Crama Dobra Wine și via mare din satul mic

La Dobra, viticultura este atestată documentar încă de prin secolul XVI, însă obiceiul părea că se va stinge. Chiar dacă în deal mai toate familiile din sat au încă pivniţele în care făceau vinul. Puţini sunt cei care, în ultima vreme, se mai îndeletniceau cu îngrijirea viei, ca să nu mai vorbim de producţia de vin. Printre aceştia se numără şi familia lui Francisc Kallos, care, de mai multe generaţii, a încercat să păstreze tradiţia. Copil fiind, Francisc lucra cot la cot cu părinţii şi bunicii săi, de la tăieri până la cules. Ba, uneori, mai dădea o mînă de ajutor şi în cramă…

Se părea, însă, că şi Francisc va uita de vie. La nici 20 de ani a plecat din ţară, căutându-şi norocul la muncă în străinătate. L-a găsit, cel puţin o parte din el, pentru că s-a întors şi a înfiinţat o societate care se ocupă cu instalaţii sanitare si de gaz. Dar, ce e mai important, a reînceput să lucreze în vie şi să facă vin. Pentru că afacerile mergeau bine, peste câţiva ani a înfiinţat şi o balastieră. Dar via încă nu devenise principala lui preocupare. Sau aşa a lăsat impresia, pentru că, din 2010, şi-a scos hobby-ul din frâu şi de atunci se dedică în mare măsură obiceiului moştenit de generaţii. A plantat în acel an 150 de hectare, dar nu s-a oprit, iar trei ani mai târziu, plantaţia ajunsese la 290 de hectare. Ultimii ani l-au pus, însă, la încercare. Vremea nu l-a ajutat deloc, a plouat mult, a dat şi grindină, via a suferit, iar vinurile mult aşteptate au întîrziat să apară. Dar Francisc Kallos nu se gîndeşte să cedeze. Vrea să facă vin mult şi bun la Dobra, dar, mai ales, vrea să transmită tradiţia copiilor săi, Erika şi Rolland, deja ajutoare de preţ în vie şi în cramă.

Dobra Wine
Loc. Dobra, str. Principală nr.196, jud. Satu Mare
Numele firmei:S.C. Instal Roland S.R.L.
Branduri: DOBRA WINE, vinuri cu I. G. Dealurile Sătmarului, retail si Horeca
Suprafaţa de viţă de vie în exploatare: 290 ha
Expoziţia plantaţiei: Sudică
Formă de tăiere: Guyot
Soiuri în plantaţie: albe: Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Mustoasă de Măderat, Fetească albă, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Traminer; roșii – Fetească neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cadarcă, Burgund mare
Capacitate cramă: cca. 2000 hl
Winemaker şi director general: Francisc Kallos
Degutare: Da – primeşte grupuri la degustare, posibilitate de cazare la 10 km.
Persoana de contact: Francisc Kallos, tel. 0744697539, e-mail: office@dobrawine.ro, web: www.dobrawine.ro