Un schimb public de mesaje electronice a ajuns, in ultimele zile, in atentia jurnalistilor de vin si gastronomie din Romania. In scrisorile adresate presei si colegilor somelieri, Cristian Baschir (foto), secretarul general al Asociatiei Somelierilor din Romania (ASR), il acuza pe Doru Dumitrescu (presedinte ASR) de luarea mai multor decizii abuzive, printre care si inlocuirea sa ca reprezentant al Romaniei la concursul „Cel mai bun somelier din Europa 2010”.
In replica, Doru Dumitrescu ii explica lui Cristian Baschir motivele pentru care a luat aceasta decizie, acuzand o relatie insuficienta a acestuia cu asociatia, incepand din ianuarie 2009 si pana in prezent. Decizia de a-l suspenda pe Baschir din calitatea de reprezentant al Romaniei este confirmata si de catre Virgil Dumitrascu, vicepresedintele ASR, care arata ca votul nu a vost unul personal, ci unul al Consiliului Director al Asociatiei. Schimbul de mesaje continua la aceasta ora, implicand tot mai multe persoane.
Uhhh….si tu Brutus?? chiar si voi, dlor sommelieri? pacat
dar nu este de mirare numai cunoscandu-l pe sus numitul Virgil Dumitrascu. Un tip mediocru ce isi face veacul pe la magazinele Real si induce in eroare consumatoriinn1
Indiferent de domeniu, balacareala in public continua sa fie un sport national la noi. Ce urmeaza? O fuga la OTV, un telefon la GSPTV?
Nu vad de ce o persoana de talia lui Cristian Baschir, sa fie inlaturat din competitie. A luat locul I in 2008 si e meritul lui prin castigarea trofeului in acel an.
Nu vad de ce Iulia Gosea a participat la mondialele din acest an, ea fiind pe locul II in acelasi an cu Cristian Baschir. Din ce se aude pe piata, s-ar parea ca tot Iulia Gosea sa participe si la Europene. Nu e corect.
La replica d-nului Doru Dumitrescu, nici Iulia Gosea nu a facut nimic pentru asociatie si pentru asta a participat la mondiale. Pe langa toate astea Iulia, nu are diploma de somelier in Romania si nu vad cum e membru ASR-ului. Din cate stiu, ca sa fi membru ASR trebuie sa detii licenta de somelier in Romania.
Din cate am vazut pe site-ul oficial al ASR-ului ( http://www.somelieri.ro/echipe ) exista o echipa de rezerve, care dupa spusele lor ei sunt cei care ne reprezinta la concursurile internationale; atunci de ce cel care participa la mondiale, participa si la europene?
Sunt multe semne de intrebare despre ASR.
de ce ati scos comentariul? Adevarul doare intotdeauna……
N-am scos comentariul, tocmai se muta site-ul pe un alt server si comentariul respectiv va reaparea de luni, cel tarziu (nu ma pricep foarte exact, dar cred ca explicatia corecta ar fi aceea ca el a ramas in versiunea veche de site – dar va fi recuperat si afisat).
Nu inteleg cum induce in eroare consumatorul cel pe care il prezentati drept „sus numitul” Virgil Dumitrascu.
Nici eu nu intreleg ce are „flo” cu Virgil Dumitrascu. Omul isi vede de treaba lui Real, si ofera consultanta pe achizitiile de vin ale Realului. Oricum, raionul de vinuri de la Real arata mult mai bine decat ala de la Carrefour, iar la Metro, in afara de vinurile puse in camera rece, ai relativ putine optiuni. Nenorocirea e, ca dupa ce ca sunt putini sommelieri cu scoala, marea lor majoritate nici nu lucreaza pentru restaurante, exista mici exeptii. Si pentru ca sunt mai mult de doi membrii in aceasta asociati, ca de altfel in oricare alta asociatie din Romania,se mai si cearta. Pacat, ma asteptam la mai multa inteligenta din partea lor.
