un anonimat total al probelor, singurul indiciu prezentat fiind anul de recolta.
Daca au fost punctate intre 100 si 96,1 vinurile vor primi Marea Medalie de Aur, cea mai mare distinctie a acestei competitii, daca se situeaza intre 87,1 si 96 de puncte primesc medalii de aur, iar esantioanele jurizate cu un punctaj cuprins intre 82 si 87, medalii de argint. Organizatorii vor anunta rezultatele concursului pe data de 5 mai.

concoursmondial-2010-2304-150La aceasta editie Romania a avut in concurs 51 de probe (49 de vinuri si 2 bauturi spirtoase), cele mai multe probe de jurizat provenind din Franta, 2277. Vinul.Ro a fost prezent la aceasta competitie prin semnatarul acestui articol, membru in juriul degustator, Romania fiind reprezentata la eveniment si de catre Georgel Costache, director general Vincon, Catalin Paduraru, critic de vin si proprietar Evinoteca.ro si Constantin Croitoru, director Sodinal.

Concours Mondial de Bruxelles este probabil singura competitie de profil din lume, care se organizeaza de cinci ani in orase diferite. Dupa Lisabona (2007), Bordeaux (2008), Valencia (2009) si Palermo (2010), in 2011 CMB va ajunge in Luxemburg.

Concours Mondial de Bruxelles a fost creat de catre Louis Havaux, fost presedinte al Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin, prima editie avand loc la Brugges, in 1994. La editia de anul trecut, Romania a obtinut 6 medalii de argint.

Alte materiale pe aceasta tema:

5 medalii de aur si 2 de argint pentru Romania la CMB 2010

2 thoughts on “Concours Mondial de Bruxelles 2010 – record de probe

  1. Mi se umple inima de bucurie cand aflu ca si vinurile romanesti sunt apreciate oficial. Nu pot sa nu ma gandesc si la faptul ca jurizarea s-a facut “orbeste”. Cred ca acest aspect a contribuit la procentajul foarte bun obtinut de cramele noastre. Bravo. Hai noroc si la mai multe …. pahare …. si medalii. Stima!

Comments are closed.