Consulatul gastronomic al Spaniei

RADU RIZEA

Publicitate
Oprisor

consulatul-gastronomic„El Consulado Iberico” nu are mare lucru de-a face cu diplomatia, decat daca ar fi sa consideram ca si dragostea dintre popoare trece prin stomac. Pentru ca El Consulado, un mic magazin situat pestre drum de peretele piscinei Lido, pe strada Franklin, isi joaca rolul de ambasador al Spaniei promovand produse traditionale de calitate – de la vinurile si mezelurile care i-au adus recunoasterea internationala, pana la cele mai rafinate uleiuri de masline si produse cosmetice fabricate pe baza aceluiasi ulei.
Magazinul functioneaza de aproape trei luni, insa completarea portofoliului de produse si, implicit, deschiderea oficiala au avut loc abia la inceputul lunii octombrie.
Proprietarul afacerii, Eduardo Carrero, spune ca intentia initiala era sa se adreseze comunitatii spaniole din Bucuresti. „Imediat ce am ajuns, cand au vazut ce branduri importam, cei de la Ambasada Spaniei ne-au ales imediat ca furnizor. Ceea ce, pentru un magazin mic, cum suntem noi, inseamna deja un client foarte important. Ideea noastra era sa oferim ceva cu adevarat traditional, pentru ca spaniolii din Bucuresti gasesc in magazine doar produse italiene sau frantuze sti. Inexplicabil, produsele spaniole sunt aproape absente de pe piata. Asa ca am ales marcile traditionale cele mai importante si am deschis. Spre surprinderea noastra, cand am lansat si profilul magazinului pe Facebook, am castigat intr-un termen foarte scurt 600 de «fani», toti din Romania. A fost o surpriza foarte placuta sa descoperim aici un grup mare de clienti bine informati. Vin oameni care stiu ce inseamna un vin de Rioja, stiu ce an de productie si-ar dori, stiu de inseamna cu adevarat jamon-ul sau ca Spania produce cel mai bun ulei de masline din lume. In Romania se vinde mult ulei de masline din Italia. Insa romanii nu stiu ca Spania produce, sa spunem, 8 milioane de tone pe an si vinde vreo 6,5, in timp ce Italia produce vreo 6 milioane de tone, dar vinde 10″, spune Eduardo. Daca va intrebati cum este posibil, intr-o piata europeana civilizata, trebuie sa amintim ca legislatia europeana spune ca etichetarea uleiului de masline se face voluntar, nu obligatoriu, iar uleiul de masline poate fi vandut ca „italian” chiar daca nu contine decat o cantitate infima de ulei produs in Italia. „El Consulado Iberico” are, de exemplu, uleiuri de masline La Chinata si Los Carrizos, ambele extrem de bine vazute pe piata internationala. De unde provine diferenta (semnificativa) de pret? „La Chinata este un ulei excelent, este produs de o companie de familie, cu traditie. Insa Los Carrizos inseamna deja arta, nu mai vorba doar despre ulei. E ca la vinuri – cu vinuri excelente si cu marile vinuri ale lumii”, explica Eduardo.

VINURI PREMIATE LA PRETURI ATRACTIVE

Publicitate
Excursii

Daca tot a venit vorba despre vinuri: aici gasiti unul dintre cele mai premiate spumante din lume, Cava Sabate i Coca, dar si celebrul Alma Tobia, alaturi de vinuri proaspete, la doar 9 lei. „Am vazut destule vinuri pe rafturile din Romania care costa mult mai mult si ofera mult mai putin”, spune Carrero. Magazinul, desi mic, are o oferta extrem de diversa, care urmeaza sa se mai imbogateasca un pic, inainte de sfarsitul anului. Se gasesc creme cosmetice pe baza de ulei de masline de la La Chinata, picioare de porc intregi (din pacate, legea romana ii obliga sa le tina impachetate), salchichon (carnati), chorizo – de mancat sau de gatit, jamon de porc negru, zeci de vinuri reprezentative din toate regiunile producatoare ale Spaniei, zeci de feluri de delicatese, de la „muraturi” traditionale la conserve de fructe de mare, caracatita, angula (un tip de anghila pitica ce nu se gaseste decat in zona de nord a apelor teritoriale ale Spaniei), ton alb, masline umplute cu an- soa, salsa, marmelade, iar lista ar putea continua pe inca o pagina. Mai simplu e sa aruncati un ochi in magazin (e ultracentral) sau pe pagina de Facebook. Sigur veti deveni fani.