Buna ziua.Sunt Sommelier international,am avut sansa de a lucra pe singura companie de 6 stele,ca Sommelier si pe cele mai luxoase megaiahturi,ca Head Sommelier.Nu mi-am pierdut timpul cu Feteasca Neagra ci cu Chateau Margaux,Opus si Sori Tildin,ca idee.Foarte putini sommelieri avem,foarte multi neaveniti care se dau priceputi,cum ar fi acel Zidurean.Cum poti vorbi despre vin atat timp cat nu ai decantat macar 5-6 Margaux,si Lafitte,cand nu ai deschis si degustat Chevalier MOntrachet,Batard etc,in fata clientului ?Hai sa sprijinim eforturile domnului Dumitrescu si sa facem casta somelierilor sa existe si in Romania.Nu de scandal avem nevoie ci de colaborare.Cu respect,
Nimeni nu spune care este miza acestui conflict? Sa fie o chesiune de orgolii, de bani, de influenta???
Domnule Stefan Stelian, nu ca ma dau mare, dar poate ca nu sunteti singurul care ati decantat cateva Chateau Margaux, Lafitte, sau alte vinuri de peste 250-300 euro. Poate ca unii de pe aici dupa ce le-au decantat, e drept ca singuri, le-au si baut. Asta nu trebuie sa fie un motiv de lauda, ca nu esti sommelier daca nu ai decantat vinurile alea. Credeti ca daca fac cursurile de somelier la THR, si arat dovada, poze, decantand acele vinuri scumpe, dupa care consumandu-le, devin un sommelier valoros, cu un nivel de pregatire peste ale unui sommelier de rand care munceste onest, dar nu are posibilitatea sa decanteze acele vinuri de care spuneti dvs.
Si o remarca, Zidurean nu este sommelier. Este un jurnalist, care lucreaza pe la TVR si din cand in cand mai scoate si o revista Via si Vinul. Nu comentez prestatia lui din emisiunile scurte din pauza meciurilor de la campionatul mondial. Macar atat ar trebui sa stiti, ca nu este sommelier. Dar va rog sa ne spuneti, in opinia dvs, care ar fi somelierii aia valorosi si putini pe care ii avem. Bineinteles ca nu va veti include si pe dvs , sper ca din modestie.
In atentia d-nului Cezar despre acel comentariu ce a fost scos si a promis ca il va pune inapoi luni, iar azi e miercuri si inca nu a aparut.
Ca si in asociatie se face ce vrea,cei care conduc isi fac de cap
Buna seara,
Sunt o admiratoare a someleriei . Cred k domnul Stefan trebuie respectat pt k a fpst fair=play si si-a dat numele, nu k mai putin ”barbatii” (diogene si disonac).
Va raspund eu la intrebarea ce sommelieri valorosi are Romania: Florin Voica(campion national, reprezentant la Romaniei la Ruinnarte si campionate mondiale de sommelerie si maitre d’hotel, o legenda vie stimati cunoscatorii si ziaristi!!! Ionel Dumitru(poate cel mai profesionist maitre sommelier din Romania, deasemenea campion national), Doru Dumitrescu(campion national, semi-finalist mondial si european), Ivan Florin(campion national, sef catedra la Colegiul economic ”Viilor”) Virgil Dumitrascu (campion national, maitre d’ si sommelier la un nivel inalt), Marius Bratu(campion national), Alexandru Dan(campion national sommelier si maitre d’hotel,semi-finalist european, cel mai tanar participant la o intrecere sub aripa A.S.I.-asociatia internationala de somelerie) Iulia Gosea(castigat concurs ape-Chile 2010) mai sunt Dragan, Baschir, Zottu, Luca, Stefan Stelica SI CAM ATAT. ACESTIA TREBUIE PROMOVATI OAMENI BUNI ODATA CU VINURILE ROMANESTI DE INALTA CLASA, NU PERSOANE K zidurean, teris, timofti, nedelea care nici macar nu avut curajul de a face ceva cu adevarat in lumea vinului.
