Un articol de Gabriela Crețu
O poveste cu tâlc se însoțește bine cu un vin de calitate. Și calitatea este cuvântul ce caracterizează Crama La Salina, care a trezit la viață zona viticolă Dealurile Durgăului din centrul Transilvaniei. La numai 100 m de Salina Turda se află crama și plantațiile de vie, întinse pe străvechile dealuri însorite ale Potaissei, important centru administrativ din perioada Daciei romane. Tradiția și inovația se completează pe Dealurile Transilvaniei, incluzând locuri de poveste într-un proiect enoturistic de succes.
Vinificator, viticultor și director al cramei, Ovidiu Maxim (foto sus, cu tricou albastru, alături de bucătarul și două dintre ospătărițele pensiunii Sarea-n bucate; mai jos, alături de soția sa) vorbește cu pasiune despre Crama La Salina și despre vinurile pe care le produce aici. Este la prima lui experienţă în domeniu. De formație inginer horticol, s-a mai ocupat de o plantaţie eco de meri în judeţul Sălaj, prima experienţă agrară a unuia dintre acţionarii care s-au hotărât să reașeze Turda pe harta vinului românesc. Povestea Cramei La Salina a început în 2011 când cultura cu viță de vie de 70 ha din apropierea salinei Turda i-a inspirat pe cei doi investitori Simion Mureșan și Claudiu Sugar, care și-au propus să reînvie această frumoasă zonă viticolă. Vița de vie deja existentă a fost defrișată, s-au efectuat analize de sol, iar terenul a fost adus la nivel optim pentru plantare. O nouă viță de vie s-a născut pe dealurile însorite ale Turzii și așa a început revigorarea unei zone cu un potențial deosebit pentru turismul viticol. Proiectul a căpătat proporții, ridicându-se la o investiție totală de peste 4 milioane de euro prin dezvoltarea unei oferte turistice atractive. Podgoria a fost amenajată cu garduri împrejmuitoare, stâlpi de suținere și echipamente de înaltă tehnologie specifice producției de vinuri.
Ingredientele reușitei combină – în afară de pasiunea evidentă a celor care se ocupă de cramă – forța financiară a investitorilor și o atenție sporită pentru specificul local și pentru calitatea umană a personalului angajat la, vie, cramă, pensiune și restaurant.
Acum, Crama La Salina are în exploatare 32,36 ha de vie pe rod, cu soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Riesling de Rin. Capacitatea de producție și stocare a cramei este de 140000 litri. În trecut tot viță de vie a fost plantată pe Dealurile Durgăului: Fetească Regală, Fetească Albă, Traminer, adică soiuri de tradiție pentru centru viticol Blaj, de care aparținea și aparține în continuare Turda. În mod surprinzător, apropierea de salină nu influențează solul, care este format din cernoziomuri cu intruziuni de calcar.
În anul 2014, La Salina a avut prima recoltă, primul vin din soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay si Pinot Noir. Tot atunci a obținut cu Sauvignon-ul Blanc prima medalie de aur la International Wine Contest Bucharest și medalia de argint la The Balkans International Wine Competition. Și acesta a fost numai începutul! Din anul 2018 va intra pe rod o suprafață de 9 ha cu viță de vie pentru soiurile: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Neuburger. Este o alegere curajoasă și bine calculată, ținând cont că altitudinea mai mare de 450 de metri, orientarea către Sud şi influenţa Arieşului fac ca în zonă temperatura medie anuală să fie puțin mai ridicată decât în împrejurimi.
Calitatea vinului este pregătită încă din vie, unde strugurii sunt îngrijiți și atent culeși manual. În lădițele cu o capacitate de 20 de kg nu ajung decât strugurii cei mai buni. Construirea cramei noi a început în anul 2013 și s-a finalizat în vara anului următor. Vechea cramă este în proces de modernizare și în ea se vor face vinurile roșii, iar în construcția nouă vor fi vinificate vinurile albe. Îmbinarea tradiției cu tehnologia modernă face parte din filosofia vinificației dezvoltată de Crama La Salina și se concretizează în crearea vinurilor ISSA cu o excelentă tipicitate de soi. Numele ISSA este dat acestor vinuri în cinstea tradițiilor viticole care au fost prezente în zona localității Turda încă de pe vremea romanilor, când așezarea se numea Potaissa. Indicația geografică a acestor vinuri este „Dealurile Transilvaniei”. Chardonnay-ul ISSA de top, din 2014, vinificat în stil clasic, prezintă o excelentă tipicitate de soi. Culoarea este galben-verzuie și se simt arome dominante de fructe albe (pară, măr), note intense, însă plăcute, de citrice, dar și note minerale. Gustul este echilibrat, cu o bună aciditate. Chardonnay-ul de anul acesta, onctuos, dar nu foarte, are note proaspete și intense de citrice. În schimb, Sauvignon Blanc-ul medaliat în 2014 este vinificat în stilul Lumii Noi, are note dominante de citrice și soc, o bună aciditate și o mineralitate ușoară. Gustul este plăcut, aciditatea bună, aflată în echilibru cu alcoolul. Structura de ansamblu este armonioasă, completată de note ușoare de mineralitate. Surpriza plăcută o reprezintă Pinot Noir-ul din producția anului 2015 care a evoluat bine șase luni în baric, prezintă arome fructate îmbinate cu o notă fină de stejar, iar „oamenii îl caută”, cum spune vinificatorul.
