Crama Alira – proiect de 6 milioane de euro

Dupa cum anuntam acum cateva luni, odata cu recolta lui 2011 in Dobrogea va fi inaugurata o noua crama: Alira. Aceasta investitie demonstreaza faptul ca intentiile de calitate ale companiei WineRo au fost planificate pe termen lung.

Publicitate
IWCB

De anul acesta, WineRo a demarat un proiect pentru constructia unei noi crame, in localitatea Rasova, aflata la cativa kilometri de plantatia de la Aliman. Conform lui Ghenadie Bobeica, administratorul WineRo, valoarea totala a proiectului este sase de milioane euro, exceptand cele peste doua milioane de euro investiti in plantatie si echipamentele de prelucrare a viei. Cu toate ca lucrarile la constructia cramei au inceput undeva pe la mijlocul lunii iunie, potrivit reprezentantilor WineRo, ea va fi gata si in stare functionala inainte de inceputul recoltarii primilor struguri de la Aliman. Crama Alira va fi construita pe o suprafata de 6.000 de metri patrati, dintre care 400 de metri vor fi destinati spatiilor pentru birouri si prezentare.

ARMONIE CU NATURA

Conform planurilor proprietarilor cramei Alira, unul dintre principalele obiective de care s-a tinut cont cand a fost realizat designul cramei a fost acela de a fi in buna armonie cu imprejurimile si de a avea un impact cat mai mic asupra mediului. Astfel, fatada principala a cramei se prezinta ca o continuare naturala a partii ingropate in versantul dealului si, datorita materialelor folosite – lemn si piatra, rezoneaza foarte bine cu vaile din jur. „Crama se ridica din deal ca o cladire de sine statatoare cu un caracter singular accentuat. In ciuda functiei industriale, cladirea reuseste sa convinga si datorita pozitionarii – pe varful unui deal, care domina peisajul din jur, completat de valea Dunarii”, sustine Ghenadie Bobeica, subliniind faptul ca materialele folosite respecta specificul caselor din zona Dobrogei. Cu toate ca cea mai mare parte a cramei este ingropata in versantul dealului, partea superioara, reprezentata de cladirea de birouri si spatiul de prezentare, polarizeaza intregul proiect si se diferentiaza intr-un mod cat se poate de clar prin elementele de lemn. „Ne dorim sa vedem crama gata, dupa care vom dezvolta o terasa cu structura usoara, care va fi partial sau total acoperita si care va putea oferi o priveliste impresionanta”, mai specifica administratorul WineRo.

Publicitate
IPPU

PROCES TEHNOLOGIC CAT MAI FLUENT

Partea subterana a cramei Alira va fi organizata pe doua nivele si va avea o adancime de 11,6 metri. De asemenea, sala de fermentare, in care vor sta putin peste 85 de tancuri cu o capacitate totala de fermentare si stocare de aproximativ 600 de tone, va avea o inaltime de 4,6 metri. „Ideea a fost sa avem un proces tehnologic cat mai fluent, bine integrat, fara nici un fel de rabat de la calitate. Crama ofera o foarte buna inertie termica si chiar si asa am investit in generatoare care sa ne permita functionarea cramei la capacitate de 100%. Crama Alira este o crama gravitationala. Strugurii ajung in partea de receptie unde sunt selectati pe masa vibranta, desciorchinati si iar selectati manual, dupa care merg gravitational in tancuri. Pompele nu sunt folosite decat in momentul transvazarii vinului din tancuri in baricuri”, explica Ghenadie Bobeica.

Sala baricurilor de la crama Alira are o capacitate de 1.000 de recipiente, pe cinci niveluri. In privinta selectarii butoaielor de stejar, reprezentantii cramei trebuie sa tina cont de politica de vinificare a enologului francez Marc Dworkin. „Marc lucreaza cu baricuri si noi si vechi, de un an, doi, dar niciodata nu ia de la un singur producator. Pana acum, am achizitionat recipientele din Franta, cele mai multe de la Chateau Margaux”, mai spune Ghenadie Bobeica. Conceptul realizat de un arhitect din Praga mai presupune si realizarea un luminator pentru sala baricurilor, unic pentru cramele din Romania construite pana acum.

Administratorul WineRo spune ca acesta va fi sub forma unui vitraliu, pentru realizarea caruia vor organiza un concurs adresat artistilor sticlari. Insa planurile WineRo nu se vor opri odata cu terminarea cramei. Reprezentantii companiei anunta ca intentioneaza ca in doi-trei ani sa deschida aici si un hotel cu spatii de agrement si, de asemenea, sa infiinteze in jurul cramei o plantatie de soiuri albe autohtone. „Puteam sa facem mult mai repede si mai ieftin o constructie industriala, cu o parte de prezentare la sala baricurilor, insa ne-am dorit sa venim cu ceva nou, care sa aduca valoare acestei zone si sa contribuie la cresterea economiei ei”, afirma Ghenadie Bobeica.

Societatea WineRo a fost infiintata in anul 2006 de catre Karl-Heinz Hauptmann (co-fondator al companiei ECM in Cehia si fost director al Merrill Lynch London), Contele Stephan von Neipperg (proprietarul catorva podgorii in Bordeaux, incluzand La Mondotte, Chateau Peyreau, Chateau Canon la Gaffeliere si Clos de l’Oratoire) si de catre enologul francez Marc Dworkin, specialist cu o vasta experienta internationala. Implicarea acestora in noul proiect a impus inca din start un obiectiv ambitios: producerea si comercializarea de vinuri superpremium, comparabile cu nume consacrate de peste hotare. In perioada 2007 -2008, cu o investitie de peste 2,5 milioane de euro, este infiintata o podgorie de 80 de hectare in localitatea Aliman, judetul Constanta, unde au fost cultivate soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca neagra.