Stiti cum se fac degustari in Bucuresti si in tara? Exemplu: Teris in loc sa recomande un sommelier de valoare sa faca o degustare, el il recomanda pe nedelea k fac juma/juma bani, la fel si marele paduraru. tomofti s-a apucat de sommelerie la 50 de ani si acum s-o vedea si un master cellar!!!:)). a uitat k a lucrat in italia pe betoniera 15 anii si in interviuri spune k face sommelerie de 25-30 anii :))). si exemple de genul asta sunt o groaza. am inteles k nedelea critik sommelieri de inalta clasa ai Romaniei!!! pai cine esti tu ma falsule, cum iti permiti tu sa critici, ce ai castigat in romania si in lumea asta??? Ai facut numai blaturi cu vechia garda de la ”PARC” , esti zero barat k si performante. Iar ziaristi de vin TREBUIE SA aiba o atitudine pozitiva si sa cititorului ceea ce este corect sa auda.
Sa auzim de bine,
Se pare ca putem doar sa ne contram indiferent daca are cineva de cistigat din asta. Nu credeti ca ar fi mai constructiv sa incercam sa ajutam un pic aceasta breasla ? Nu conteaza ce ai decantat, sunt multi sommelieri care nu stiu cind ar trebui decantat un vin si de ce, sunt multi care stiu temperaturile de servire ale vinurilor. Nu are sens sa stabilim ierarhii pentru ca nu avem atitia candidati, se fac eforturi dar din pacate chiar si noi ne implicam in scandaluri fara sa analizam ce s-a intimplat de fapt. Hai sa asteptam repostarea comunicatului si sa analizam faptele.
@Ioana
Din mesajul tau, inteleg ca esti probabil sommelier, ceea ce nu e rau deloc. Barbatia nu se masoara in a da un nume sau nu, dar asta este alta discutie. Ai uita sa-i amintesti pe Jakab si Achim, precum si pe dl „Barbat” care si-a dat numele si iti mai dau un nume draga Ioana, dl (ca este chiar un domn) Marinel Burduja, de el nu stiu daca ai auzit, ca a facut scoala de sommelieri in Franta, si isi reinnoieste licenta periodic. Dl Burduja este vice-presedinte la Raiffeisen Bank, dar asta nu are nicio importanta in discutia de fata. Poate nu ai inteles mesajul meu, si trebuie sa ti-l explic in cuvinte mai putine. NU e frumos sa desconsideri confratii sommelieri care trudesc in Romania, pt ca nu toti au avut ocazia sa decanteze vinuri celebre. Despre degustari nu vreu sa mai zic nimic, cu mici exceptii sunt varza. Despre dl Nedelea, nu vreau sa comentez deat ca isi vede foarte bine interesul si daca pentru asi atinge scopurile trebuie sa se foloseasca de Teris (pe acesta nu il pot numi domn) il foloseste. In ceeace il priveste pe Timofti mai bine no comment.
Acum sa revenim la urmatorul aspect punctat de tine, ziaristii de vin. Nedorind sa jignesc pe cineva, singurii jurnalisti de vin pe care ii cunosc si i recunosc sunt echipa vinul.ro. Mai stii si alte publicatii de vin care sa apara cu regularitate si in care sa ai si ce citi? Eu nu. Asa ca hai sa o lasam mai moarta cu jurnalistii de vin. Stii ce este ciudat? Ca o mana de boggeri de vin, scriu mult mai bine si mai ritmic decat celelalte doua reviste de vin pe care nu le-am mentionat in mod intentionat.
Urmatorul punct pe care vreu sa-l dezbat se refera la promovarea sommelierilor. Cine vrei sa-i promoveze? Ziaristii? Asociatia Sommelierilor? Stii ca daca ceri ajutorul unui sommelier la o degustare, intai iti zice care e tariful lui? Nu am nimic si nu ii tin partea lui Sergiu Nedelea, dar se pare ca esingurul care a inteles ca trebuies sa fie cat mai vizibil, si participa mai mult sau mai putin gratuit la evenimentele pubilce dedicate vinului. Desi este foarte contestat, si stiu asta foarte bine, el si-a promovat imginea in modul cel mai pragmatic posibil. Numele pe care le-ai enumerat tu de sommelieri romani cu notorietatesunt cunocute de o mana de oameni, dar pe Nedelea il cunosc de 1,000 de ori mai multe persoane. Paduraru nu este sommelier, ci degustator. Datorita prezentei sale masive la evenimentele publice si a volubilitatii sale se face placut si inteles si deoamanii care nu au o cultura oenologica avansata. Oare maestrii sommelieri enumerati de tine, de ce nu fac si ei la fel daca simt nevoia sa fie cunoscuti si apreciati? Te-ai gandit ca poate nu ii intereseaza acest aspect? Si chiar daca ma incapatanez sa semnez cu pseudonimul (poate observi ca nu folosesc „nickname” si poate o sa-ti dai si seama de ce) Diogene, asta nu inseamna ca nu sunt barbat.
