La început de 2021, publicația noastră încearcă să alcătuiască un calendar al evenimentelor relevante din lumea vinului românesc în beneficiul publicului pasionat. Răzvan Stoenescu, fondatorul Asociației Winelover România și organizatorul singurului concurs național de vinuri rose – o categorie care stârnește în continuare mult interes din partea consumatorilor – ne-a vorbit despre planurile lui pe 2021.
Internațional, se pune accent pe rose-uri locale, din soiuri naționale, cu personalitate
– Răzvan, a câta ediție a fost anul trecut, ce se întâmplă anul ăsta, care sunt activitățile și prioritățile tale?
2021 marchează a IX-a ediție anuală a Concursului de vinuri rose. Ca organizator, principala mea preocupare este de a fi sigur că îl pot susține în luna mai, așa cum cere tradiția concursului, iar apoi finanțarea, parteneriatele și sprijinul pentru organizare. O mai veche dorință a mea a fost de a crea un Festival al vinurilor rose românești, din care Concursul să fie o mică parte a eventului. Poate reușesc anul acesta.
– Cum crezi că se situează rose-urile din România în raport cu moda sau tendința mondială în 2020 și 2021?

Am avut ocazia să port o lungă discuție după concursul nostru cu Elizabeth Gabay MW, care a și participat la jurizare. În lume, vinul rose a căpătat dimensiunile unui fenomen, iar România nu face excepție. Chiar și la Masterclass-ul organizat după Concurs, la care ai și fost, ai remarcat că se pune accent pe tipul de vin rose local, din soiuri naționale, extractiv sau mai puțin, însă cu personalitate. Trendul nostru, însă, este spre culoarea deschisă, numită ‘Provence”. Și nu e neapărat bine. De la noi se așteaptă originalitate și autenticitate, în primul rând, dublată de o calitate foarte bună. Iar enologii cramelor noastre pot face asta și cei mai mulți chiar fac bine.
Clasările pe podium, punctele și medaliile contează!
– E necesară o raportare a rose-urilor din România la cele internaționale prin participarea la conursuri de profil, folosește cuiva? Cramelor? Consumatorilor?
Există un așa numit ‘fior’ al competitivității cramelor, dar și al consumatorilor avizați. Da, contează – clasările pe podium, punctele și medaliile. Informația circulă rapid și din ce în ce mai multe vinuri participă la concursuri internaționale. În ultimii trei ani, am tot fost întrebat unde se găsesc vinurile clasate pe locul 1 la Concursului de Vinuri Rose, de ce nu au ‘bulină’ pe sticlă, s-au făcut degustări în privat cu topul celor trei, magazinele online au făcut o prioritate în a promova aceste vinuri. Ca o dovadă în plus, sunt multe concursuri dedicate vinului rose. Concours Mondial de Bruxelles și-a dedicat o secțiune specială începând cu anul acesta, Franța și Polonia au de ceva ani astfel de competiții.
Winelover România a negociat pentru rose-urile românești tarife speciale de înscriere și transport la concursul de la Cracovia
– Cât de interesată crezi că e piața internațională de rose-uri românești, ai semnale despre asta?
Pentru vinurile românești orice piață externă trebuie să fie o prioritate, nu numai un interes. Din păcate, nu există o conștientizare suficientă. Prin Asociația Winelover România, ca promotor al vinurilor românești, cu precădere al soiurilor românești, încercăm orice tip de promovare externă. De pildă, am negociat cu organizatorii Rose International Championship din Cracovia tarife speciale pentru vinurile rose românești. De asemeni, de la partenerul nostru UPS România avem tarife speciale de expediție a probelor pentru acest concurs. Pachetul format este foarte bun, iar până acum avem confirmate 15 etichete de vinuri rose românești de la 8 crame. Polonia e o mare piață de vinuri și doar câteva crame de la noi au legături comerciale bune acolo. Însă, mai e timp până la 18 martie, când e termenul limită de trasmitere a probelor.
Producție diversă avem, consumatori destui…
– Crezi că rose-urile românești pot stârni suficient interes încât să genereze și să susțină un eveniment de mase, entuziasm al unei sărbătoriri colective, o festivitate cum reușește să o facă lumea berii?
Dacă te uiți pe cifrele de consum de vin rose de la noi, așa ar trebui să fie. Spuneam mai devreme că îmi doresc demult un astfel de eveniment. Poate că pandemia asta nu prea ne încurajează, dar privind cu optimism, da, ar trebui să avem un astfel de festival, pentru că producție diversă este, consumatori destui, doar organizatorul lipsește. Dar sunt încrezator că toate eforturile noastre, dorința cramelor de a găsi și alte canale de promovare pentru consum, cât și partenerii din jurul Concursului de Vinuri Rose vor putea construi acest eveniment cât de curând.

Think Pink!