Transilvania este o destinație turistică aflată pe primele locuri între opțiunile turiștilor, însă obiectivele care erau până acum pe listele călătorilor nu includeau neapărat și o vizită la crame. În timp ce viticultura este prezentă în zonă din antichitate, dezvoltată intens după colonizarea sașilor din secolul XII, enoturismul este o industrie nouă, în plină dezvoltare. Succesul unui astfel de demers este susținut de factorii naturali (sol, climă, peisaje), dar mai ales de factorul uman.
Micile crame, după ce și-au perfecționat procesele tehnologice și au reușit să obțină tot ce este mai bun din terroir-ul local, și-au îndreptat atenția către a cuceri piața românească și a pătrunde pe cea internațională. Strategia lor include atât vinuri de nișă, cât și vinuri cu un raport calitate/preț excelent, alături de invitația de a ajunge la cramă și a parcurge mental drumul de la vie până la degustare, cu ajutorul enologilor sau al proprietarilor. Aceștia s-au specializat, pe lângă vin și business, în a spune povești care să captureze audiența și să-i facă să se îndrăgostească de vin, pentru a reveni pe acele meleaguri.
Trei crame mici și medii au lansat o invitație de neratat: să fie descoperite și degustate. Cu subiectivismul de rigoare, alimentat de combinația de ospitalitate și arome din vinuri: Villa Vinea, crama Jelna,și Crama Zaig.
Villa Vinea- Savoare de pe Târnave
Podgoria Târnave este cunoscută mai ales pentru vinurile albe, cu aciditate bună, dată de condițiile naturale: veri calde și uscate, ierni reci, toamne lungi și răcoroase care ajută strugurii să se matureze lent, căpătând arome și savoare. Pe Târnave zilele de ceață care încep la sfârșitul verii și continuă până în septembrie și octombrie, contribuie la o maturizare lentă a strugurilor, sporindu-le aromele și aciditatea.
Investiție italiană, parte a grupului Oberlap, prezidat de Heiner Oberrauch, Villa Vinea este o modalitate a proprietarului de a-și crea propria bucățică de Toscana aici. În 2004, când a descoperit acest loc a fost fascinat de potențialul zonei, astfel încât în 2011 a înființat crama care are în momentul de față 70 de hectare și produce aproximativ 90.000 de sticle pe an, din care 80% vin alb. Cifra de afaceri se ridică la 650.000 euro și societatea a beneficiat de un influx de fonduri europene pentru dezvoltare. Crama gravitațională va fi în curând extinsă pentru a putea procesa întreaga recoltă. În momentul de față, o parte din struguri sunt vânduți separat.
Echipa de enologi sunt Celestino Lucin, declarat oenolog al anului 2009 în Italia de celebra revistă Gambero Rosso – și Denes Mihaly, născut și dedicat profesional podgoriilor de pe Târnave, un tandem creativ care reușește în fiecare an să evidențieze potențialul zonei.
O vizită la cramă nu este completă fără a admira dealurile din turnul care domină peisajul.
Reprezentanții cramei spun că vinul preferat de clienți este Traminerul, dar bijuteriile cramei sunt spumantul Cuvee Celeste, cupajul alb numit Diamant și vinul dulce, Contessa.
Note de degustare (selecție)
- Cuvee Celeste NV– 13% alcool, brut, Pinot Noir, Riesling de Rin și Chardonnay- obținut prin metoda tradițională și maturat în sticlă 36 de luni. Se remarcă prin perlajul extrem de fin și persistent. Nasul este ușor citric, dar cu note distincte de patiserie. Gustul este complex, vinul fiind unul corpolent, cremos, încorporând atât fructe (piersici, pere), cât și note terțiare de unt, nuci. Impresionează prin aciditate și un postgust lung.
- Kerner 2019- 14%-Un vin galben-pai, citric, floral, cu o aciditate pronunțată, care îl face foarte răcoritor. Un soi mai puțin cunoscut la noi, dar care poate fi un bun companion pentru mâncăruri mai grase.
- Diamant 2019 – 13% Cupajul dintre fetească albă și fetească regală este expresiv. Gustul aduce aminte de grape-fruit, mango, iar postgustul are o notă de migdale. Un vin gastronomic, rotund, uleios, în care alcoolul este foarte bine ascuns.
- Contessa 2016– 10,5% Un vin de desert deosebit de elegant creat prin metoda a appassimento (deshidratarea strugurilor până la stafidire după ce au fost culeși) din sourile Muscat Ottonel, Kerner şi Gewurztraminer. Arome de miere, pepene galben, stafide, tămâie. Aciditatea susține bine restul mare de zahăr, iar postgustul prelung este extrem de catifelat.
Casetă tehnică
- Anul înființării: 2011 – (finalizata in 2012)
- DOC: Târnave
- IG: Dealurile Transilvaniei
- Numar de hectare: 70 Ha
- Sticle de vin îmbuteliate anual: 000 sticle, dintre care 80% vin alb
- Cifre de afacere: 650,000 euro
- Proprietari: OBERALP SPA
- Vinificatori: Celestino Lucin
- Manager General: Mircea Matei
- Branduri de vin: Villa Vinea, Castel Vinum
- Soiuri de struguri: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling Rihn, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Kerner, Gewurztraminer, Zweigelt, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră
- Vinurile de Lechinţa
- Vinurile din Podgoria Lechinţa, poarta amprenta soiului, solului, microclimatului, a viticultorului si vinificatorului , caracterizându-se prin: fructuozitate, prospeţime şi o aciditate ceva mai ridicată. Sunt vinuri fine şi cu o mare bogat ţie de arome tipice şi specifice soiului.