“Craiova, capitală gastronomică est-europeană” – program de creștere a atractivității turistice a orașului pe baza gastronomiei din 11 țări est-europene derulat în 11 dintre cele mai bune restaurante din municipiu – a reunit, la evenimentul de prezentare oficială din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024, peste 40 de expozanți și aproape 1.500 de vizitatori. Evenimentul a fost prezentat pe larg de presa locală scrisă și audio-vizuală, de presa națională, ca și de Ambasada Bulgariei în România (vezi mai jos), care a salutat cu satisfacție, pe profilul oficial de Facebook, participarea comunităților etnice la acest “Festival de vinuri și mâncăruri”, așa cum a fost ea relatată în articolele agenției naționale de presă BTA. Și reprezentantul Ambasadei Azerbaidjan-ului, prezent la eveniment, a apreciat pozitiv evenimentul. După cum a afirmat directorul Liceului de Industrie Alimentară Craiova (co-inițiator al proiectului), reflectarea în media, precum și efectele sociale și economice ale proiectului urmează să crească în intensitate pe parcursul lunilor următoare, odată cu înmulțirea activărilor în locațiile gazdă și cu continuarea activităților de promovare. (Video și montaj: Dragoș Vasile. Au contribuit cu imagini pentru articolul de mai jos: Daniel Botea, Carmina Nițescu, Adelina Boboc)
Oltenia, reprezentată spectaculos de Liceul de Industrie Alimentară Craiova
Chefi reprezentativi pentru țările reprezentate în proiect (Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia și Ungaria) și-au etalat măiestria în fața publicului local și a turiștilor prezenți în oraș pentru Târgul de Crăciun. Asociația Macedonenilor din România, Centrul pentru Limbă și Cultură Poloneză Craiova, reprezentanții comunității bulgarilor din Izvoarele, Băleni-Sârbi, Brănești și Cioplea au adus, la rândul lor, o contribuție de autenticitate, gust și informații întregului eveniment.
Ofertele țărilor promovate în proiect au fost completate copios de produsele oltenești realizate de elevii Liceului de Industrie Alimentară din localitate (inițiator al programului, alături de Primăria Craiova), care au interpretat și reinterpretat tradiții culinare din zonă într-un mod pe cât de creativ pe atât de apreciat de către vizitatori – care în majoritate s-au declarat surprinși extrem de plăcut de energia și de realizările tinerilor învățăcei. De departe, produsul care a stârnit cea mai mare curiozitate a fost desertul “Macarons de Dăbuleni”, dar și diversele preparate pe bază de praz (“Pachețele de praz”, “Praz cu măsline”, “Tarte cu praz, morcov și telemea”, “Brioșe cu praz, măsline și cașcaval”, “Praz umplut” șa) sau mâncărica de gutui cu fulgi de trandafir, ceapă coaptă “a la bunica”, zacuștele, dulcețurile și altele.
Identitatea gastronomică locală și cultura gustului – explorate și explicate la Craiova
Cultura gustului, la nivel teoretic și practic, precum și explorarea și exploatarea resursei de cultură gastronomică locală, au făcut obiectul unor prezentări și dezbateri la care au conferențiat reprezentanți ai Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, ai Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați din România, ai Liceului de Industrie Alimentară din localitate, ai Asociației Winelover România și ai comunității de bloggeri din Oltenia. A avut loc, cu aceeași ocazie, o dezbatere pe tema identității gastronomice oltenești din seria “Gastronomia – cu bune, cu rele”, organizată de platforma de cercetare și promovare WeAreRomania / YOU ARE WELCOME.
Două crame din zonă – Oprișor și Olterra – și-au prezentat oferta de top în cadrul unor masterclassuri organizate în marja “Festivalului de vinuri și mâncăruri” de la Ramada.
“Festivalul de vinuri și mâncăruri” s-a bucurat de prezența oficialităților locale și naționale
Sala Brâncuși de la Ramada Plaza a fost destinația principalelor televiziuni și publicații locale încă de la ora deschiderii, când inclusiv primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a făcut un tur al ofertelor, însoțită de soțul ei, europarlamentarul Claudiu Manda, și de Ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu. Influenceri prezenți în oraș pentru Târgul de Crăciun, cum ar fi Cătălin Botezatu, ca și fotbaliștii de la CFR Cluj, cazați în hotel pentru meciul cu echipa din localitate, au călcat și ele pragul evenimentului și s-au bucurat de oferta “Festivalului de vinuri și mâncăruri” care găzduit oferta de start a programului “Craiova, capitală gastronomică est-europeană” la un loc.
După cum a subliniat și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, într-o scurtă declarație de presă la finalul turului, evenimentul este foarte important pentru oraș din punct de vedere turistic, dar este foarte important și datorită implicării elevilor de la Liceul de Industrie Alimentară, care-și utilizează astfel în practică, în sistem real, alături de bucătarii din restaurantele participante la proiect, cunoștințele și abilitățile dobândite în școală.
După cum a arătat și Laura Vasile, directorul Liceului (foto dreapta), un scop al instituției din acest program este și acela ca tinerii din localitate și din regiune să-și întrevadă cu mai mult optimism viitorul personal și profesional în oraș, în loc de emigrație – ceea ce e de natură să mărească atât numeric, cât și din punct de vedere al calității pregătirii, resursa umană disponibilă pentru sectorul HoReCa.
Prezența antreprenorilor locali din domeniu, veniți să vadă conceptul în integralitatea lui, cât și pentru discutarea de parteneriate educaționale cu Liceul, a demonstrat că mediul de afaceri local este din ce în ce mai interesat de dezvoltarea ofertei locale pe toate palierele.
Dezvoltarea spiritului comunitar prin acțiuni de coeziune și de promovare locală este, de asemenea, unul dintre obiectivele proiectului.