Concurs international de gatit la Castelul Gilau din Cluj

In curtea castelului de la Gilau (jud Cluj), in perioada 14-16 septembrie 2007, va avea loc prima editie a Concursului International de Gatit in Aer Liber din Romania, cu un Mare Premiu de 1.000 de euro. Vor fi trei zile de concurs petrecute la ceaun, plita si gratar cu specialisti ai artei culinare sau simpli indragostiti de furculita si pahar, cu juriu scolit in tari straine si, cu putin noroc, poate si cu intaiul om din stat dand startul. Alaturi de mancare, vor fi concerte, spectacole de teatru, dar si prezentari de vinuri. De altfel, www.Vinul.Ro este unul dintre partenerii media ai evenimentului si vom avea un moment propriu in cadrul acestuia.

Publicitate
Excursii

Ideea organizarii unui astfel de eveniment apartine unui grup de gurmanzi organizati sub denumirea de Asociatia Culturala Euro Est Alternativ (ACEEA) care au participat la o serie de festivaluri asemanatoare in strainatate. „Cele de afara sunt doar cu profil local si de aceea vrem sa organizam ceva deosebit. Cel mai tare este un festival de langa Gara Kellety, aproape de Budapesta. Ei deja s-au specializat pe mai multe sectiuni, au festivalul cirnatilor sau al ciorbelor”, a declarat Radu Zarnescu, secretar general ACEEA si manager de proiect.

Cum se vor stabili castigatorii?

Publicitate

Daca la inceput organizatorii s-au gandit sa faca o departajare a concurentilor in functie de gradul de pregatire al acestora in arta culinara, ulterior s-a renuntat la idee. „Vrem sa vina cu totii. Nu e un concurs pentru bucatari. Gustul mancarii conteaza foarte mult si, cum este o chestiune subiectiva, poate sa invinga oricine!”, afirma Zarnescu. Pe cei peste 150 de concurenti – cam cat se preconizeaza ca vor fi – din tara sau de peste hotare ii vor „pune pe jar” doua probe: mancaruri gatite in are liber, (mancaruri la gratar, preparate pe plita, la ceaun, mancaruri vegetariene) si expozitia de arta culinara, cu hrana rece, dulciuri, creatie, meniu alternativ pentru restaurante. La fiecare sectiune se vor acorda premiile I, II si III. Juriul, format din specialisti din Romania, Ungaria, Austria, Germania, si cu presedintele de la Academia franceza de Arte Culinare, va puncta gustul mancarii gatite la fata locului, prezentarea produselor alimentare in forma finala, dexteritatea cu care sunt pregatire mancarurile si, nu in ultimul rand, imbracamintea concurentilor. In punctajul acordat de juriu va conta si expertul exterior al standului concurentilor. Premiul cel mare va fi un cec de 1.000 de euro. De asemenea, castigatorului i se va inmana si trofeul competitiei – o tablita din bronz gravata cu distinctia “Cel mai bun bucatar al anului”, pe care o va putea afisa sau monta oriunde va crede de cuviinta, timp de un an. La editia din anul urmator, castigatorul trofeului din anul precedent va preda tablita de bronz castigatorului. Trofeul va fi insotit de catre o diploma, fisa de punctare a juriului, materiale sau produse de la sponsori. De asemenea, tuturor participantilor concurenti la eveniment si se vor acorda diplome de participare, iar cei care se situeaza pe podium vor fi rasplatiti cu medalii, materiale si produse din partea sponsorilor, bani. Castigatorii nu iau tot! Vor fi premii si pentru concurenti mai speciali. Astfel, vor fi premiati cel mai varstnic si cel tanar concurent (care insa nu poate avea mai putin de 18 ani), concurentul care a parcurs cea mai mare distanta pana la locul desfasurarii evenimentului, precum si primul concurent care va sosi la eveniment. Concurentii – care se pot asocia in echipe de maxim trei persoane – vor asigura materia prima, vesela si instrumentele necesare pentru gatit. De asemenea, cantitatea minima de mancare pe care o vor gati si care va fi evaluata de juriu este pentru 10 persoane. Daca vi se pare tentant, puteti sa va inscrieti la concurs, pana la sfarsitul lunii august, completand online formularul pe care-l puteti gasi la www.aceea.ro

Concursuri si pentru spectatori

Nici cei aproximativ 30.000 de spectatori asteptati la eveniment nu vor sta degeaba. Pentru ei se vor organiza concursuri de mancat (oua fierte, salata de varza sau supa de pasare cu paiul) contra cronometru sau concursuri de spalat vase. In plus, vor pleca acasa cu o sumedenie de retete de gatit. Distractia va fi sustinuta de recitaluri de muzica populara, etno, dance, jazz sau rock, teatru ambulant cu acrobati, mimi si comedianti, precum si de prezenta in mijlocul participantilor a unor personalitati din diverse domenii. Nu mai putin de 170 de artisti, cantareti, comedianti si actori de teatru  au fost invitati sa anime atmosfera. Cel mai de seama invitat poate fi chiar presedintele Traian Basecu. „Noi il vom invita sa deschida evenimentul. Speram sa si vina”, se arata increzator Radu Zarnescu. Bugetul festivalului a fost estimat la 75.000 de euro si va fi asigurat de municipalitatea comunei Gilau si din sponsorizari.

In urma desfasurarii evenimentului, organizatorii vor redacta si edita un album al evenimentului, in care vor fi prezentate imagini de la campionat, denumirea si logo-ul fiecarui sponsor si a fiecarei societati comerciale prezente la eveniment, numele fiecarui concurent (profesionist si amator), retetele de mancare ale concurentilor (vor fi facute publice numai cu acordul concurentului), clasamentul cu rezultatele obtinute de fiecare concurent le fiecare sectiune in parte, dar si programul editiei de anul viitor.

Vinul.Ro se va inscrie in concurs

www.Vinul.Ro va participa si el la Concurs. Deocamdata, echipa nu a fost definitivata, insa ea va fi condusa de Cristian Boerean, autorul Blogului de Gastronomie https://www.vinul.ro/culinar  „Cred ca organizarea unui astfel de eveniment in Romania este importanta, in primul rand pentru ca vor veni in contact multi oameni care au aceeasi pasiune: gatitul si vinul. Va fi o diversitate de mancaruri, de stiluri de gatit, de ingrediente, de condimente, cred ca va fi un festival pentru papilele gustative si nas! Noi, romanii, chiar avem nevoie de “o educatie gastronomica”, pana nu demult daca la o masa nu primeam gratar, mititei si cartofi prajiti, insemna ca nu am mancat bine. Din fericire, exista atatea si atatea alte stiluri de gatit sanatoase, pe baza de legume si fructe proaspete, ulei de masline, peste de apa sarata, paste, care asteapta sa fie descoperite de publicul din tara. Mancatul este una dintre cele mai mari placeri ale omului, vom manca mereu si o vom face cu placere.  Oamenii care vor participa la concurs sunt, din start, dintre cei carora le place sa stea langa o cratita sau langa un grill, oameni pentru care gatitul inseamna si sa-si lase fantezia libera, care au curaj… sa condimentezi o mancare este o proba de curaj! Nu ne-am hotarat inca ce o sa gatim, trebuie sa se reuneasca echipa  (vom fi 3 coechipieri) sa luam o decizie epocala daca facem mititei cu mustar sau gratar cu cartofi prajiti! Glumesc, desigur! Vrem sa ne prezentam cu ceva simplu, sper sa realizam “un cupaj fericit” intre cateva ingrediente tipic romanesti si cateva internationale”.