Murmurul Oltului şi pulsul vieţii

Există în viaţa unor oameni momente de beatitudine. Clipe în care cineva sau ceva îţi umple sufletul de o bucurie fără margini şi nimeni şi nimic nu îţi pot influenţa, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, starea de euforie.  Un astfel de moment a trăit Magdalena Enescu pe 25 martie 2013, atunci când a ajuns pe Dealul Viilor la Drăgăşani. „Am văzut în zare Oltul şi în faţa ochilor mogâldeţele acelea de butaşi şi am simţit pulsul vieţii”. Aceea a fost clipa în care s-a definit viitorul Domeniului Drăgaşi. Fiindcă acesta este numele frumoasei proprietăţi de nici 10 hectare situat între Crama Ştirbey şi Crama Bauer. Un domeniu consolidat iniţial de Sorin Petrescu şi deţinut acum de Magdalena Enescu şi de verişoara ei, Alina Podiuc.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Sigur că, pe undeva, gena şi-a spus şi ea cuvântul. Născută în vie, la Ceptura, Magdalena provine dintr-o familie care a deţinut sute de hectare în Dealu Mare. Avocat de succes, ar fi avut uşor posibilitatea să revendice averea bunicilor, dar ceva a oprit-o să facă acest pas. Spre disperarea familiei, cu care a avut interminabile polemici, mai deloc cordiale. Probabil că, neştiut, în sufletul ei aştepta momentul Drăgăşani. Acolo a ajuns la rugămintea fostului proprietar, care îi solicitase un diagnostic juridic. Şi în aceeaşi zi a decis să intre în poveste. N-a mai interesat-o diagnoza juridică, n-a mai interesat-o nimic. Ba chiar, la finalul anului 2013, a desfiinţat societatea de avocatură pe care o deţinea. A împărţit clienţii foştilor colaboratori, iar ea a rămas cu un cabinet particular. „Dar trăiesc, simt”, îşi justifică Magdalena Enescu decizia. „Via, vinul şi în primul rând locul acela magic mi-au schimbat viaţa”.

Iniţial, trebuia să meargă la drum împreună cu Sorin. Dar acesta „împotriva oricărei raţiuni”, a decis să se retragă din proiect. „Am sunat-o imediat pe Alina, să facem un plan de afaceri şi propunându-i să vină alături de mine. Iniţial a refuzat, dar din martie 2015 este şi ea în proiect. Eu mă ocup de partea din interiorul creaţiei, Alina este ambasadorul creaţiei”, povesteşte Magdalena Enescu. Nu e o exagerare, nici măcar o metaforă. Pentru că, în opinia sa, a găsit locul perfect, în care ea nu face altceva decât să continue un segment al creaţiei divine. De fapt, ca să fim mai exacţi, crede că locul a ales-o pe ea „Aici nu mai văd frontiere, nici în timp, nici în spaţiu. Efectiv trăiesc cu sentimentul că graniţele se diluează”. La aceast sentiment a ajuns după un alt episod memorabil, petrecut pe 7 noiembrie 2014. „Atunci am dormit pentru prima dată în căsuţă (n.n – micuţa pensiune construită în apropierea cramei). Când m-am trezit, afară era o lumină puternică. Am crezut că e deja prânzul, însă nu era nici 8 dimineaţa. Numai că exact de sub treptele casei începea ceaţa, care umpluse toată valea. Nu se vedeau nici viile, nici Oltul nu se vedea. Iar deasupra era un soare orbitor”, îşi aminteşte cel mai nou vinificator din Dealul Viilor. Da, vinificator, pentru că ea se va ocupa de vinuri. Are un consultant de încredere, pe Fiorenzo Rista, dar vinificarea e în sarcina ei.

Publicitate
IPPU

Prima vinificare a făcut-o în 2014. Dar nu se mândreşte cu vinurile, pentru că nu au fost strugurii domeniului. Grindina din vara acelui an nu a iertat nici Domeniul Drăgaşi. Dar a vrut să facă vin, pentru că îi sosiseră utilajele şi era păcat să le ţină pe gol. Acum e alceva. Vor fi cinci vinuri în portofoliu: două albe, două roşii şi un rose. Poate, pe viitor, să mai apară un cupaj roşu. Dar mai e timp până atunci. Şi dacă nu e, se va face. Pentru că Domeniul Drăgaşi e un loc special.

Domeniul Drăgaşi
Dealul Viilor, Com. Prundeni, sat Călina, jud. Vâlcea
Numele firmei: Agricola Girueta S.R.L. – str. Decebal nr 39, Drăgăşani, jud. Vâlcea
Branduri: Domeniul Drăgaşi – Pelerin, în lansare. Gama destinată HoReCa, preţ de listă 40-60 lei
Suprafaţa de viţă de vie în exploatare: 7,18 ha plantaţie nouă, din 2012, situată pe amplasamentul unei plantaţii vechi. 2,5 ha teren aflat în pregătire pentru planatare în anii 2017 şi 2018
Sol: luto- argilos
Altitudine medie a viei: 260 metri
Expunere: Est şi Sud
Sistem de conducere: Cordon Cazenave bilateral
Soiuri:  Cabernet Franc 2,11 ha, Merlot 1,36 ha, Pinot Gris 1,12ha, Sauvignon Blanc 2,67 ha
Capacitatea cramei: 100 .000 L producţie şi stocare
Winemaker: Magdalena Enescu & Fiorenzo Rista
Director executiv: Alina Podiuc
Degustări: Da – degustari cu/fără masă pentru maxim 25 persoane – Posibilitate de cazare în pensiune 4 margarete (în curs de acreditare), 5 camere,10 persoane. Preţul pachetului de cazare este 375 lei pentru 2 persoane, incluzând micul dejun şi degustare de 3 vinuri
Date de contact: tel: 0740.222.275
e-mail: alina_i@yahoo.com
http://domeniul-dragasi.ro