Cristian Preotu, „Comtesse du Barry”: „Vinurile mari din Italia, precum filmele lui Fellini”

cristian_preotu_cb-img_1770Dupa ce s-a impus pe piata autohtona ca unul dintre importatorii de vinuri cu cel mai ridicat nivel de calitate, in portofoliul sau gasindu- se vinuri de legenda de la marile chateaux-uri frantuzesti, Le Manoir, operatorul magazinului de delicatese Comtesse du Barry, s-a orientat catre Italia si vinurile superpremium ale acesteia. Din dorinta de a oferi garantia calitatii clientilor sai, dar si pentru „placerea de a face cunoscute in Romania vinuri de legenda” , Le Manoir a realizat o selectie atenta a celor mai mari vinuri din Peninsula. Cristian Preotu, actionar Le Manoir, principalul artizan al acestui demers, ne-a vorbit despre cum s-a realizat aceasta selectie.

Publicitate
Excursii

Ce anume v-a determinat sa propuneti clientilor dumneavoastra o selectie de vinuri italienesti?

A fost o decizie naturala si, ca sa spun asa, parte din ordinea fireasca a lucrurilor. Vinurile frantuzesti pe care le importam se vand foarte bine atat in magazinele noastre, cat si in cele mai bune restaurante bucurestene carora le suntem furnizori. Am simtit ca a venit momentul in care putem sa ne diversificam oferta si sa propunem sortimente noi, mergand pe aceeasi linie de calitate ca si pana acum. De ce Italia? Pentru ca sunt vinuri foarte bune si pentru ca si mie, personal, imi plac.

Publicitate
IPPU

Ce ne puteti spune despre aceasta selectie?

Sunt, mai intai, vinuri din cele mai renumite regiuni ale Italiei: Piemonte, Veneto, Toscana si insorita Sicilie. Selectia producatorilor a fost si ea foarte importanta. La Spinetta, de exemplu, produce in Piemonte nume de referinta pentru Barolo sau Barbaresco. Toscana este reprezentata de producatori foarte apreciati precum Castello di Ama, Castello del Terricio si Sensi. Din Veneto avem o selectie foarte buna de Amarone della Valpolicella. Ca tipuri de vinuri, pe langa Supertoscane ca Lupicaia sau Vigneto La Casuccia, prezentam si vinuri reprezentative pentru Brunello di Montalcino, Bolgheri sau Morellino. As spune ca oferta acopera deja o mare parte din ceea ce asteapta clientii nostri de la vinurile italiene.

Cum ati realizat aceasta selectie?

Pe langa persoanele avizate pe care le cunosc in Italia si cu care m-am sfatuit, m-am bazat intr-o foarte mare masura pe doua ghiduri: Ghidul Michelin al restaurantelor din Italia, si Gambero Rosso – cartea de capatai a celor mai bune vinuri italienesti. Am folosit Ghidul Michelin pentru a lua informatii despre cele mai bune restaurante din toate regiunile Italiei si am vizitat o buna parte dintre ele. Am avut discutii lungi si „costisitoare” cu somelierii care mi-au recomandat o lista de vinuri „must have”. Pasul urmator a presupus o noua apreciere personala a tuturor vinurilor regasite si in lista si in Gambero Rosso. Tin sa le degust eu insumi pentru ca astept sa ma convinga mai intai pe mine pentru a le putea recomanda clientilor. O data ce am avut lista finala, am contactat producatorii si am reusit sa obtin contracte de exclusivitate pentru Romania.

cristian_preotu_cb_mg_1794Prin ce se evidentiaza vinurile importate de dumneavoastra din Italia fata de cele existente deja pe piata?

Vinurile importate de noi completeaza oferta de vinuri italienesti care exista pe piata. Ca si pana acum, ne concentram pe segmentul premium si repetam acelasi model care a dat roade pentru vinurile frantuzesti. Un lucru important este si faptul ca pentru oferta de Italia, care are pentru moment aproape 200 de etichete avem stocuri suficient de mari care sa ne permita sa oferim o continuitate restaurantelor si clientilor particulari. Mai este un lucru la care eu tin foarte mult, si anume coerenta ofertei pentru o anumita tara. Diversitatea conteaza, la fel de mult pe cat e de importanta si posibilitatea de a-ti fi recomandate vinuri potrivite pentru evenimentele tale, pentru un anumit gen de mancare sau pentru un anumit buget.

Cum sunt vazute vinurile din Italia in comparatie cu vinurile din alte tari, de catre clientii Le Manoir?

Sunt, eu insumi, un client constant al vinurilor Le Manoir. Am zile in care prefer sa beau un Amarone sau un Barrolo. Alteori ma gandesc la un Bordeaux sau la un Bourgogne rosu; sau aleg o Feteasca Neagra. Vinurile sunt diferite. Fiecare are stilul sau, gustul sau si momentul sau. In sensul acesta, ele nu trebuie sa se excluda unele pe alte, ci sa se completeze. Asemeni vinurilor din Franta, vinurile italiene sti au stiluri foarte diferite. In plus, mai este si chestiunea gastronomica. In Romania, bucataria italiana este foarte bine reprezentata, la fel ca cea franceza. De multe ori, clientii restaurantelor prefera sa bea, alaturi de preparate din Italia, vinuri din aceeasi tara. Clientii nostri apreciaza vinurile italienesti si pentru ca sunt un pic mai putin cunoscute, se bucura sa le poata descoperi.

Ce satisfactii poate oferi pozitia de importator pe o piata precum cea autohtona?

Satisfactiile sunt multe si legate mai ales de stadiul incipient al pietei autohtone in ceea ce priveste cunoas- terea vinurilor. Le Manoir importa vinuri din 2004. Am vazut in acesti ani felul in care a evoluat piata. Pe de o parte, oferta este tot mai diversificata si sunt tot mai multe vinuri bune si mai putin bune. Pe de alta parte, consumatorii din Romania s-au educat si sunt tot mai exigenti in ceea ce priveste calitatea. Romania este o piata in care importatorul care isi ia treaba in serios poate avea un rol extraordinar, acela de a-si ajuta clientii sa-si educe gusturile in privinta vinurilor. Mai este si placerea de a face cunoscute in Romania vinuri de legenda. Pentru un iubitor de vinuri acestea sunt asemeni unei opere de arta. E ca si cum ai aduce pentru prima data in Romania filmele lui Fellini. O revelatie! Acela si lucru se intampla si cu vinurile mari. Satisfactia de a prezenta pentru prima data un vin deja consacrat este foarte mare.