Un cititor al editiei online ne-a adresat o intrebare, simpla, la prima vedere, dar care solicita un raspuns complicat: care sunt cele mai importante concursuri de vin? Din capul locului, trebuie spus ca exista doua mari tipuri de concursuri: cele care dau medalii si cele care nu dau… Sau, alfel spus, cele care te ajuta sa-ti faci ceva marketing si cele care te ajuta sa intelegi cam care si-e locul, ca producator, fata de restul lumii.
Susa si marele premiu
Un abtibild asezat pe sticla, langa eticheta, poate insemna aproape orice, daca nu ai nici cea mai vaga idee despre cine sunt cei care l-au tiparit. In unele concursuri e suficient sa inscrii destule probe, pentru a avea garantia ca vei castiga macar o medalie. In altele se inscriu atat de putine probe incat este, din nou, aproape sigur ca vei castiga ceva, mai ales daca vinul e cat de cat potabil… In general, un concurs important se recunoaste dupa numarul mare de vinuri inscrise si numarul relativ mic de medalii (pentru a respecta standardele OIV – Organizatia Internationala a Viei si Vinului – trebuie ca numarul de medalii sa nu depaseasca 30% din numarul de probe). In general, la fiecare categorie de vinuri inscrisa in concurs, exista o mare medalie de aur, una sau mai multe medalii de aur, una sau mai multe medalii de bronz si mentiuni. La Vinitaly, de exemplu, nu exista decat cate o medalie din fiecare categorie, plus un numar de mentiuni, ceea ce inseamna ca este posibil ca un vin sa fi obtinut un punctaj cu care ar fi luat o medalie la orice alt concurs, dar nu aici. La International Wine & Spirits Competition exista si o Mare medalie de argint pentru „Best in Class“. De asemenea, unele concursuri permit afisarea unui numar limitat de abtibilduri, in timp ce altele permit integrarea simbolului pe eticheta sau folosirea marcajului de vin premiat pentru toata productia brandului din acel an. Dat fiind ca participarea la un asemenea concurs presupune costuri relativ considerabile, mai ales pentru cei care trimit mai multe probe (pretul inscrierii unei probe variaza, in general, intre 130 si 250 de euro), o parte dintre producatori aleg sa trimita fie doar cele mai bune vinuri, fie sa trimita mai multe probe la acele concursuri la care au cele mai mari sanse de a castiga medalii. Fara pretentia ca vom epuiza subiectul, iata cateva dintre cele mai importante concursuri din lume si o parte dintre rezultatele romanesti din ultimii ani.
INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION
(http://www.iwsc.net)
Una dintre cele mai mari competitii din lume, cu o istorie care incepe din 1969. Concursul dubleaza degustarile in orb cu analize chimice ale vinurilor, realizate in laboratoarele independente ale Corkwise. Se masoara dioxidul de sulf, fierul, cuprul, aciditatea totala, aciditatea volatila, pH-ul, acidul ascorbic, zaharul si consinutul microbiologic. Unele vinuri trec si prin cromatograf, pentru depistarea metanolului, a sorbitolului si a altor potentiali contaminanti. Dimnesiunea „chimica“ a concursului vine de la ideea initiala a „Club Oenologique“, fondat in 1969 de catre chimistul Anton Massel, care si-a dorit si altceva in afara de testarea degustatorilor specializati, pentru a putea asigura publicul general de faptul ca vinurile se prezinta „la raft“ in aceleasi conditii in care sunt analizate in concurs. In 2010, concursul a primit probe din peste 80 de tari. Medalii romanesti la IWSC (editia 2010):
- Argint „Best in Class“: Origini, Tamaioasa Romaneasca 2009, Budureasca
- Bronz: SERVE – Terra Romana Cuvée Charlotte 2007; Domeniul Coroanei – Feteasca Neagra 2008 si Sauvignon Blanc 2009; Recas – Feteasca Neagra La Putere 2008, Syrah „Cocos„ 2008, Feteasca Regala Sole 2009, Pinot Grigio Frunza 2009 si Chardonnay Terra Dacica 2009; Budureasca: Tamaioasa Romaneasca 2007; Cramele Halewood – Hyperion Cabernet Sauvignon 2006, Scurta Viognier+Tamaioasa Romaneasca, Prahova Valley Feteasca Neagra Special Reserve 2008; Agricola {tirbey – Prince Stirbey Negru de Dragasani 2007; Domeniile Sahateni – Artisan Tamaioasa Romaneasca 2009.
