Primul eveniment organizat in 2013 de revista Vinul.Ro, prezentarea celor mai reprezentative cupaje albe existente pe piata, a confirmat inca o data trendul ascendent al calitatii vinurilor romanesti. Degustarea organizata la mijlocul lunii ianuarie, la restaurantul Neptunus din Bucuresti, a adus in fata invitatilor – pasionati de vin si bloggeri, reprezentanti ai producatorilor sau prieteni ai restaurantului, cele mai cunoscute cupaje albe produse la noi. Obiectivul acestei degustari a fost acela de a prezenta publicului vinurile albe romanesti intr-o atmosfera cat mai placuta si mai relaxata. La aceasta stare au contribuit si cele doua preparate mediteraneene clasice pregatite de proprietarul si bucatarul restaurantului, Dan Anca: Polipetti alla luciana affogati (caracatita baby cu rosii cherry, un pic picanta) si Filetto di branzino / orata al cartoccio con capere e olive (un rulou din file de peste invelit in pergament, condimentat cu capere si masline, cu garnitura de legume proaspete inabusite). Tot in cadrul acestui eveniment, somelierul Sergiu Nedelea a lansat cartea „Caietul somelierului”, cei prezenti obtinand autografe de la autor.
Cupajul reprezinta combinarea a doua sau mai multe soiuri, iar menirea principala a unui astfel de vin este de a scoate in evidenta caracteristicile cumulate ale tuturor soiurilor din compozitie, astfel incat rezultatul final sa depaseasca calitativ toate elementele intrate in ecuatie.
Cele 17 cupaje prezentate, dintre care doua in exclusivitate pe piata din Romania – Davino Rezerva 2011 si White Artizan 2012 – au aratat ca producatorii romani iau foarte in serios arta cupajarii, vinurile fiind bine lucrate, cu atentie pentru detalii. Vinurile au fost analizate separat si de catre editorii Vinul.Ro, notele de degustare si punctajele, putand fi citite in continuarea materialului. Toate vinurile au fost punctate peste pragul vinurilor peste medie, ceea ce reprezinta o noutate pentru o astfel de degustare.
DAVINO REZERVA 2011
Riesling Italian, Sauvignon Blanc
• 13,9% vol. alc., sec
Producator: Davino
Extractul si aromele sale intense par sa fie de vin rosu. Vinificarea lui in lemn a transformat notele de citrice, flori si minerale in senzatii de curmale, vanilie si ciocolata de lapte. Este foarte rotund si catifelat, o constructie impecabila in care aciditatea si alcoolul se echilibreaza perfect. Postgustul este exploziv, cu amplitudine si senzatii intense de condimente.
• 92 DE PUNCTE
CUVEE AMAURY 2011
Sauvignon Blanc, Riesling italian, Chardonnay
• 13,5% vol. alc., sec
Producator: SERVE
Are o complexitate aromatica de invidiat si o personalitate exotica. Gustul este rotund, placut, cu un bun echilibru intre notele de lemn si cele de fruct si o mineralitate pronuntata. Un vin clasic, foarte bine lucrat, cu senzatii de piersica, banana si mango.
• 90 DE PUNCTE
REVELATIO DAVINO 2011
Sauvignon Blanc, Feteasca Alba
• 13,9% vol. alc., sec
Producator: Davino
Elegant, fin si complex, cu o personalitate aproape aristocratica. Dezvaluie senzatii de ierburi uscate, citrice si flori de vita de vie, invaluite de mineralitate si de niste tente sarate. Are tinuta si denota prospetime, aciditatea fiind bine imbracata de niste senzatii onctuoase, dense. Finalul tonic-acid, este completat de senzatii de limete, ierburi exotice si alune de padure.
• 90 DE PUNCTE
SOLO QUINTA 2011
Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah • 13,5% vol. alc., sec
Producator: Cramele Recas
Atat de exotic si intens aromatic, incat poate fi caracterizat ca fiind exhibitionist. Aromele explozive trimit catre banane, ananas, flori de iasomie si ceara. Gustul etaleaza senzatii dulci de fructe coapte, sustinute de o aciditate moderata si de un aport alcoolic bun, ce-i serveste drept coloana vertebrala. Finalul este foarte condimentat, cald si complex.