@amator: se pare ca n-am mai gasit respectivul comentariu, asa ca te rog sa-l re-postezi – nu e niciun complot, nici planetar si nici pe site impotriva cuiva, atata vreme cat exprimarea este civilizata. Altminteri, da!, recunosc – ne cam facem de cap 🙂
Comentariul postat de catre amator pe data de 30-07-2010 a fost re-adaugat in baza de date. Ne cerem scuze pentru problema tehnica, dar chiar in ziua respectiva a fost mutat site-ul, iar comentariul a fost adaugat in baza de date din vichiul dns. O zi buna tuturor.
Raspuns Diogene,
Buna, in legatura cu achim trebuie sa faceti deosebirea intre un sommelier/wine master si un showman cum este achim, tot respectul pt dansul dar nu este sommelier si daca nu ma insel pana sa deschida 5senses a lucrat barman/ospatar iar ca performante nationale si internationale va rog sa-mi spuneti dumneavoastra ce a obtinut. Jacab sincer nu am auzit de dansul, deci nu imi pot da cu parerea. Deasemenea burduja pare mai degraba un veritabil colectionar, FOARTE IMPORTANT DACA AI O SCOALA DE SOMMELIER IN TARA SAU FRANTA, ITALIA, ANGLIA RESPECTIVI ITI DAU UN CERTIFICAT, DAR DACA NU AI PRACTICA IN DOMENIU RAMAI CU DIPLOMA, cred k sunteti de acord. Nu cred k am desconsiderat sommelieri, din contra chiar ii respect ca breasla numai k si dumneavoastra k reali profesionisti(vinul.ro) trebuie sa faceti diferenta intre wine master/sommelier(cum sunt cei enumerati ieri) -prezentator/degustator si ospatari de vin(adik acei asa zisi sommelier care nu au lucrat la un nivel de restaurant lux, hotel 5stele). Inca ceva f important!!! Cate interviuri ati luat in ultimul an de la ”legende vii” k Voica Florin, Ivan Florin si ceilalti master sommelieri?
Aceastia poate vor sa se implice alaturi de voi pt dezvoltarea proiectelor si creaea unei mai bune imagini vini-viticole, dar nu se pot autopropune!!!
Va dau un exemplu: Lucian Bute sau Catalina Ponor se duk ei la ziaristi sau vin ziaristi pt a obtine interviuri la dansi, la fel este si cu master sommelieri. Poate sunt master sommelieri in Romania care ar putea colabora la degustari cu dumneavoastra, dar vor sa vada un businnes-plan, o dezvoltare, totusi e un alt level decat showman’s si ceilalti, NU CREDETI.
SA AUZIM DE BINE,
iOANA.
@Ioana
Nu ma intelege gresit, nu sunt ziarist la vinul.ro, dar hai sa zicem ca stiu cu ce se mananca jurnalismul in general. Eu nu am zis ca tu personal ai desconsiderat sommelierii nostri, am zis ca din punctul meu de vedere, domnul Stefan i-a desconsiderat pentru faptul ca nu au decantat vinurile enumerate de dansul. E frumos ca ii iei apararea, dar totusi da-mi voie sa raman la parerea mea. Poti sa-mi spui, cate restaurante, in Bucuresti au sommelieri? Chiar si din aceia mai putin celebrii? Iti pot spune eu, mai putin de 20, si asta e o cifra generoasa.
