Cosmin Reaboi e noul enolog de la Viile Sudului: “vinuri sincere, care transmit stări, emoţii, sentimente”

Dacă toamna se numără bobocii la crame, cei de la Viile Sudului se pregătesc din timp pentru recolta viitoare, iar un prim pas este cooptarea talentatului enolog Cosmin Reaboi, care a ajuns din Dealu Mare,în Zimincea, la începutul lunii iulie. Un pas important – şi o provocare nouă – pentru Cosmin, având în vedere dimensiunea, aşteptările şi realizările producătorului de vin din cel mai sudic punct al ţării. Cu această mutare, Cosmin se reîntoarce, practic, şi în orașul natal – după 10 ani în care a vinificat pentru producători din alte zone. L-am intrebat si noi cu ce planuri la InterVitt.
– Viile Sudului înseamnă o nouă provocare pentru tine: game pentru toate segmentele, vinuri medaliate şi facilităţile unuia dintre cele mai moderne combinate de vinificaţie din ţară.
Cosmin Reaboi: După aproape 10 ani în care am lucrat prin toată partea de sud a ţării, din Mehedinţi până în Constanţa, mă intorc în cel mai sudic punct, să fac vin pe meleagurile natale. Recunosc că, în urmă cu ceva timp, nu mă gândeam la asta. Este o provocare mare, dar una pe care o accept cu drag şi entuziasm, pentru că este acasă. Deocamdată, este o perioadă de acomodare, de descoperire, de acumulare.
cosmin_reaboi_1– Cum vezi potențialul cramei (una încă tânără, dar ambiţioasă) şi pe ce mizezi (ca soiuri, procedee de vinificație etc.)?
Cosmin: Potenţial există peste tot în această ţară, trebuie doar să îl punem în valoare. E nevoie de multa muncă, de ardoare. Fiecare zonă are specificul ei. Vreau să extrag cât mai mult posibil din ce îmi oferă natura, cu o intervenţie cât mai mică din exterior. Cred că putem obţine vinuri bune într-un mod corect, cu sinceritate faţă de consumator. La Zimnicea, mizez pe soiurile roşii: Feteasca neagră, Syrah, Merlot. Dar asta nu înseamnă că voi neglija soiurile albe.
Sunt apreciate, în mod special, aici câteva vinuri baricate foarte reuşite cu care se vor fi obișnuit, probabil, iubitorii Viilor Sudului. Ce va însemna semnătura Cosmin Reaboi?
Cosmin: Baricul are rolul său important. De-a lungul timpului, am maturat vinul în baricuri, dar şi în cisterne de inox, fără niciun contact cu lemnul. Încerc să găsesc un echilibru între lemn şi fructuozitate. Îmi doresc vinuri moderne, proaspete, fructuoase, echilibrate, pentru publicul larg, şi vinuri complexe pentru cunoscători. Vreau ca vinurile să transmită stări, emoţii, sentimente. Aici am găsit o echipă de oameni tineri, pasionaţi, care îşi doresc să facă vinuri frumoase.
– Ai în faţă şi provocarea celei mai bune Feteşti negre din România, Divinitas 2013, medaliată cu aur la Premiile Vinul.Ro şi la IWCB 2016. Vorbim de un soi drag ţie, iar ambiţia ta de mai demult e aceea de a face o Fetească neagră deosebită. (La 1000 de chipuri a făcut una foarte bună – na.) Cum o vezi aici?
Cosmin: Acest lucru nu poate decât sa mă bucure. Mă obligă să ating cel puţin acelasi nivel. Pentru că tot am vorbit despre potenţial, părerea mea e că Feteasca neagră încă nu şi-a arătat adevărata valoare.
Cosmin Reaboi are 37 de ani şi 10 ani de experienţă în lumea vinului. Este foarte dedicat muncii sale şi crede cu adevărat în valorificarea la maximum a potențialului soiurilor. Cosmin a absolvit Colegiul de Tehnologia Vinului și a Produselor Derivate, unde a deprins cunoştinţele de bază despre vinficaţie. A început să lucreze la Vinarte, iar în timp, a dobândit experienţă la crame precum pentru Domeniile Viticole Dr. Pușcă, Ostrovit, Winero, Corcova, Vifrana, Crama Darie şi 1000 de Chipuri
nobilitas_etchete_noO altă noutate la InterVitt în această vară este relansarea gamei Nobilitas, de fapt, un facelift complet al etichetelor, cu scopul de a corespunde noilor tendințe din piață și noii orientări comerciale a cramei. Gama nouă Nobilitas va conține următoarele vinuri: Chardonnay, Crâmpoşie, Pinot gris & Cramposie, Pinot Noir Roze, Merlot şi Feteasca neagră. “Eticheta a fost schimbată pentru a veni în întâmpinarea consumatorului final, aduce un plus de eleganţă şi rafinament, având în vedere şi calitatea vinului, care depăşeşte eticheta”, a anunțat Bianca Tudor, director comercial la Viile Sudului.

Publicitate
Oprisor