În mijlocul viei se înalță un foișor unde oaspeții se pot relaxa în voie în compania unui vin bun. Și ce poate fi mai placut pentru un iubitor de vinuri decât să își bucure simțurile cu licoarea zeilor? Crama La Salina organizează degustări de vinuri, iar cei care vizitează crama sunt invitați să descopere zona prin tururi ghidate în vie, la cramă, în sala baricurilor. Frumusețile podgoriei se pot admira din trăsuri trase de superbi cai de rasă olandeză și spaniolă. Pofticioșii au ocazia să își răsfețe papilele gustative cu deliciile culinare pregătite de bucătarii pricepuți conduși de chef-ul Laurențiu Dan, de la restaurantul „Sarea-n bucate”, care poate primi și 200 de oameni la masă. Bucatele alese sunt îmbinate în mod fericit cu vinurile cramei, pentru o bucurie culinară deplină. Pentru a oferi oaspeților produse tradiționale cât mai sănătoase, a fost construit un solar pentru cultivarea legumelor. La capetele solarului se găsește o grădină de 1500 mp. De ambele se ocupă doamna inginer Veronica Maxim. Cei care doresc să înnopteze la cramă au posibilitatea rămâne la pensiunea restaurantului, care deține 41 locuri de cazare.
Și pentru că am amintit deja despre căluți, Crama La Salina se poate mândri cu herghelia și cu Centrul de echitație Salina Equines, un domeniu ecvestru întins pe două hectare. Superbii cai sunt îngrijiți cu pasiune în spiritul unui stil de viață armonios și echilibrat, care facilitează interacțiunea dintre om și cal. În perioada 16-19 iunie 2016, la un an de la deschiderea centrului de echitație, se organizează prima ediție a Competiției Internaționale Salina Equines Horse Trophy în colaborare cu Federația Ecvestră Română. Oaspeții, fie pasionați de călărie sau iubitori ai activităților în aer liber, se vor putea bucura trei zile de competiția care le va prilejui o reapropiere de natură și cai.
Crama La Salina, restaurantul „Sarea-n bucate” și pensiunea, herghelia de cai, oamenii primitori ai locului, peisajele superbe, toate contribuie la reînvierea potențialului turistic al zonei, cu respectarea tipicității locale. Ovidiu Maxim pune suflet în ceea ce face și oferă turiștilor români și străini care vizitează zona o experiență enoturistică memorabilă, presărată cu multă voie bună. Și totul se întamplă din pasiune pentru vinul de calitate.
Crama La Salina
Numele firmei: Crama La Salina SRL
Adresã poștalã: Turda, str. Dealul Viilor, nr. 10, jud. Cluj, cod poștal 401169
Winemaker și director general: Ovidiu Maxim
Suprafață de viță de vie în exploatare pentru struguri de vin: 32,36 ha de vie pe rod
Soiuri cultivate: Sauvignon Blanc – 8.7 ha, Chardonnay – 8.6 ha, Pinot Noir – 6.36 ha, Muscat Ottonel – 5.8 ha, Riesling de Rin – 2.9 ha
Primesc grupuri la degustare / au spații proprii de cazare: degustare vinuri, restaurant, pensiune, herghelie
Contact: Restaurant & Pensiune Sarea-n Bucate
Vis a vis de intrarea in Salina Turda Durgău
Orar zilnic: 8.00 – 22.00
Email: contact@cramalasalina.ro
contact@sarea-nbucate.ro
Mobil: 0730.632.792
Mărci comerciale: Retail – Satyr, pret de listă 13 lei + tva/ preț de raft 15-17 lei + tva; Horeca – ISSA Sauvignon Blanc, preț de listă 25 lei + tva/preț de raft 30 lei + tva; ISSA Chardonnay, preț de listă 23 lei + tva/preț de raft 28 lei + tva; ISSA Pinot Noir Rose. preț de listă 20 lei + tva/preț de raft 23 + tva; ISSA Pinot Noir, preț de listă 35 lei + tva/preț de raft 38 lei + tva.
Puteți descoperi alte crame din Transilvania vizitate de echipa Vinul.Ro în luna mai 2016 mai jos: