Cramele moldovenești – atracții turistice pentru #winelovers. Castel Mimi (I)

Dacă ajungeți în Republica Moldova, neapărat treceți pe listă un tur al cramelor locale, cu siguranță vor aduce un plus de savoare călătoriei voastre și veți pleca cu amintiri plăcute (și cu vinuri și mai și !).  Castel Mimi, Cricova și Asconi Winery sunt trei crame care nu trebuie ratate. Trei stiluri diferite, fiecare cu o atmosferă specifică și un farmec aparte.

Publicitate
IWCB

Castel Mimi – Istorie și vin într-un castel atemporal

Castel Mimi (sursa foto: castelmimi.md)

Cu o istorie impresionantă in spate și inclus în top 15 capodopere arhitecturale ale lumii din lumea vinului, Castel Mimi se află în satul Bulboaca, la 30 de km de Chișinău. Fondat de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, castelul este acum proprietatea privată a familiei Trofim, care l-a restaurat complet și l-a redat circuitului turistic. Vinul Roșu de Bulboaca, medaliat la concursuri internaționale, este unul din produsele emblematice cu care crama se mândrește.

Publicitate
IPPU

Cricova – Orașul subteran populat de sticle de vin

Colecții de vin adăpostite de beciurile de la Cricova

Cu siguranță veți fi impresionați de această cramă ale cărei tuneluri subterane măsoară 100 de km și formează un adevărat orășel subteran populat de sticle de vin și butoaie, dar și de mașinuțele care aduc continuu turiști dornici să le descopere. Aici, străzile poartă nume de soiuri și să nu vă mire dacă veți merge pe strada Feteasca Neagră și veți vira pe strada Champagne sau Chardonnay. Spumantul Cricova făcut dupa metoda champenoise este unul dintre produsele reprezentative ale vinăriei. Asconi Winery

Asconi – Redescoperirea tradițiilor și farmecului rustic

Asconi Winery

Vinăria Asconi te va cuceri cu un aer rustic și tradițional, pe care îl simți chiar de la intrare. De la restaurantul decorat cu covoare cu motive tradiționale, până la iarmarocul din incintă și cuptoarele unde se coc delicioasele placinte moldovenești, totul te transpune într-o atmosferă magică și te îndeamnă să te întorci în timp și să te bucuri de lucruri simple.

  CASTEL MIMI (I)

Aflat în satul Bulboaca, la 30 de km de Chișinău, Castel Mimi este cartea de vizită a Republicii Moldova. Acesta este inclus în top 15 capodopere arhitecturale ale lumii din lumea vinului şi este cea mai importantă atracţie turistică în Republica Moldova. Castelul propriu zis a fost construit după modelul chateau-urilor franţuzeşti. Restaurarea castelului, care este acum proprietate privată a lui Iurie Trofim şi este administrat de fiica acestuia, Cristina Frolov, a fost făcută exclusiv după poze vechi, alte documente nefiind păstrate.

În curtea Castelului sunt organizate pe timpul verii evenimente și concerte.

Castelul este construit pe trei nivele, în spate doar al treilea etaj fiind la suprafaţa solului. Fiecare etaj corespundea unui proces tehnologic. La final, vinul era transportat în beciul de la subsol.

Complexul include şi spaţii de organizare de evenimente, cu o capacitate de peste 300 de persoane, unităţi de cazare amenajate în stil tradiţional, o piscina exterioară, iar pentru viitor se va finaliza şi o zonă de spa, unde oaspeţii se vor putea bucura de wine therapy. Restaurantul castelului se numeşte Bufniţa Albă şi este unul dintre cele mai frumoase din Republica Moldova. În curtea Castelului au loc in timpul verii evenimente, concerte, degustări.

La începutul turului, oaspeţii sunt invitaţi în Sala Timpului, unde pe o masă sunt proiectate imagini care ilustrează întreaga istorie a castelului.

Masa Timpului – Istoria Castelului se dezvăluie invitaților la un simplu gest

Guvernatorul Constantin Mimi era jurist, dar pasiunea sa era vinul şi cu acest vis pleacă în Franţa, în Montpellier, unde doi ani studiază producerea vinului. Primul soi de struguri adus de Mimi în Basarabia este Aligote, soi foarte răspândit in perioada sovietică. În 1917, Mimi este numit guvernator al Basarabiei, iar in 1918 a ieşit din politică şi s-a ocupat de producerea vinului.

Podgoriile vinăriei se află la 7 km de Castel, în satul Scheia, raionul Anenii Noi, pe partea dreaptă a Nistrului. Se cultivă atât soiuri autohtone, cât şi soiuri internationale: Fetească Regală, Fetească Neagră, Chardonnay, Aligote, Merlot, Malbec, Saperavi. Castel Mimi exportă vinuri in România, China, SUA, Marea Britanie, Polonia, Belarus, Kazahstan, etc.

Unul din vinurile cu care castelul se mândreşte este Cabernet Sauvignon Rezerva (2012). Acesta a fost 36 de luni maturat în butoaie din stejar şi a obţinut o serie de medalii la concursuri internaţionale. A fost medaliat cu aur în Germania la Mundus Vini 2016, în Japonia în 2017 şi în 2018 în Asia. Medaliat cu argint este şi Castel Mimi Pinot Gris 2016, la Mundus Vini 2017.

Butoaie de stejar cu Cabernet Sauvignon

Must try – Roşu de Bulboaca 2015 (roşu, sec)

Medaliat cu aur în 2018 la Portugal Wein Trophy, Roşu de Bulboaca 2015 este un vin emblematic pentru Mimi. Acesta poartă numele satului unde se află Castelul, Bulboaca şi este un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot şi Malbec Cu o concentraţie alcoolică de 14%, vinul a fost maturat 12 luni în beciurile Castelului, în barrique-uri de stejar, care îi dau aroma specifică de vanilie. Culoarea este rubinie, cu reflexe purpurii. Vinul este corpolent şi catifelat, iar la un prim nas simţim prune uscate şi fructe de pădure. După aerare, se deschide în note de condimente, ciocolată şi scorţişoară. Îl puteţi asocia cu vânat, carne roşie, pate-uri.

Dacă sunteţi pasionaţi de istorie, puteţi admira în beciurile Castelului o colecţie privată a proprietarilor, familia Trofim. Cel mai vechi vin care se găseşte este un vin dulce de desert din 1727 – din Germania, Bremen, care face parte din patrimoniul mondial, colecţia UNESCO.

Al doilea vin este din 1893, de provenienţă tot din Germania, procurat simbolic deoarece este anul fondării castelului. Cel mai vechi vin moldovenesc care se păstrează aici este Xeres, 1978. În colecţie pot fi găsite vinuri dulci de desert care pot fi păstrate o perioadă mult mai îndelungată.

Baba Neagră, un desert special pe care îl puteți asocia cu un vin dulce de desert sau cu nucată. Vine însoțită de creme anglaise și sos de prune.

În restaurantul Bufniţa Albă, denumit astfel deoarece în zonă trăieşte această specie de bufniţe, puteţi încerca pate-ul făcut după o metodă proprie, din piept şi ficat de pui, care este servit cu murături şi un desert care doar aici se găseşte, Baba Neagră, o prăjitură coaptă 6 ore şi servită cu creme anglaise şi sos de prune. Acest desert face furori printre oaspeţii cramei şi merge foarte bine asociat cu o băutură tradiţională moldovenească, nucata.

Pate făcut după rețeta tradițională, servit alături de murături

La finalul turului, nu uitaţi să vă opriţi în wine shop, de unde puteţi cumpăra vinurile pe care le-aţi savurat la degustare, dar şi suveniruri pentru cei dragi.