Din nefericire, in Romania, consumul de vinuri premium e inca foarte redus, si marea majoritate a consumatorilor sunt orientati spre demi-sec (asta in cel mai fericit caz), demidulce si sa fie la PET de 2 litri daca se poate si sa nu coste mai mult de 10 ron. Ai vazut cum arata o lista de vinuri a unui restaurant? in 90% din cazuri te apuca migrena. Am tot respectul pentru sommelierii enumerati de tine, dar, dupa cate stiu eu multi dintre ei lucreaza in strainatate, deci ce impact au ei asupra pietii, educatiei oenologice din Romania? De ce nu face Asociatia un proiect de comunicare comun cu o publicatie de vin, oricare nu vinul.ro, sau televiziune? Ii opreste ceva. Iar persoanele despre care zici, de ex Achim, da a lucrat ca ospatar, e o rusine cumva? Nu cred. Dar faptul ca poate transmite mesaje coerente in fata unui public, aduce beneficii indirecte sommeleriei in general.
Iar imi aduc aminte de degustari, stiu ca unele dintre cele mei reusite degusatri le face Doru Dumitrescu in Brasov, unde a creat niste cluburi de vin. In Bucuresti, cele mai reusite degustari, facute fara ajutorul unui sommelier, sunt facute de restaurantul Ginger.
In ceea ce priveste numarul de interviuri luate sommelierilor, te rog sa-i aderesezi intrebarea asta lui Cezar, eu neavand nimic in comun cu vinul.ro, decat faptul ca citesc pe online, mai imi dau cu parerea, si imi cumpar revista de la chiosc.
buna ziua la toti, cunosc si eu cativa somelieri, stiu cata munca este pentru a participa cu succes la concursuri internationale. ce diferenta este intre un sportiv care a fost evidentiat la olimpiade fata de unul care n-a participat nici macar la un concurs judetean? de ce sa nu participi la concursuri daca esti intr-adevar bine pregatit? cum dovedesti ca esti un somelier de valoare pe o piata putin educata ca a noastra, daca nu prin concursuri in afara. scolile noastre de somelieri sunt deja celebre: te duci la scoala cand platesti sa te inscrii, si cand dai examenul unde te lasa cu cartea pe banca. legat de pretul degustarilor, fiecare cere cat considera ca valoreaza prestatia sa. cred ca este ca la masini. si loganul si audi sunt tot masini, dar pretul lor e mult difert, si stim de ce. cred ca la fel este si la vinuri: unul cu adevarat bun este scump, altul doar cu eticheta si sticla frumoase, este mai ieftin adevarul este ca expunerea internationala ajuta mult in orice domeniu, nu numai in vinuri.
cunosc pe cineva in asr si am inteles ca sunt 5 motive pentru care dl. Bschir a fost inlocuit. Am inteles ca mai este un comitet in asr care a votat pentru inlocuire, in afara de prezidiu. daca este asa nu inteleg de ce vinul.ro nu comunica aceste detalii care mie mi s-ar parea importante pentru analizarea problemei despre care tot vorbim? sa fie asta o dovada de partinire? altfel ce ar putea fi? oare este partinire si la alte subiecte, cum ar fi recomandarile de vinuri s.a?
@mihai: pot sa te asigur ca nu e nicio partinire. A existat un conflict (real) si l-am reflectat – citand „in esenta” si nu in detaliu, pozitia AMBELOR parti implicate, asa cum au fost ele comunicate prin mesajele electronice care s-au tot schimbat. Observ ca subiectul genereaza mult interes si multe comentarii, ceea ce probabil va fi de natura sa ne determine si pe noi sa ne concentram mai departe asupra subiectului, in viitorul apropiat. Eu deja mi-am format un punct de vedere, insa n-as vrea sa-l fac public fara sa ma consult mai intai si cu colegii mei de redactie, ca sa vad daca nu cumva mi-am format o opinie gresita.
Salut tuturot.
Sunt un viitor sommelier, monentan fac un hospitality college in uk. Eu nu intelg ceva: In primul rand este vorba despre un concurs international de ce sa participam cu un concurent(baschir) care 100% nu poate trece de prima faza, cand avem adevaratii wine-experti cum relateaza cineva mai sus.
Buna ziua,
Pt desonac.
Bai my friend, tu stii cum poti ajunge sa lucrezi sommelier pe un cruise-line de 6 stele? Ai lucrat in viatza ta macar la un hotel de 5 stele? Hai sa-ti comunic k sa stii si tu pe viitor, vad k esti mai slab in cunostinte vini-viticole, Dai cel putin 4-5 interviuri in english iar la cel de profil ai intrebari de genul: poti vorbi 30min de podgoriile din Franta, Italia, si noua lume.
