Crama Rotenberg intra in circuitul enoturistic

Dupa ce s-a asigurat ca portofoliul de vinuri este cat de cat pus la punct, Mihail Rotenberg, proprietarul Cramelor Rotenberg, a hotarat sa dezvolte si o alta latura a cramei din Ceptura, cea turistica.

In aceasta primavara, Mihail Rotenberg a inaugurat punctul de degustare al Cramei Rotenberg, un mic conac boieresc, , cladit de la zero, cu doua sali de degustare – una deschisa publicului larg, care poate gazdui lejer 30 de persoane, si una mai mica, pentru degustarile “interne” ale firmei sau ale prietenilor apropiati. Potrivit lui Mihail Rotenberg, acest conac, caracterizat de o lipsa de exactitate caracteristica finisajelor rustice, reprezinta o “emulatie a stilului lui Mincu prin ochii unui boiernas de tara”.

Crama propriu-zisa Rotenberg este construita, mai bine zis amenajat, tot in directia artizanalului, fara interventia masinilor. Nu exista decat un singur fermentator de inox, si acela pentru vinurile rose. Vinificarea se face dupa metoda traditionala, vinurile urmand un parcurs “descendent”, gravitational, de la primul nivel al cramei locul unde se realizeaza macerarea si fermentarea, in beton si “infamele” pubele de gunoi, trecand prin primul nivel al beciului, unde se slefuieste la butoaie de stejar, si sfarsind in nivelul inferior al beciului, unde are loc maturarea acestuia la sticla.

Pe langa povestea locului si vinurile Rotenberg, cei interesati mai pot descoperi aici si un muzeu al “obiectelor aurite”, realizat de artistul Alexandru Poteca, in care sapaligi, pluguri, cosuri, maturi, ghiozdane sau topoare sunt deposedate de sensul lor initial si transformate in obiecte de arta. Cat de spre degustari, pentru un tarif de 60 de lei, vizitatorii pot degusta patru dintre vinurile Rotenberg, iar pentru 80 de lei se pot bucura de sase vinuri.

In ceea ce priveste vinurile, Mihail Rotenberg se arata deja entuziasmat: “In 2006 si 2007 am fost un incepator norocos, ajutat de calitatea strugurilor si de mana lui Liviu Grigorica. In schimb, pentru 2008, vorbim despre un vin aproape profesionist”. Rose-ul Rotenberg 2010, scos intr-o editie limitata de aproximativ 4000 de sticle, continua linia de “gust de vin rosu” si etaleaza si o crestere a alcoolului, devenind usor excentric, in linia vinurilor de xeres. In aceeasi masura, Menestrel 2008, Emeritus 2008 (placut si exotic prin notele si textura de pere coapte), Clasic 2008 (amplu, fructuos-vegetal, trimitand spre Barollo) si Notorius 2007 (catifelat si evoluat) urmaresc linia consacrata de recoltele anterioare, etaland insa un plus de eleganta si de profunzime. Vinuri dense, solare, cu aciditate si structura buna, acestea emana forta si dinamism. Surpriza Rotenberg de anul acesta este insa vinul Primus 2008, continuatorul lui Merlot Cramele Rotenberg 2006, un vin elegant si mai asezat, cu arome de vanilie, cirese coapte, cu tonuri vegetale si de condimente.