• 88 DE PUNCTE
AVINCIS
Feteasca Regala, Pinot Gris • 13,6% vol. alc., sec
Producator: Avincis
Un cupaj atragator, complex, proaspat si elegant. Aromele placute si intense, ce amintesc de cele ale petalelor de trandafir, de fructele confiate, de piersici si iasomie, sunt echilibrate de note proaspete de grapefruit. Gustul denota noblete prin densitate si echilibru, fiind bine structurat de raportul dintre aciditate si alcool.
• 87 DE PUNCTE
RUSALCA ALBA 2011
Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling • 14% vol. alc., sec
Producator: Crama Oprisor
Vinul este rotund si unitar, cu arome de cirese, mango, banane si samburi prajiti, fiind mai apropiat aromatic de profilul soiului Sauvignon Blanc. Gustul este bine structurat, are un atac proaspat si un final citric, lung si racoritor. Senzatii de flori de salcam pe final. Mineralitatea ii confera forta si personalitate.
• 87 DE PUNCTE
AREZAN 2011
Feteasca Regala, Feteasca Alba • 13% vol. alc., sec
Producator: M1. Crama Atelier
Aromatic este complex si intens, iar gustativ foarte direct si precis, datorita mineralitatii expresive. Trimite catre tonuri de piersica, ananas, coaja de lamaie si masline, cu subtonuri de unt. Un cupaj placut si sustinut, in care aciditatea echilibrata joaca rolul principal, fara sa deranjeze. Finalul este foarte lung, cu senzatii de caisa verde, condiment si rasina de brad.
• 86 DE PUNCTE
SABLE NOBLE 2011
Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling
• 14% vol. alc., sec
Producator: M1. Crama Atelier
Placut si intens, cu arome de piersici si flori albe. Gustul este expresiv si rotund, cu aciditatea bine integrata, textura de coaja de pruna alba si un final citric-condimentat, lung. Un vin cu o evolutie gustativa progresiva si cu o rezonanta fructata buna.
• 85 DE PUNCTE
DIAMANT VILLA VINEA 2011
Riesling de Rhin, Feteasca Regala, Kerner
• 14% vol. alc., sec
Producator: Castel Vinum
Atrage prin culoarea sa stralucitoare si prin complexul aromatic de tufanele, talpa de paine si bezele. Gustul este foarte intens, prezent, cu o aciditate bine echilibrata de senzatiile dulci de pere. Finalul este lung, citric (de grapefruit), cu un aport condimentat-tonic dat de alcool. Un vin cu amplitudine.
• 85 DE PUNCTE
NEGRINI 2011
Sauvignon Blanc, Feteasca Regala
• 13,5% vol. alc., sec
Producator: Casa de Vinuri Negrini
Pe langa aromele expresive, vinul mai atrage si prin evolutia sa aromatica progresiva, cu un atac plin si rotund de caise coapte si grapefruit si un postgust cald, in care se face simtita aciditatea metalica. Este un vin sincer, sustinut, cu arome ce amintesc de coaja de lamaie, miez de paine si de florile de vita de vie.
• 85 DE PUNCTE
WHITE ARTISAN 2012
Feteasca Alba, Riesling, Tamaioasa Romaneasca
• 13,1% vol. alc., sec
Producator: Domeniile Sahateni
Arome proaspete si intense, de flori de salcam, limete, busuioc si tamaie. Gustul este prezent citric-vegetal, cu note de caisa verde, mar si senzatii tonice-amarui, destul de dominante. Vinul este inca destul de verde, iar pe final se simte usor alcoolul. Este destul de viguros si are un bun potential.
• 84 DE PUNCTE
MILENIUM TERRA ROMANA 2011
Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay • 14% vol. alc.