Bafta.
In momentul in care tu vei ajunge aklo anunta-ma:)))
D-le Cezar Ioan, nu a-ti citat in esenta totul, de aceea am pus problema partinirii. Cred ca a-ti primit mesajele la care fac eu referire, dar nu a-ti efectuat actualizarea. De ce? Credeam ca doriti sa informati corect cititorii si nu doar sa ” aruncati o piatra in lac” pe care sa o scoata altii.
Nu cred ca parerea dv. era in discutie aici, ci eventualele evolutii din interiorul ASR pe masura ce luati cunostiinta de ele.
Rusine celor care conduc ASR,in mod special, D-nului Doru Dumitrescu daca nu puteti fi impartiali si nepartinitori macar nu mai fiti ipocriti.Ati tinut naparat sa mearga Iulia Gosea si la Europene foarte bine ,dar va intreb: pentru ce sunt organizate concursurile nationale?Regulile spun ca la un concurs de genul acesta merge castigatorul unei editii nationale,nu cine vrea d-nul Doru Dumitrescu.De ce nu a concurat anul trecut?A e studiata in Franta si nu se compara cu cei din Romania,de asta acum 2 ani la concurs nu a stiut sa faca diferenta intre un brandy si cogneac,a fi somelier nu insemna numai vinuri franceze e nevoie de f multe cunostinte.Ceea ce faceti ne aminteste de vechea „cooperativa”.E specific romanesc si ne miram de ce suntem paria Europei si ultimile lepre pantru-ca suntem codusi de unii care nu isi urmaresc decat interesele meschine.Pentu cei care venim din spate si vrem sa impartasim din tainele acestei nobile meserii nu ne lasati decat un gust amar,il cunosc destul de bine pe d-nul Baschir si stiu cat de mult s-a pregatit si se pregateste in tot ce inseamna somelerie ancat nu poti fi decat dezgustat.Nu mai gasiti explicatii si motivatii penibile la actiunile dumneavoastra,sunteti jalnici!Lasatii pe altii sa faca ceva consructiv si care pot promova valori ,de spiritul de gasca suntem satui!
Salut,
Pt cei care stiu mai multe sa relateze toata actiunea sa nu ne fcm o idee gresita de ASR, poate s-a ajuns la comun acord in comitet k baschir nu are valoare de a reprezenta Romania la o competitie de asa anvergura??? Plus ca Iulia Gosea a ridicat ”stachete”, cine participa la europene trebuie sa vina k medalie cred, Cum este mai bine pt romania cu baschir netrecand nici macar de prima faza SAU K CUNE VA ALEGE ASR IN FAZELE FINALE??? PLUS K FIECARE TARA TREBUIE SA AIBA PROIECTE IN A PARTICIPA CU SOMMELIERI CAT MAI TINETI, NU CREDETI?
Cu stima,
R.
Dragi prieteni ai vinului, intervin sa lamuresc cateva aspecte legate de istoricul meu profesional pentru a nu lasa loc de vreo confuzie. Acestea au mai fost publicate de cateva ori prin revistele de specialitate (Food & Bar, HRB):
1992 – bartender Horizon – Celebrity Cruises (unde am inceput si training-ul „on the job” ca sommelier)
1993 – sommelier – Norway (fostul pachebot La France)
1994 – bar manager si sommelier Hotel Sofitel – Restaurant Gastronomic Darclee
1996 sommelier – Kafer Gastronomie Geselschaft – Wiesbaden
1998 – beverage trainer – Hotel Athenee Palace Hilton – Bucuresti
1998 – pana in prezent – consultant industria ospitalitatii impreuna cu asociatul meu Alexandru Neuman (chef cuisinier)
Meseria de chelner (ospatar) nu am practicat-o. Asta nu inseamna ca o desconsider sau ca ea este este mai putin importanta decat cea de sommelier. Intr-un restaurant cele doua sunt complementare si nu se exclud. Educatia de sommelier mi-am format-o singur de-a lungul anilor si cu ajutorul unei biblioteci personale (care intre timp a ajuns la peste 600 de volume) dedicate gastronomiei si vinului. Asa cum apare si pe site-ul ASR te poti forma ca si sommelier in mai multe feluri. Fiecare alege metoda cea mai buna pentru el. Eu am ales metoda informala. Conform site-ului ASR:
a. Educatie formala: THR (nivel national), se obtine diploma de calificare, cu putere de angajare, recunoscuta de M.M.P.S.