INTERNATIONAL WINE CHALLENGE
(www.internationalwinechallenge.com)
Este, probabil, concursul cu cele mai multe premii speciale, pe categorii, si cele mai putin medalii pentru categorii generice, unde se judeca felul in care un vin isi exprima nu doar soiul, ci si regiunea din care provine si anul de productie. La judecarea vinurilor nu se ia in considerare palierul de pret, insa se adauga premii pentru raportul calitate / pret dupa ce juratii puncteaza probele. Concursul are trei etape: in prima se selecteaza toate vinurile de peste 84 de puncte, in a doua se acorda medaliile de aur, iar in cea de-a treia se acorda marile trofee pentru vinurile careau punctaj de „medalie de aur“. Concursul a fost infiintat in 1984 de catre celebrii jurnalisti Robert Joseph si Charles Metcalfe, la acea vreme angajati la revista Wine International, devenita mai tarziu Harpers Wine&Spirits Trade Review. In 2010, cei peste 300 de membri ai juriului au avut de degustat peste 10.000 de probe din 46 de tari. Nici un vin romanesc nu a castigat medalii in 2010.
Premii romanesti la IWC 2010:
- Argint: Origini, Tamaioasa Romaneasca 2007, Budureasca
- Bronz: Origini Tamioasa Romaneasca 2009, Budureasca; Hyperion Feteasca Neagra 2008, Cramele Halewood; White Artisan Feteasca Alba 2009, Domeniile Sahateni; Mentiuni (commended): SERVE – Terra Romana Cuvee Charlotte 2007 si Cuvee Amaury 2007, Recas – Solo Quinta 2009, Pinot Grigio Frunza 2009, Syrah „Cocos„ 2009, Feteasca Regala Sole 2009; Budureasca – Origini Cabernet Sauvignon 2008, Origini Pinot Noir 2006, Budureasca Feteasca Neagra 2008, Origini Fumee Blanc 2009; Reh Kendermann Gmbh (Crama Oprisor) – River Route Merlot Limited edition, 2009; Cramele Halewood – Hyperion Cabernet Sauvignon 2006, Cantvs Primvs Cabernet Sauvignon 2007, Scruta Viognier + Tamaioasa Romaneasca 2009, Prahova Valley Feteasca Neagra Special Reserve 2008, Prahova Valley Feteasca Alba Reserve 2009; Domeniul Coroanei – Merlot Prestige 2007 si Sauvignon Blanc Prestige 2009.
CONCOURS MONDIAL DU BRUXELLES
(www.concoursmondial.com)
Infiintat in 1994, fiecare Concours Mondial du Bruxelles are loc, in ciuda numelui, in alt oras, dupa ce organizatorii au decis, in 2006, sa reconfirme numele de concurs international si prin schimbarea tarilor gazda. Au avut loc pana acum editii in Lisabona, Maastricht, Valencia, Bordeaux si Sicilia, iar in 2011 va avea loc in Luxemburg. Chiar si Romania s-a gandit, la un moment dat sa incerce sa atraga organizatorii, intr-un viitor oarecare, catre Bucuresti. In general, la acest concurs sunt inscrise in jur de 6000 de probe, reprezentand peste 500 de milioane de sticle comercializate. Juriul este de o diversitate incredibila, reprezentand peste 40 de tari (din Romania particand, de cativa ani incoace, tripleta Constantin Croitoru – Georgel Costache – Valentin Ceafalau). Dat fiind prestigiul concursului, multi si-ar dori sa faca parte din juriu, insa nu sunt chemati si la o a doua editie decat cei care au reusit sa puncteze vinurile cu maxima onestitate si profesionalism, fara mari devieri de la media celorlalti jurati.