Producator: SERVE
Note aromatice intense de fructul pasiunii, soc, banane si ierburi. Este proaspat, intens, cu tente de condimente uscate. Atacul pleaca cu senzatii dulci-onctuoase, de alune, pe sub care se arata niste note acide, de fructe verzi. Finalul citric intens mai aduce senzatii de banana, vanilie si miere. Are finete, cu toate ca are corpolenta destul de ridicata.
• 84 DE PUNCTE
MYSTERIUM JIDVEI 2011
Traminer, Sauvignon Blanc • 13,5% vol. alc., sec
Producator: Jidvei
Aromele de polen si petale uscate de trandafir insotesc destul de bine nuantele vegetale, de ardei capia. Gustul este mediu ca intensitate, cu o aciditate de mere si final citric-mineral, cu tonuri mai timide, tonice.
• 78 DE PUNCTE
TEZAUR JIDVEI 2011
Muscat Ottonel, Feteasca Regala
• 12,5% vol. alc., sec
Producator: Jidvei
Un vin prietenos, aproape amical, datorita aromelor pe care Muscatul le aduce in compozitie: petale de trandafir, naftalina sau gutuie. Gustul este destul de acid, cu un atac placut si un postgust usor amarui-picant, de mar, condimente uscate, lemn si caramel.
• 77 DE PUNCTE
MYSTERIUM JIDVEI 2011
Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc
• 13% vol. alc., sec
Producator: Jidvei
Cu o intensitate aromatica medie, vinul aduce o combinatie aromatica de flori albe, kiwi, miez de paine, citrice si note de hidrocarburi. Gustul este acid, prietenos in atac, cu o aciditate ridicata si senzatii amarui, de corcoduse verzi, pe final. Are o anumita cumintenie in prima parte a gustului, dupa care devine astringent, asemanator merelor prafoase.
• 76 DE PUNCTE
CUVEE RENE FAURE 2011
Zghihara de Husi, Aligote • 12,5% vol. alc., sec
Producator: Vinicola Averesti
Arome de intensitate medie care amintesc de drojdii, flori albe si citrice. Gustul este mai plat, cu senzatii amarui-tonice. Este destul de placut, cu un note fructate, de mere pere si ceva ierburi uscate. Pe final, devine condimentat, iute si citric. Nuanta tonica si aciditatea ridicata il tin in picioare.
• 76 DE PUNCTE
TEZAUR JIDVEI 2010
Sauvignon blanc, Feteasca Regala
• 12,5% vol. alc., sec
Producator: Jidvei
Culoare galben-auriu, cu tente alamii. Olfactiv vine cu senzatii dulci, de corcoduse coapte, petale flori, mar si drojdii. Gustul pleaca destul de acid, cu tente amarui, pe final devenind citric- metalic, mineral. Are o textura cretoasa si o dominanta amarui-astringenta, de coaja de copac.
• 73 DE PUNCTE
EXPLICATIILE PUNCTAJELOR ACORDATE
SUB 50 DE PUNCTE – nu il recomandam in niciun caz
INTRE 50 sI 59,9 PUNCTE – parerea noastra este sa nu-l bei, chiar daca platesti mai putin de 10 lei!
INTRE 60 sI 69,9 PUNCTE – de baut doar daca esti nevoit. Nu da pe el mai mult de 17 lei!
INTRE 70 sI 79,9 PUNCTE – vin de calitate peste medie. Sfatul nostru este ca poti da pe el si 30 de lei
INTRE 80 sI 87,9 PUNCTE – vin pe care poti sa-l recomanzi si altora, pana in 70 de lei
INTRE 88 sI 91,9 PUNCTE – vin remarcabil. Alegerea perfecta, pana in 125 de lei!
INTRE 92 sI 96,9 PUNCTE – vin exceptional, tu decizi cat te tine buzunarul
INTRE 97 sI 100 DE PUNCTE – vin pe care il intalnesti rareori in viata. Daca te intereseaza calitatea, chiar merita sa faci eforturi financiare!