b. Educatie nonformala: Cursuri organizate de A.S.R. oriunde in tara. Se obtine diploma fara putere de angajare.
c. Educatie informala: Participarea individuala la evenimente specifice (targuri, expozitii, degustari, prezentari), autoeducarea prin literatura de specialitate si internet, s.a.
Sunt dezamagit sa vad ca termeni ca „master sommelier” si „wine master” sunt folosite fara a le fi pe deplin cunoscuta semnificatia. La final o sa mentionez 2 citate (din Confucius) care mi-au calauzit viata profesionala pana acum si o vor face si in continuare:
1. Alege-ti o meserie care iti place si nu vei fi nevoit sa muncesti nici o zi din viata ta.
2. Un elev sarguincios nu are nevoie de profesor.
Sper sa nu fi suparat pe nimeni, lamurind aceste aspecte. In general, noi astia, sommelierii suntem niste tipi pasnici. Va astept oricand sa degustam un pahar de vin (de aiurea) sau, de ce nu, sa bem toata sticla si sa rasfoim o carte (despre orice)…
Salud!
Pentru oameni lipsiti de cultura,
Cred ca eu unul v-am dat prea multa atentie, diferenta dintre mine si voi este: EU SUNT ”OPUS ONE” MONDAVI-ROTHSCHILD iar voi pareti murfatlar sau bohotin.
Nu ati raspuns daca stiti si practica de 5stele sau numai sa scrieti stiti? k sa ajungeti la un level ok mai aveti de munk cativa ani buni pt k aveti mentalitate de romani si asta nu o poate schimba nimeni. In ceea ce priveste o intrecere organizati un chelenge cu o miza serioasa(cel putin 10000euro) si eu ma inscriu sa particip cu voi(desonac, iures?)
Succes, pt k aveti nevoie,
R.
@Achim
Nu cred ca are rost sa dai explicatii. Vad pe posturile astea atata fundamentalism taliban incat ma apuca groaza, si ne miram ca in Romania nu se poate face ceva. Pai nu se poate, ca in tara noastra se gasesc intotdeauna doi, trei mai destepti ca Einstein, Oppenheimer si Garcea la un loc, care sa-i conteste pe ceilalti. Noroc, ca internetul, nu permite invca, sa te poti lua la bataie la propriu, ca era forumul asta plin de singe pana acum.
Se pare ca de la un conflict care a izbucnit in ASR, toti nu am incercat sa indreptam problema…. ce a iesit pana la urma :,, MARI SOMELIERI „. Unde ati fost la editiile trecute de la Trofeul Someleriei? Cand ati sustinut ASR-ul? Cand ati scris o cronica de vin? NICIOADATA. Toti va dati ,,master somelier” , ,,wine master”, dar sunteti niste mincinosi si voi. Ati incercat sa va laudati cu niste lucruri luate de pe net zic eu si va dati rotunzi ca ati baut Chateau Margaux,Opus si Sori Tildin si nici macar nu stiti cum arata o sticla.
Hai sa lasam lauda deoparte si sa vedem care e problema pana la urma : cine conduce ASR-ul ( Doru Dumitrescu , Virgil Dumitrascu, Sergiu Nedelea etc ), sau intradevar Cristian Baschir?
( Acesta era comentul care l-am lasat imediat dupa ce a izbucnit conflictul si vreau sa-i multumesc D-nului Cezar, ca a reusit sa il puna din nou )
Nu vad de ce o persoana de talia lui Cristian Baschir, sa fie inlaturat din competitie. A luat locul I in 2008 si e meritul lui prin castigarea trofeului in acel an.
Nu vad de ce Iulia Gosea a participat la mondialele din acest an, ea fiind pe locul II in acelasi an cu Cristian Baschir. Din ce se aude pe piata, s-ar parea ca tot Iulia Gosea sa participe si la Europene. Nu e corect.