Medalii romanesti in 2010:
- Aur: Vincon – Vinars Miorita XO 12 ani; Cramele Recas: Solo Quinta 2009 si Chardonnay Terra Dacica 2009; Jidvei: Chardonnay 2009; Domeniul Coroanei Segarcea: Sauvignon Blanc 2009.
- Argint: Cramele Halewood – Cantvs Primvs Cabernet Sauvignon 2007; Domeniile Sahateni – Anima Merlot 2008.
MUNDUSVINI
(www.mundusvini.de)
Desi a fost infiintat abia in 2001, MUNDUSvini a devenit rapid marele reper al concursurilor oenologice din Germania, ajungand la dimensiunea marilor concursuri internationale: de la 2235 de probe inscrise in primul an, la 5726 in 2009. Din 2002, concursul se desfasoara sub patronajul OIV si a Uniunii Internationale a Oenologilor. Juriul este format 4/7 din membri din diverse tari si 3/7 experti germani, respectandu-se limita de 30% vinuri premiate. De fapt, chiar si mai putin de 30%, cu o zgarcenie exemplara in zona medaliilor de aur.
Medalii romanesti la MUNDUSvini 2010:
- Aur: Recas – Frunza Rose 2009; Budureasca – Origini Reserve 2006, Origini Cabernet Sauvignon 2008; Reh Kendermann (Crama Opri- sor) – Val Duna Merlot Rose 2009, Val Duna Cabernet Sauvignon 2009, Crama Oprisor Cabernet Sauvignon 2008, La Cetate Cabernet 2008.
- Argint: Recas – Pinot Noir V; Budureasca – Origini Tamaioasa Romaneasca 2007, Feteasca Alba 2009; Reh Kendermann (Crama Oprisor) – La Cetate Shiraz 2008.
Domnule Radu Rizea, va rog sa ma lamuriti in ce categorie din cele descrise de dvs, banut, susa sau garantia calitatii, se inscriu cele doua concursuri mai importante care se organizeaza in Romania si anume cel de la VinVest si cel organizat de PNVV. Nu am mentionat in mod special concursul organizat de dvs, pentru ca ma fost lamurit exact in ce categorie intra, si nu de cineva anume ci de chiar producatorii care au luat medalii de argint. Intrebarea mea survine pe fondul absentei acestor medalii oferite de cei doi organizatori mentionati, pe sticlele continand vinul premiat. Sunt curios daca imi veti raspunde.
Cu deosebita stima,
Aurelian Velescu
Stimate domn, sincer sa fiu, se poate ca unele nuante din intrebarea dumneavoastra sa imi scape. Aceiasi producatori care v-au lamurit in ceea ce priveste concursul nostru sunt in masura si sa va lamureaca asupra celorlalte doua concursuri si asupra alegerii de a-si pune sau nu pe eticheta sau langa eticheta medaliile primite. Subiectul articolului se referea la marile concursuri internationale, fata de care nici unul dintre cele trei concursuri autohtone nu ridica termeni de comparatie. Despre acestea subliniez ca se impart in doua – cele la care un simplu calcul probabilistic indica sanse mari de a obtine o medalie importanta si cele la care acest lucru este imposibil, fara a avea un „vin mare” in concurs. Mai exista si o diferenta importanta intre un concurs international cu juriu predominant local si un concurs cu juriu international, asa cum exista diferente intre Mondial du Bruxelles si Sydney International Wine Competition – un concurs onorabil, fara indoiala, dar desfasurat in cu totul alta clima decat cea europeana.
Va multumesc pentru raspunsul dvs. Nu va puneam intrebarea daca asi fi primt vreun raspuns coerent de la producatorii locali. Nu am pus nicio nuanta in intrebarea mea, era doar o pura curiozitate, care a fost reaprinsa de articolul citit. Mi-a placut in mod special titlul, care este o nuanta 100%, „un banut sau garantia calitatii”, esenta titlului neregasindu-se explicit in text.
Va multumesc inca odata,
Cu deosebita stima,
Eustatiu Ionescu