Costel Apostol, un enolog cu pasiune şi instinct

În februarie, când l-am vizitat pe Costel Apostol, am gustat din tanc un vin frumos. Când am aflat însă că e un cupaj de Chardonnay cu Sauvignon Blanc, am devenit uşor neîncrezător în viitorul lui, gândindu-mă că fiecare soi va căuta mai întâi să îşi afirme personalitatea şi abia apoi să colaboreze cu celălalt.Dacă va fi dispus să o facă… După nouă luni, vinul de la Crama Tata şi Fiul devenea cel mai bun vin alb jurizat la Premiile de Excelenţă Vinul.Ro.

Publicitate
Oprisor

Radu Costel Apostol a terminat abia în 2015 facultatea de Horticultură din Iaşi. E drept, era a doua facultate, plus că a terminat-o şi ca şef de promoţie. Dar, dacă te gândeşti că nici nu i se uscase bine cerneala pe diplomă şi el deja pregătea un vin de clasă, eşti uşor surprins. Când afli, însă, că enologul de la Tata şi Fiul şi-a petrecut copilăria prin vie şi că încă din 2005 a început să facă vin alături de tatăl lui, începi să înţelegi. E un pasionat, este extrem de muncitor şi caută să înveţe din orice. Povestea vinului care i-a adus un cec de 1000 de euro, premiu pentru cel mai bun vin alb de la Premiile de Excelenţă Vinul.Ro 2016 este una care pleacă exact de la pasiunea lui şi de la încercarea permanentă de a se autodepăşi.

„Tata şi Fiul Chardonnay & Sauvignon blanc 2015 este un vin sec, cu 13,7 vol.alc, cu 3,5 grame zahăr rezidual şi o aciditate totală de 6,9”, îşi începe Costel povestea. Şi cu un rest de CO2 bine integrat, deloc deranjant şi care ajută la dezvoltarea mai rapidă a aromelor, aş adăuga eu aici. „Iar vinul l-am făcut astfel, pentru că nu eram sigur că un Chardonnay dintr-o vie de 4 ani îmi poate oferi un vin deosebit. Şi cum atunci începusem să recoltez şi Sauvignon de pe o parcelă cu o vechime de 8 ani, am decis să le fermentez împreună, pentru oferi mai multă structură Chardonnay-ului. Strugurii au fost culeşi manual, i-am lăsat, separat, la maceraţie peliculară timp de opt ore la o temperatură de 10 grade. O maceraţie la frig un timp mai îndelungat dă rezultate mai bune decât dacă foloseşti enzime de extracţie!”, mai dezvăluie Costel Apostol câte ceva din secretele vinului. „Am folosit doar must ravac, l-am limpezit şi apoi am făcut amestecul, 60% Chardonnay, 40% Sauvignon. A fermentat, la 13-14 grade, timp de trei săptămâni, apoi am făcut pritocul şi l-am lăsat pe drojdii fine încă o lună, cu batonaj la trei zile. Apoi am făcut ultimul pritoc, o filtrare medie şi am pus vinul la păstrare într-o cisternă cu protecţie de CO2, la temperatura de 10 grade. Şi asta e vinul”, încheie tânărul enolog povestea tehnic a unui vin care a surprins multă lume. Dar nu în această poveste stă toată reuşita. „Sincer, mă aşteptam ca lovitura să o dau cu vinurile roşii. Cred în potenţialul vinurilor de Nicoreşti, ştiu ce am realizat şi acolo şi mă bucură Medalia de Aur obţinută de Feteasca neagră. Totuşi, mă bucur şi mai mult că au început să se vadă roadele investiţiei pe care am făcut-o la Coteşti în urmă cu doi ani. A fost greu, pentru că am făcut-o noi, fără fonduri. A mai contat şi faptul că am început să ne ocupăm personal de via de acolo. Calitatea strugurilor a crescut vizibil. Dar cea mai mare satisfacţie este aceea că am avut încredere în ceea ce mi-a spus instinctul şi am făcut acest vin, chiar dacă multă lume îmi spunea că aceste două soiuri nu prea merg bine împreună”.

Publicitate

L-am întrebat pe Costel Apostol dacă va exista acest vin şi din recolta 2016. Răspunsul m-a surprins un pic. „Da, va exista, doar că, anul acesta, va fi un cupaj post fermentaţie. Strugurii de Chardonnay au fost atît de frumoşi încât am vrut să văd ce pot oferi singuri. Însă de la anul voi reveni la această formulă, pentru că văd că a dat rezultate. Voi vinifica şi separat, însă voi fermenta şi împreună. Rămâne de văzut cu ce procent va contribui fiecare soi. Dacă vom avea un an la fel de bun ca acesta, s-ar putea să fie jumate-jumate. Oricum, reuşita acestui vin mă face să mă gândesc tot mai mult la alte cupaje din fermentaţie, chiar şi la vinurile roşii”… Sunt multe surprize pe care ni le va rezerva Crama Tata şi Fiul în viitor. Printre acestea, şi o Băbească Neagră, de o plantaţie mică din Nicoreşti, pe care Costel a recondiţionat-o. Mai multe, însă, nu vrea să spună enologul din Vrancea. „Unde ar mai fi surpriza?”, mă întreabă. Totuşi, îmi mai destăinuie că, din premiu, îşi va achiziţiona aparatură pentru laborator. Cum spuneam, pasionat şi dornic de autodepăşire.