Corcova Roy & Damboviceanu – renasterea unei podgorii

140

Publicitate
Domeniul Bogdan

„Am fost intotdeauna convins de potentialul viticol al Romaniei si deseori am regretat ca vinurile romanesti nu sunt recunoscute peste hotare. Mi-am propus sa fac un excelent vin romanesc”, spune Serban Damboviceanu, coproprietar al companiei Corcova Roy & Damboviceanu, explicand astfel principiul care a stat la aparitia celui mai nou reprezentant al Olteniei pe piata vinului.

Cu toate ca numele Corcova, podgorie asezata in partea de sud-vest a tarii, este nou pentru consumatorii de azi, producatorul de vinuri isi sprijina demersul si pe traditie, aceea a producerii vinului de calitate, traditie initiata in acest areal in urma cu mai multe sute de ani.

Publicitate

102

Compania Viticola Corcova, o proprietate Roy & Damboviceanu, a luat fiinta in anul 2005, moment in care, dintre cele 470 de hectare de vita de vie pe care le-a detinut IAS-ul Corcova, mai ramasesera doar 18 hectare, iar cramele, construite de printul Anton Bibescu la inceputul secolului al XX-lea, erau in ruina. In acel an au fost achizitionate 12 hectare din via plantata de IAS Corcova si aproximativ 50 hectare de teren plantate cu vie in stare degradata, in satul Jirov. Compania a solicitat o finantare din fondurile SAPARD pentru inlocuirea vitei de vie imbatranite si replantarea cu soiuri de calitate superioara, proiect care a fost finalizat in anul 2007. Astfel, in 2006 si 2007 la Corcova au fost plantate 40 de hectare cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Chardonnay, precum si Feteasca neagra, material saditor furnizat de Pepinieres Hebinger, din Franta, dar si soiuri existente aici existente pe timpul mosiei Bibestilor, perioada de hegemonie a numelui Corcova.

Dupa noi plantari in 2008 si 2010, suprafata cultivata a ajuns la 55 hectare dintre care 40 sunt cultivate cu soiuri pentru vinuri rosii.

124

Pe langa investitiile in vie, noii proprietari, Michel Roy si Serban Damboviceanu, au refacut in perioada 2008-2009 cramele construite de printul Antonie Bibescu, respectand arhitectura initiala, si le-au dotat cu utilaje de vinificatie si echipamente moderne care inlesnesc procesarea produse de cele mai prestigioase firme de specialitate din Franta si Italia. Potrivit reprezentantilor companiei, investitia realizata de cei doi proprietari ai companiei, Michel Roy si Serban Damboviceanu, atat din resurse proprii, cat si din fonduri europene, se ridica la peste 3 milioane de euro.

„Istoria acestui loc, influenta aristocratiei intelectuale a vremii si, mai ales, dragostea lui Bibescu pentru aceste locuri isi fac si astazi simtita vibratia si m-au determinat sa privesc aceasta afacere ca pe un proiect de suflet, prin intermediul caruia sa putem arata lumii cat de valoroase pot fi vinurile romanesti”, spune Serban Damboviceanu

„Gustul pamantului” 

Principala caracteristica definitorie a vinurilor Corcova Roy & Damboviceanu este acel „gout du terroir”, podgoria intrunind toate elementele necesare realizarii unui vin special: un climat temperat-continental, cu influente mediteraneene, cu cu precipitatii accentuate, iar solul are o structura litologica variata si o mineralitate bogata.

136

Cel care se ingrijeste de vinuri in crama este enologul francez Laurent Pfeffer, absolvent al facultatii Agronomice din Bordeaux. Cei patru ani de experienta in vinificatie in regiunea Bordeaux si-au pus amprenta asupra filosofiei lui de lucru, Laurent Pfeffer incercand in demersul sau sa gaseasca, potrivit declaratiilor sale, echilibrul ideal intre principiile clasice de vinificare ale fiecarui soi si specificul terroir-ului.