La replica d-nului Doru Dumitrescu, nici Iulia Gosea nu a facut nimic pentru asociatie si pentru asta a participat la mondiale. Pe langa toate astea Iulia, nu are diploma de somelier in Romania si nu vad cum e membru ASR-ului. Din cate stiu, ca sa fi membru ASR trebuie sa detii licenta de somelier in Romania.
Din cate am vazut pe site-ul oficial al ASR-ului ( http://www.somelieri.ro/echipe ) exista o echipa de rezerve, care dupa spusele lor ei sunt cei care ne reprezinta la concursurile internationale; atunci de ce cel care participa la mondiale, participa si la europene?
Sunt multe semne de intrebare despre ASR.
Pt desonac.
Bai ratatule pansat intr-o mentalitate de comunist notoriu, in primul rand daca lucrezi pentru o companie de 5,6 stele nu esti servitor, ai ocazia de a interactiona cu oamenii bine pregatiti, intradevar cu bani dar si foarte educati, care vin in respectiva locatie pt a se ”restaura”(daca stii termenul, probabil tu te relaxezi la tv masturbandu-te k nu cred k ai bani de restaurant). A lucra intr-o companie mare hoteliera sau cruise line inseamna a invata si a lucra cu standarde inalte intr-un mediu placut, profesionist de inalta clasa. Dar de unde sa stii tu ”poesii” de astea, esti probabil un taran cu diploma care sparge seminte si bea bere la bidon.
Mai invata,
R.
Romanul, tot, roman, pana nu va dati cu mucii in fasole, nu va lasati. Nu va inteleg oamnei buni, daca nu va jigniti, nu va simtiti bine? cred ca la nivelul asta de cultura nu se poate aprecia un vin premium.
@Cezar Ioan
de ce nu raspundeti la intrebarea de acum o saptamana? a-ti primit vre-un mesaj de la asr care mentiona ca decizia de inlocuire a lui baschir a fost votata in doua comitete din asr? asta ar fi lamurit problema, nu?…si parca nu voiati asta…
a-ti prezentat lucrurile trunchiat si in asa fel incat sa iscati si sa intretineti un scandal…si at-i reusit foarte bine! felicitari !!! se vede treaba ca sunteti specialisti in manipulare…faceti la fel si cu celelalte rubrici de pe vinul.ro, profitand ca aveti aproape o pozitie de monopol pe piata???
@mihai
Vad ca sunteti foarte bine informat, cunoasteti situatia si stiti si ce mesaje am primit. De ce nu lamuriti chiar dumneavoastra subiectul, daca aveti informatia, ca nu va cenzureaza nimeni!
@MarcelIures
Bai drojdia forumurilor, ai o mare problema, tie nu ti se poate vorbi frumos. Nu stiu in ce Zabrauti locuiesti, in ce garsoniera plina de igrasie stai impreuna cu cei 13 frati ai tai handicapati. Presupun ca scrii de la vreun internet cafe, ca bani de calculator sigur nu ai. Din limbajul semidoct folosit, se pare ca ai reusit chiar sa intri la facultate, o mare realizare in familia ta de retardati. dar pe care bineinteles nu ai reusit sa o termini. Nu inteleg, dac nu iti plac sommelierii, nu iti plac redactorii de la vinul.ro, nu iti oplace in general de nimeni, decat de propria-ti persoana, de ce naiba nu te sinucizi? Esti prtea pretios sa traiesti in lumea asta. Lasa-ne naibii in pace cu comentariile tale de rahat. chiar asa de mult iti place sa te bagi in seama?
@valentin ceafalau
din cate stiu mesajul a fost trimis la multi, printre care si la dv., dar nu si la mine. eu ce am stiut am spus, asa cum se vede. vinul.ro de ce nu a facut la fel?
@marceliures din 5.08.2010 – 12:27 = DECANTER WINE AWARDS 2010 – LONDRA – Domeniul Coroanei Segarcea Feteasca Neagra 2008 – Ag;SERVE Ceptura Terra Romana Cuvee Charlotte 2007 – Ag;SERVE Ceptura Terra Romana Cuvee Amaury 2007 – Ag;