Segmentul de consumatori premium a devenit de ceva timp categoria cea mai vanata de catre producatorii de vinuri de la noi. Acum toata lumea isi doreste sa produca premium si sa-si „target-eze vinurile tot mai sus”, deoarece acest segment inregistreaza incasari mari, cu toate ca volumele sunt semnificativ mai mici decat cele din segmentele inferioare de calitate.
VALENTIN CEAFALAU
Impreuna cu cativa specialisti am incercat sa schitam un profil al consumatorului premium, sa stabilim care sunt tendintele de consuma ale acestuia si care sunt factorii care ii influenteaza decizia de cumparare. Razvan Avram, actionar al magazinului de vinuri Good Point din Iasi, imparte aceasta categorie de consumatori in functie cat de mult isi permit acestia sa cheltuiasca. „Vanzarile de vin de peste 100 lei/sticla sunt undeva sub 5% din totalul vanzarilor, iar clientul este, in 90% din cazuri, un personaj foarte grabit care vrea sa faca un cadou cu care sa impresioneze”, spune acesta, adaugand ca acest fel de clienti nu sunt interesati de continutul sticlei, ci mai degraba de forma, eticheta si ambalajul cat mai sofisticate, de brandul cunoscut. „Acesti clienti nu vor deschide sticla la propria masa, ci o vor da cadou.
Sunt oameni cu bani, dar cu un nivel de educatie (inclusiv referitor la vinuri) redus, de obicei din zona politicului, al vanzatorilor de masini sau din imobiliare”, completeaza Razvan Avram. In schimb, categoria de consumatori de vinuri premium intre 50 si 90 de lei/sticla este vazuta de ca fiind total diferita de prima categorie, acestia realizand, potrivit estimarilor lui Razvan Avram, aproximativ 80% din vanzarile de vin la sticla in magazinele specializate. Despre acest segment se spune ca este format din oameni informati care calatoresc ocazional sau periodic, in strainatate, cu un nivel de educatie ridicat.
De asemenea, in aceasta categorie mai intra si persoanele cu „un nivel de educatie peste medie, dar nu neaparat din categoriile medic/profesor/avocat/notar”, cu venituri intre 700 si 1000 de euro pe luna, care consuma cel putin doua sticle de vin pe saptamana si care isi doresc un raport pret-calitate corect. In aceeasi nota, Philip Cox, actionar Cramele Recas, afirma ca exista o mica minoritate de clienti care pentru o ocazie speciala poate cheltui cateva sute de euro pentru o sticla de vin pentru a o face cadou, insa „in general chiar si oamenilor care stau destul de bine financiar le este destul de greu sa dea mai mult de 200 de lei pe o sticla de vin intr-un magazin, sau echivalentul a 500 de lei pentru acelasi vin, in restaurant”.
PASIONATI SAU EXCENTRICI?
O mare parte din consumatorii premium „stiu despre vin mai multe decat un consumator obisnuit, sunt iubitori de vin si apropiati de gastronomia de calitate”, sustine Dan Balaban, proprietar Davino, subliniind ca acestia se informeaza in privinta vinurilor pe care le cumpara din reviste de specialitate sau de pe internet. Aceste persoane cunosc detalii atat despre producatori autohtoni, cat si despre vinurile si producatorii din import, sunt atenti la recomandarile primite in magazinele de vinuri, decizia de cumparare a acestora fiind influentata atat de recenziile din revistele specializate, cat si de tendintele cercului de prieteni (format probabil tot din cunoscatori), de zvonuri etc.
In cadrul acestei categorii exista persoane care cumpara un vin numai pentru ca acesta este cel mai scump de pe raft sau pentru ca aspectul sau este unul sofisticat. „Sunt foarte multi consumatori de vinuri premium, care cumpara numai pe baza criteriului pret, mergand pe rationamentul potrivit caruia daca un vin este cel mai scump este si cel mai bun. Lucru cat se poate de fals”, declara Philip Cox.
„Paradoxal multi dintre cei care cumpara super-premium pentru cadouri nu vor mai comanda acest vin la restaurant, fiind in general convinsi ca au cheltuit deja «o groaza de bani» pentru a face un cadou, exceptie facand cazurile in care acestia vor sa epateze comesenii. Pe de alta parte cei care cumpara premium pentru acasa, stiind care este pretul corect, nu vor comanda vin la restaurant decat in cazuri extreme”, incheie Razvan Avram.