Crama Jelna aduce în prezent și valorifică, cu ajutorul tehnologiei, istoria locului în care viticultura este o practică de secole. Menționări ale podgoriilor din zonă apar în documente din 1501 și pe harta Josephină de la 1740. Localitatea Jelna este cunoscută pentru Navicella Transilvanica, o copie din 1520 a mozaicului Navicella aparținând lui Giottus, plasată inițial în Biserica Sf. Petru din Roma, o operă înfățișându-l pe Iisus mergând pe apă spre corabia în care se aflau ucenicii săi. De remarcat și faptul că artistul care a realizat lucrarea a fost plătit în vin local, conform documentelor vremii.
Crama Jelna- Amprenta Transilvaniei
Revenind la vin, Jelna este o cramă boutique, o nouă direcție de business, pe lângă construcții, a fraților Ovidiu si Daniel Moldovan, începută în 2016 în podgoria Lechința, pe 26 de hectare cultivate cu Feteasca Albă, Feteasca Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Pinot Noir.
Jelna este și crama aflată la cea mai mare altitudine din România, 650m, motiv pentru care, în mai 2020, i s-a acordat dreptul de utlizare a mentiunii facultative „produs montan” si înregistrarea strugurilor de Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc si Muscat Otonel în registrul national al produselor montane.
Pentru dezvoltarea cramei, exista un proiect de retehnologizare, din fonduri europene. Printre dotarile pe care proprietarii cramei doresc sa le achizitioneze este si o linie performanta de imbuteliere. Valoarea proiectului este estimata la 800,000 de eur, partea de tehnologie, la care se adauga costurile constructiei. Crama existenta va fi inlocuita de una nouă, într-o clădire în care isi vor gasi locul si birourile alaturi de un magazin de prezentare. Noua crama va fi una cocheta, foarte performantă.
Filosofia winemaker-ului Darius Pripon este de a îmbutelia spiritulul locului în fiecare sticlă pe care o creează. Pentru a reuși acest lucru, are curajul de a lucra des cu drojdii sălbatice, ceea ce este un pariu anual cu natura și propriile capacități. Pentru el, Transilvania înseamnă aciditate, vinuri memorabile, rafinate, create într-un mod sustenabil. După ce a învățat și a experimentat enologic în mai multe țări, Darius a ales să se întoarcă aprope de locurile natale și să creeze vinuri în care cultura să se îmbine cu plăcerea senzorială.
Note de degustare (selecție)
- Navicella alb 2019 – 13.9% -Un cupaj de Feteasca albă, Sauvignon Blanc și Riesling de Rhin în perfect echilibru aromatic și de structură. Un nas elegant, în care se fac simțite iarba proaspăt cosită și ierburi aromatice mediteraneene. Corpul este dens, surprinzător, datorită batonajului, iar în gust se simt mere verzi, pere și caise proaspete. Postgustul lung dezvăluie adevărata valoare a acestui vin în care aciditatea este prezentă discret, dar necesar. Un final tonic. De încercat și fratele său roșu, mai la toamnă.
- Sauvignon blanc- Amprenta Transilvaniei 2020- Un Sauvignon Blanc surprinzător, care aduce aminte de Lumea nouă, cu arome ”verzi” de iarbă, soc, fructe exotice. Climatul mai răcoros al zonei se simte însă în gust, care este citric, cu nuanțe de lime și grepfrut alb, mere verzi, toate dominate de o aciditate vioaie, care îl transformă într-un vin potrivit pentru o vară fierbinte, servit la maxim 8 grade.
- Pinot wild yeast Dealu Negru – 12% Unul dintre puținele Pinot Noir de la noi care pot fi recomandate cu încredere. Un nas reținut, elegant, dominat de cireșe negre, frunze de tutun, chiar miros de pământ reavăn. În gust surprinde prin fructuozitate și lejeritate. Un corp suplu, taninuri încă tinere, aciditate pronunțată, care te face să mai vrei imediat încă un pahar, ușor răcit. Un stil fresh, care scoate în eveidență zona, motiv pentru care a și fost premiat cu aur la Cool Climate Awards.
- Bonus: Rose petiant- 10,5% Creat din Pinot Noir într-o joacă, acest vin petiant este o explozie răcoritoare de fructe roșii (zmeură, căpșune) acre se regăsesc atât în nas, cât și în gust. Un vin de vară, cu un rest de zahăr care să-l facă mai ușor de înțeles și pentru necunoscători, care nu trebuie să lipsească de pe malul piscinelor sau din foișorul de la cramă.
Enoturism și relaxare la Jelna
Momentan crama oferă posibilități de cazare într-o pensiune de 4 margarete , cu opt camere duble si un restaurant, care a fost finalizata la jumatate anului 2020 si care a necesitat investitii de circa 900,000 eur. Un proiect nou, in derulare, cu o investitie de 2mil euro, este un complex de 2000 mp, cu un hotel si centru wellness si SPA, capacitatea hotelului fiind de 16 camere si 4 apartamente. Zona de SPA se va intinde pe 600 mp si va contine tot ce este necesar pentru o relaxare totala, inclusiv o camera cu sare.
Casetă tehnică:
- Anul înființării: 1992
- DOC: Lechința
- Numar de hectare: 26 ha
- Litri de vin îmbuteliați anual: 70,000 l
- Cifra de afacere 450,000 euro
- Sticle vandute 100,000 sticle
- Proprietari: Ovidiu Moldovan, Daniel Moldovan
- Vinificator: Darius Pripon
- Echipa:
- Vlad Cobuz – Inginer Viticol
- Ciprian Macavei – Regional Sales Manager (Nordul tarii)
- Yadira Padron – Regional Sales Manager (Sudul tarii)
- Branduri de vin: Jelna, Dealu Negru, Navicella
- Soiuri de struguri: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Pinot Noir
- In mai 2020, Cramei Jelna i s-a acordat dreptul de utlizare a mentiunii facultative „produs montan” si inregistrarea strugurilor de Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc si Muscat Otonel in registrul national al produselor montane.