Veni, vidi, V.inc? Vin, nu lemn de la via lui Mardale

Numele viei vine de la cel al familiei Mardale, tatăl, Aurel Mardale fiind cel care a cumpărat terenurile din Drănic (la 10 km de Segarcea, pe Dealul Viilor), iar tinerii – Teodor Mardale, sora lui, Luciana Bryce şi soţul acesteia, Graham Bryce (scoţian) se ocupă de Crama V.inc împreună cu enologul cramei, olandezul Yves Schretlen, și el asociat.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Istoria cramei începe în 2010, cu achiziționarea unor terenuri (18,4 ha) ce aparţinuseră CAP-ului comunei, retrocedate locuitorilor; circa 100 de proprietari (!) primiseră câte un rând de vie, rămase însă în paragină. Proprietarii V.inc le plantează printr-un proiect de reconversie, cu Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon şi Merlot. Prima producţie Dranic Hills apare în 2013, iar Feteasca Neagră şi Rose-ul din Cabernet Sauvignon iau medalii de argint la IWCB. „E o vie încă tânără, spune Yves Schretlen, dar vreau să subliniez că avem o clonă de Fetească Neagră promiţătoare, care a luat argint în 2013.” Condiţiile lui 2014 nu au mai permis însă o Fetească Neagră, dar cea din 2015 promite, garantează Yves. În schimb, în 2014, e curios să vadă ce potențial de vinificare în alb au soiurile roșii, iar Cabernet Sauvignon Alb obține și el argintul la IWCB.

via_lui_mardale_1„Wine… not wood”
Cei patru asociați nu au vrut să-și baricheze vinurile, dorind să le facă așa cum le plac lor și mergând pe ideea că lemnul mai și acoperă gustul vinului. De altfel, Graham Bryce, acționar majoritar al cramei, are o vorbă: „Wine …not wood”. Totuși, intenționează să baricheze o parte din Cabernet Sauvignon, având în vedere caracteristicile acestuia. Toate vinurile sunt seci, inclusiv Tămâioasa și Rose-ul. Cantitatea de vin produsă anual e mică; în 2014, s-au făcut 50.000 l, iar pe viitor, proprietarii cramei nu estimează mai mult de 100.000 l. În mare, lucrările sunt manuale, de la sortarea strugurilor, până la presarea în Teasc. Așa se explică titulatura de cramă boutique, spune Yves.
Planurile pe termen mediu includ producerea în continuare a vinurilor „blanc de rouge”, cu accent pe Alb din Cabernet Sauvignon, care a dat rezultate bune; de exemplu, în 2015, s-au obținut 3.500 l. De asemenea, se are în vedere extinderea suprafeței plantate cu Chardonnay şi Shiraz.

Publicitate
  • vinc Via 2 V.inc (joc de cuvinte între vin şi incorporated)
  • Numele firmei: S.C. V.inc srl
  • Adresă: Şos. Gării nr. 2, Moţăţei Gară, Dolj
  • Brand-uri: Dranic Hills (horeca, preţuri de listă: 25 – 35 lei)
  • Suprafaţă: 18.4 ha
  • Soiuri cultivate: Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot
  • Caracterizare plantaţii: sol: cernoziom cu intruziuni de calcar; teren în pantă lină cu orientare sudică; situate în proximitatea râului Jiu; conducerea viţei: Guyot.
  • Capacitate cramă: maximum 1000 hl.Acţionari: Graham Bryce, Luciana Bryce, Teodor Mardale. Enolog: Yves Schretlen
    Contacte: tel.: 0721.33.43.44, e-mail: vinc.winery@gmail.com; www.vinc.ro