Un alt lucru edificator pentru filosofia Corcova Roy & Damboviceanu este faptul ca se evita folosirea substantelor ierbicide. Iarba, un concurent natural al vitei de vie, este pastrata in soiurile rosii pentru a forta dezvoltarea in intensitate aromatica a strugurilor.

110

Culegerea se face manual, laditele cu struguri fiind transportate cu cea mai mare grija, alegerea strugurilor facandu-se manual, la masa de triaj, iar presarea realizandu-se lent.

Noua linie de vinuri produsa de la Corcova – Cabernet Sauvignon & Merlot 2008, Chardonnay 2008 si Merlot Rose 2009 – a inceput sa fie comercializata, potrivit lui Serban Damboviceanu, incepand cu luna iunie, atat in HoReCa si in magazine specializate, dar si in retail.

130

Planurile de viitor ale companiei sunt destul de ambitioase, proprietarii Viticola Corcova intentionand sa exporte vinurilor Corcova Roy & Damboviceanu in tari slave: Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Rusia, in Asia: China, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, dar si in America de Nord si in Marea Britanie. De asemenea, din toamna, acestia au anuntat ca vor lansa un nou vin din soiul Syrah.

 144

2 thoughts on “Corcova Roy & Damboviceanu – renasterea unei podgorii

 1. PROIECTUL MEU DE A PROMOVA SI VINDE VINURILE DV LA CRAIOVA ÎN CADRUL CLUBUL PRIVAT TIP CAPSA CE ESTE IN CURS A SE DESCHIDE LA CRAIOVA
  CURICULUM VITAE,
  NUME BĂLAN M. MIHAIL-ADRIAN 38 ANI.
  DOMICILIU ,CRAIOVA STR Matei Basarab nr 26, tel 0741992718.
  STUDII, Liceul CFR CRAIOVA, Licenţiat în ŞTINŢE JURIDICE UNIVERSITATEA BUCUREŞTI.
  CURSURII, Postuniversitare-Universitatea din Craiova ,,Noţiunii Fundamentale în Întocmirea Planului de Afacerii, de Specializare Tipograf Offset.
  LOCURII DE MUNCĂ ANTERIOARE
  1990-1994 Electromecanic Locomotivă Depoul CFR Craiova
  1994-1998 FACULTATE, Comerţ, Agricultură.
  1998-2000 Funcţionar la Serviciul Financiar Regia Domeniului Public Primăria Craiova
  2000-2004 AGENT de Publicitate, de Vânzării, SC IUMCO SRL Craiova
  2004-2005 CONSILIER JURIDIC SC ZRC INVEST SRL CRAIOVA
  2005-2007 CONSILIER VÂNZĂRII SC BUNA VESTIRE CRAIOVA
  CARNET AUTO CATEGORIA B.
  CALITĂŢII
  OPTIMIST, Energic, Sociabil, Comunicativ si cu SIMŢUL UMORULUI.
  PERSOANĂ cu PRESTANŢĂ, de Opinie,de Atitudine, Încrezătoare în Forţele Propi i, dar şi având disponibilitatea de a lucra în ECHIPĂ.
  NEAJUNSURII,
  Vorbăreţ din fire, Ironic cu cei lipsiţi de bun simţ si maniere, Acord prea repede încredere oamenilor,uneorii sunt prea AMBIŢIOS.
  SUNT PATRONAT DE URMĂTORUL DICTON
  NIHIL SINE DEO NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU.
  SUNT CĂLĂUZIT DE URMĂTOARELE PRINCIPII
  FI TU ÎNSUŢI ÎN TOT CEIA CE FACII,RĂMÂI ATENT SI BINEVOITOR CU CEI DIN JUR
  LUPTĂ PENTRU CAUZA TA CU DÂRZENIE SI SENINĂTATE,IARTĂ DAR NU UITA VA VENII SI ZIUA TA.
  SUNT SINCER SI DE BUNĂ CREDINŢĂ. LA DISPOZIŢIA DUMNEAVOASTRĂ.

Comments are closed.