Consumatorii de lux dubleaza preturile vinurilor mari

Marile vinuri de lux au devenit aproape inabordabile pentru colectionarii din intreaga lume, din cauza cererii foarte mari venite din partea multimiliardarilor din Rusia si China, transmite Financial Times. Preturile acestor vinuri aproape s-au dublat in ultima vreme, atingand cote record in istorie, aceasta crestere fiind provocata de interesul crescand al colectionarilor din Asia si Rusia. Potrivit producatorilor de vinuri citati, acest fenomen este cauzat de dezvoltarea economica a tarilor de unde provin acesti colectionari, lucru ce a dus si la cresterea numarului de cumparatori de vinuri de lux.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Indicele Liv-ex 100, indicator economic specific celor mai profitabile 100 de vinuri din lume (peste 90% dintre aceste vinuri sunt produse in Franta, regiunea Bordeaux), a crescut cu 42% de la inceputul acestui an. Acest indicator este folosit de 155 de mari furnizori de vinuri, cresterea inregistrata in 2007 find cea mai mare de la introducerea indicelui pe piata mondiala a vinurilor, in 2000.

Astfel, pretul vinului Chateau Lafite Rothschild 1996 a crescut numai intr-o luna de la 8.500 de euro la 14.300 de euro pe sticla, Chateau Mouton Rothschild 1998 – al carui pret a fost la inceputul anului de 3200 de euro – a ajuns la 5.300 de euro/sticla, iar Chateau Latour 2004, vandut cu 4.100 de euro, costa acum 6.700 euro.

Publicitate
Velvet

Stephen Williams, directorul executiv al celebrei case de vinuri londoneze Antique Wines , a declarat ca, in timp ce colectionarii traditionali incep prin a achizitina vinuri mai putin costisitoare, ca apoi preferintele lor sa creasca valoric in timp, „noii miliardari din Rusia si Asia vor inca din start vinuri de clasa mondiala. Ei nu doresc sa-si construiasca colectia gradual, ei doresc sa cumpere dintr-o data o intreaga vinoteca”. Reprezentantii comerciantului britanic de vinuri Farr Vintners au precizat ca au vandut saptamanile trecute 17 sticle de Chateau Lafite 2003 cu un pret de 14.300 de euro pe sticla, dublu fata de pretul declarat la inceputul anului.

Comerciantii de vinuri au precizat ca dublarea preturilor nu reprezinta o piedica pentru noii colectionari, acestia continuand sa achizitioneze cantitati foarte mari de vinuri de lux.

Stephen Williams a mai adaugat ca planuieste sa organizeze degustari hotelul Ritz-Carlton din Moscova, hotel inaugurat acum doua saptamani. Hotelul are propria crama, numita Petrus, dupa renumitul producator francez, printre cele 800 de vinuri expuse aflandu-se si un Chateau Petrus Grand Cru 1961, in valoare de 42.270 euro.

Potrivit comerciantilor de vinuri de lux, scaderea cererii venite din partea colectionarilor americani, cauzata de deprecierea dolarului fata de euro, a fost compensata in ultimul an de cresterea numarului de cumparatori din economiile emergente din Asia, Europa de Est, America de Sud si Australia.