Constellation vinde Hardys pentru 290 milioane $

Gigantul Constellation, una dintre cele mai mari companii de vinuri din lume, a anuntat la sfarsitul lunii decembrie ca a demarat actiunea de vanzare a BRL Hardys din Australia, precum si a firmei de distribuţie din Marea Britanie, acest demers facand parte din campania de restructurare a companiei americane, anunta publicatia Wine Spectator. Potrivit reprezentantilor Constellation, cumparatorul este CHAMP, un fond de investitii din Sydney, Australia, iar pretul de vanzare este de 290 de milioane de dolari.

Publicitate
Ravago

Constellation a anuntat ca va pastra 20 de procente din aceasta afacere, pentru restul de procente primind 230 de milioane de dolari. „Aceasta divizie nu mai este compatibila cu strategia Constellation. Vom continua sa restructuram toate diviziile neprofitabile si ne vom reorienta spre branduri rentabile”, a anuntat Rob Sands, CEO Constellation.

Obiectul acestei vanzari este format din brandurile Banrock Station, Leasingham, Tintara, Yarra Burn, Hardys (Australia), Flagstone, Kumala si Fish Hoek (Africa de Sud), toate facilitatile si podgoriile detinute de Constellation in zona, precum si intreaga afacerea de distributie de bauturi alcoolice si vinuri din Marea Britanie. „Brandurile implicate in vanzare nu se ridica la un nivel de calitate profitabil. Acestea fac volum, dar rentabilitatea este zero”, afirma Angela Blackwell, reprezentant Constellation.

Publicitate
IPPU

In 2003, Constellation a platit 1.1 miliarde de dolari pentru un pachet format din Robert Mondavi, Ravenswood, Clos du Bois si BRL Hardy. In ultimii ani, Constellation a inregistrat mari pierderi, cauzate de situatia economica mondiala, dar si de faptul ca pe piata britanica vinul australian a fost devansat de vinurile din Africa de Sud, Spania si America de Sud.

Conform reprezentantilor Constellation, brandurile americane Mondavi, Clos du Bois, Blackstone si Ravenswood nu au fost afectate de aceasta afacere. Constellation mai detine in acest moment marcile neo-zeelandez Kim Crawford si Nobilo. Se preconizeaza ca aceasta afacere se va incheia la sfarsitul lunii ianuarie.

O parte din brandurile deţinute de Constellation, precum Hardys, Kumala, Fish Hoek, Robert Mondavi sau Clos du Bois, pot fi gasite şi pe piata din Romania.