De CORKS mă leagă multe amintiri plăcute – multe seri, vinuri și evenimente. Am întemeiat acolo, cu susținerea Ruxandrei Chendi, fondatoarea wine barului, Cercul de Fetească; am participat la seri de pairing, la evaluări ale specialiștilor și la premii de popularitate – Oscar-urile CORKS și altele. Am băut cu prietenii. A fost mereu ceva de poveste. Apoi, pandemia a forțat închiderea barului iar incertitudinile sanitare și lipsa turiștilor i-au debilitat funcționarea până în asemenea măsură încât m-am întrebat dacă o să-și mai revină vreodată. Dar, de la jumătatea lui septembrie 2021 – am fost bucuros să aflu! – CORKS redestupă sticlele, umple paharele și dă drumul la muzică. Același concept a fost preluat de la Ruxandra de doi antreprenori entuziaști, Ovidiu și Marius renovarea și curățenia sunt în derulare la momentul când scriu aceste rânduri. Voi reveni cu detalii după redeschiderea din 17 septembrie, dar până atunci am povestit puțin cu Ruxandra.

CORKS n-a fost niciodată (doar) o afacere
– Azi ai predat oficial – și martori și dovezi foto – cheile proiectului în care ai fost implicată trup și suflet, CORKS. În primul rând, cum e, cum te simți?
E bine, mă simt împăcată cu mine și cu decizia luată. Și bucuroasă pentru că povestea Cozy Bar-ului CORKS continuă, cred eu, cel puțin la fel de frumos ca atunci când era afacerea mea. Dacă vrei, mă simt ca o mamă care își vede copilul căsătorindu-se cu cine i se pare că e bine s-o facă 😀.
– De ce ai renunțat la afacere? Sau… nu era o afacere (și aici te rog să citești cu dublu sens – acela că nu prea ieșeau bani sau că n-ai privit-o doar ca pe o afacere)?
CORKS pentru mine n-a fost niciodată doar o afacere. Și nici pentru asociatul meu. A fost o pasiune. Iar pe mine m-a ajutat să mă auto-dezvolt din multe puncte de vedere. M-a ajutat să trec prin decesul mamei mele și perioada divorțului focusându-mă pe dezvoltarea Cozy Bar-ului, pe crearea unui brand simpatizat și a unei atmosfere calde și plăcute atât pentru clienți, cât și pentru echipă. Iar pentru mine echipa este întotdeauna extrem de importantă. De altfel, îmi amintesc când am lansat CORKS, în 2012, și toată lumea din industria HORECA mă sfătuia să nu fiu naivă, pentru că în domeniul acesta personalul este cea mai mare problemă, oamenii sunt de o calitate îndoielnică etc. Cumva, am reușit să am o echipă frumoasă, constantă (!) și de care mă simt în continuare atașată.
Și tot CORKS m-a trimis la școală 😂 – am devenit sommelier și am obținut diploma WSET3.
După pandemie, valoarea business-ului a fost jumătate din investiția inițială
– Pe mâinile cui lași Corks-ul, ce se întâmplă de-acum încolo cu acea comunitate care se formase acolo? Cine vor fi gazdele de-acum înainte?
CORKS-ul îl las pe mâini bune, cred eu. Noii proprietari sunt persoane mature, energice și pasionate de vin.
Uite, o să-ți spun un secret: când am vrut să vând, am primit o contra-ofertă superioară (financiar) celei făcute de Ovidiu și Marius. Dar i-am ales pe ei pentru că mi-au lăsat impresia că înțeleg și iubesc brandul CORKS, că vor continua să-l dezvolte inteligent și că vor duce povestea Cozy Bar-ului mai departe.
– N-am cum să nu te întreb, deși probabil nu vei vrea să-mi răspunzi: cât a mai valorat un wine bar ca acesta, după mai mult de un an de pandemie?
Undeva la jumătate din investiția inițială.
Specificul unui wine bar în Centrul Vechi
– O scurtă analiză din partea ta, ca proprietar și manager al unui wine bar în Centrul Vechi – puncte tari, puncte slabe, oportunități etc?
Sinceră să fiu, nu mai știu ce se întâmplă efectiv de peste un an în Centrul Vechi pentru că personal prefer zonele mai apropiate de casă. Înainte de pandemie Centrul Vechi avea mulți turiști cu care organizam foarte des degustări de vinuri românești. Iar corporațiile preferau să organizeze evenimente la CORKS și pentru că eram locați în Centrul Istoric și astfel aveau ocazia să le arate zona aceasta colegilor lor care veneau în călătorii profesionale din diverse țări sau din alte orașe românești.
Ca puncte slabe ar fi imaginea de mass-market, zgomot și aglomerație a zonei. Chiar există o glumă printre clienții end-users CORKS: “Mergem la CORKS sau în Centrul Vechi?” – fiindcă Cozy Barul a fost mereu perceput ca fiind “altceva”, cumva de sine stătător ca personalitate, nefiind asociat cu Centrul Vechi per se.
– Dar un portret robot la amatorului de vinuri bucureștean?
La modul absolut forțat – pentru că sunt diverse categorii, subsegmente etc – l-aș portretiza ca fiind informat & educat (citește, e pasionat de documentare, are studii superioare), iubind călătoriile, destul de trăit în plan personal și cu preocupări mai fine, focusându-se pe calitatea ridicată – inclusiv a vieții (sport, eco-friendly, sustenabilitate, orientat spre comunitate/i…) – versus cantitate.

De la vinuri la design interior
– Unde te vom găsi de-acum înainte, bănuiesc că nu te călugărești? Unde vei mai bea vin, ce vei mai profesa?
Când a început pandemia și m-am trezit blocată în casă cu copiii mei, mi-am dat seama că nu voi mai putea continua să am același stil de viață (uneori lucrând de la 8 dimineața până a doua zi la 3 dimineața). Am realizat că fac prea multe de una singură și că dacă eu pățeam ceva (apropo și de CoVID) afectam și familia, și business-ul. Deja voiam să găsesc un manager de locație. Apoi, la câteva săptămâni după ce am ieșit din starea de urgență, asociatul meu, Răzvan, a decedat subit la 39 de ani, ceea ce m-a afectat dincolo de cuvinte. Și am decis să vând, total sau parțial. Am încercat să mă asociez cu cineva, mi-am dat seama că parteneriatele în business sunt ca o căsnicie și, deci, că nu mă pot asocia cu o persoană necunoscută. Așa că am decis să vând… totul. Între timp, am început să studiez design interior, una dintre marile mele iubiri, în care cumva am fost mereu implicată, începând cu amenajările apartamentelor-model de la Clubul Rezidențial STEJARII și Residenz Cartierul German (de care m-am ocupat indirect când eram Marketing Manager pe Grupul Țiriac Imobiliare) și până la colaborarea cu preferatul meu ☺️, Mihai Popescu pentru CORKS.
Așa că vreau să continui ca designer de interior, dar voi avea grijă să încorporez și elemente vinicole în toate amenajările pe care le voi face. Iar dacă mă voi călugări (sper sincer să nu o fac, totuși) voi continua să beau vin bun. Adică ei – călugării – chiar se pricep la vin, stele în pahar 😀 (vezi Dom Perignon)…
– Un cuvânt pentru prietenii și clienții de la Corks…
Din 17 septembrie, CORKS vă așteaptă să vă răsfețe în stilul unic al Cozy Barului! 🥂