„Inainte sa ajung la Corcova, pe vremea cand decisesem sa fac o investitie in vie si vin – credeam atunci, in inocenta mea, ca voi putea sa ma ocup de vie ca de un hobby, nu ca va trebui sa renunt la tot pentru ea – am mers prin toate zonele vitivinicole din Romania. Cand am ajuns aici, am stiut, pur si simplu, ca acesta e locul”, declara Serban Damboviceanu, actionar Corcova Roy & Damboviceanu, intr-un interviu publicat de Vinul.Ro la mijlocul anului trecut. Iar eforturile depuse de intreaga echipa de la Corcova nu au fost in zadar: noua recolta a reprezentat o crestere calitativa evidenta fata de cea anterioara, iar brandul Corcova a devenit, intr-un mod aproape spectaculos, unul de notorietate in randul iubitorilor de vin din Bucuresti.
Compania Viticola Corcova, o proprietate Roy & Damboviceanu, a luat fiinta in anul 2005, moment in care, dintre cele 470 de hectare de vita de vie pe care le-a detinut IAS-ul Corcova, mai ramasesera doar 18 hectare, iar cramele, construite de printul Antonie Bibescu la inceputul secolului al XX-lea, erau in ruina. In acel an au fost achizitionate 12 hectare din via plantata de IAS Corcova si aproximativ 50 hectare de teren plantate cu vie in stare degradata, in satul Jirov. Compania a solicitat o finantare din fondurile SAPARD pentru inlocuirea vitei de vie imbatranite si replantarea cu soiuri de calitate superioara, proiect care a fost finalizat in anul 2007. Astfel, in 2006 si 2007 la Corcova au fost plantate 40 de hectare cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Chardonnay, precum si Feteasca neagra, material saditor furnizat de Pepinieres Hebinger, din Franta, dar si soiuri existente aici pe timpul mosiei Bibestilor, perioada de hegemonie a numelui Corcova.
Dupa noi replantari in 2008 si 2010, suprafata cultivata a ajuns la 55 hectare, dintre care 40 sunt cultivate cu soiuri pentru vinuri rosii. „Vorbim despre trei parcele inconjurate integral de padure, una de 30, una de 10 si una de 15 hectare. Am plantat aici soiuri care reactioneaza cel mai bine la tipul de sol de aici – brun-roscat, nisiposargilos, cu drenaj rapid”, precizeaza Serban Damboviceanu. Pe langa investitiile in vie, noii proprietari, Michel Roy si Serban Damboviceanu, au refacut in perioada 2008-2009 cramele construite de printul Antonie Bibescu, respectand arhitectura initiala, si le-au dotat cu utilaje de vinificatie si echipamente moderne la cele mai prestigioase firme de specialitate din Franta si Italia. Potrivit reprezentantilor companiei, investitia realizata de cei doi proprietari ai companiei, Michel Roy si Serban Damboviceanu, atat din resurse proprii, cat si din fonduri europene, se ridica la aproximativ 3,3 milioane de euro.
Vinuri cu „gout de terroir”
Cel care se ingrijeste de vinuri in crama este enologul francez Laurent Pfeffer, absolvent al facultatii Agronomice din Bordeaux. Cei patru ani de experienta in vinificatie in regiunea Bordeaux si-au pus amprenta asupra filosofiei lui de lucru, Laurent Pfeffer incercand in demersul sau sa gaseasca, potrivit declaratiilor sale, echilibrul ideal intre principiile clasice de vinificare ale fiecarui soi si specificul terroirului. Principala caracteristica definitorie a vinurilor Corcova Roy & Damboviceanu este acel „gout du terroir”, podgoria intrunind toate elementele necesare realizarii unui vin special: un climat temperat-continental, cu influente mediteraneene, cu cu precipitatii accentuate, iar solul are o structura litologica variata si o mineralitate bogata. „Intentia primordiala este sa cream vinuri de terroir, nu vinuri cu baric pronuntat, ci care sa exprime bine bogatia locului”, spune Damboviceanu. Un alt lucru edificator pentru filosofia Corcova Roy & Damboviceanu este faptul ca se evita folosirea substantelor ierbicide. Iarba, un concurent natural al vitei de vie, este pastrata in soiurile rosii pentru a forta dezvoltarea in intensitate aromatica a strugurilor. „Am lasat pantele ierbate, ca sa punem vita un pic in competitie, macar la inceputul vietii. Acum facem si un experiment, incercam sa dresam niste oi sa manance doar iarba dintre randurile de vita-de-vie. In alte tari a functionat, la noi inca sunt in stadiul de dresaj, inca incearca sa manance si din vita… E si o modalitate buna de a obtine ingrasamant natural”, afirma actionarul de la Corcova.
CORCOVA ROY & DAMBOVICEANU
VITICOLA CORCOVA SRL
ADRESA: Corcova, 227125 Jud. Mehedinti
TELEFON/FAX: +40252.383.541
Email: office@corcova.ro
WEB: www.corcova.ro
Suprafata: 55 de hectare
Soiuri cultivate: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay si Feteasca neagra
Alte materiale:
Calatori prin Tara Cramposiei si dincolo de ea
Oltenia – extract, structura, mineralitate
Un neamt calare pe butoaie. La Stirbey
La Dobrusa se rescrie relieful
Vinuri, Victoria si politica la CVI