Cu Simona Mardale despre prima conferință WineMark: Am obținut confirmarea că brandul de țară pentru vin românesc este inexistent!

A trecut o lună de la prima conferință WineMark, derulată la Teatrul Național București. Lucrurile s-au așezat un pic, ecourile s-au atenuat, am considerat că poate fi un moment propice pentru o analiză la rece. Drept pentru care am intervievat-o pe organizatoare, Simona Mardale.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Marketingul și comunicarea vinului nu sunt abordate serios. De aici, un motiv pentru care consumul nu crește cum am vrea

– Simona, ce ai vrut să obții cu WineMark și ce crezi că ai obținut?

WineMark, prima conferință internațională din România dedicată vinului, este un forum în care atât profesioniștii vinului cât și entuziaștii din jurului lui, publicul larg pot veni în contact și interacționa cu idei și oameni pasionați, cu experiență în domeniul marketingului, comunicării și educației în industria vitivinicolă.

Publicitate

Astfel, prin WineMark dorim să dăm mai multă atenție maketingului si comunicării vinului, domeniu care nu este întotdeauna abordat serios sau structurat de către unii dintre producători. Acesta fiind, de altfel, în viziunea noastră, a organizatorilor, unul din motivele pentru care consumul de vin încă nu ajuns la nivelul la care ne-am fi așteptat. Există clar un potențial al vinului românesc care încă nu este exploatat atât de bine cât ar putea fi.

Am vrut, deci, să arătăm direcții și să facilităm accesul la unelte și metode noi pentru ca, eventual, noi toți să putem învăța din și beneficia de pe urma expertizei cât mai multor specialiști. 

Apoi, nu doar prin “ce-ul” pe care l-am adus în fața publicului, subiectele tratate în această primă ediție am vrut să arătăm ceva… ci și “cum” a fost important pentru noi. Prin formatul propus, am vrut să provocăm un alt mod de a iniția conversații despre vin și oamenii care îl aduc pe masa consumatorilor, nu doar cele care se generează în târguri sau “festivaluri” de vin.  

Am vrut să ajungem la un public care nu găsește întotdeauna informația de care are nevoie sau ceea ce găsește are darul de a inhiba sau de descuraja explorarea vinului sau – de ce nu? – chiar și construirea unei cariere profesioniste în această industrie.

Pe de altă parte, este un mod foarte bun prin care putem atrage oameni din industrie, din afara țării, care pot contribui cumva atât la profesionalizarea pe mai departe a pieței dar și la promovarea vinului românesc peste hotare.

Ce am obținut în final? Multe aprecieri și ceva cârcoteli, așa cum stă bine oricui vrea să facă ceva nou în țara asta! Lăsând gluma la o parte, suntem plăcut impresionați de reacțiile pozitive avute și de dorința de implicare pe viitor din partea tuturor: participanți, sponsori, producători, speakeri și oaspeți internaționali. 

Și acele cârcoteli de care pomeneam sunt exact măsura a ceea ce spuneam mai devreme, că mai avem multe de învățat, atât ca societate care vrea să facă din vin un avantaj strategic, cât și noi organizatorii – pentru că ne ajută să ne ajustăm mesajul potrivit cu stadiul de dezvoltare.

Ce e foarte important este că oamenii au răspuns foarte bine la propunerea noastră și au venit așa cum ne-am așteptat, chiar și cu o promovare de scurtă durată, ceea ce înseamnă că interesul există și previziunile noastre despre potențialul pieței se adeveresc. 

Ce am mai obținut este confirmarea unanimă din partea străinilor (toți specialiști in marketing și comunicare, să nu uităm) că brandul de țară pentru vinul românesc este inexistent, lucrul pe care îl știm noi toți. Dar – și aici vine vestea bună! – există un potențial peste așteptări, care poate fi foarte bine fructificat dacă lucrurile vor fi făcute puțin altfel. Fără excepție, au fost extrem de suprinși de calitatea bună a vinurilor și așteaptă cu interes să-i implicăm în proiectele noastre viitoare.

În concluzie, am obținut exact ceea ce ne-am propus pentru prima ediție: să demonstrăm ce este posibil și să avem un benchmark pentru următoarele evenimente. Și să ne simțim bine în preajma prietenilor vinului, iar asta a existat din belșug!

Prezentările de la WineMark vor fi postate online, pentru cei interesați

– Ce ai spune cuiva din domeniul vinului sau din domeniul restaurantelor care nu a ajuns la WineMark?

Suntem de părerea că experiența vinului, atât senzorială cât și socială, se îmbunătățește pe măsură ce cunoașterea se dezvoltă. E simplu, cu cât știi mai multe despre vin și întelegi mai bine aspectele care duc la calitate, cu atât ai o experiență mai bună, mai bogată și mai nuanțată. 

Astea fiind zise, dacă acceptăm idea asta ca un principiu care ne ghidează în planurile noastre, atunci începând de anul ăsta WineMark este locul în care ai putea să descoperi idei, exemple și povești care să te ajute să-ți îmbunătățești constant afacerea.

Dacă nu ai ajuns la WineMark nu e o problemă, pe de-o parte pentru că a fost doar un început și vor urma și alte evenimente și proiecte (avem destule surprize frumoase în pregătire) și pe de altă parte pentru că vom pune online majoritatea prezentărilor, pentru accesul celor interesați (prezentarea sussemnatului poate fi găsită și aici).

Dar dacă nu ai ajuns acolo, e bine să știi că ai ratat o bună ocazie să afli mai multe despre diversele aspecte ale promovării vinului și eventual să găsești idei si solutii pentru problemele legate de efortul de a face un brand cunoscut. Ai mai ratat o atmosferă superbă în care ai fi putut interacționa cu profesioniști și consumatori deoptrivă pentru a afla ce iși doresc clientii să găsească într-un meniu de vinuri în restaurant, la ce prețuri și cum se așteaptă să fie ghidați sau ajutați să aibă o experiență avinului excelentă.

Și nu în ultimul rând, un om din domeniul restaurantelor (și nu numai) ar fi putut să descopere unele vinuri noi de la crame nu au fost prezente la alte târguri din primvara care a trecut.

Câștigurile participanților la WineMark: subiecte, speakeri, atmosferă, oameni

– Cum evaluezi participarea reprezentantilor HoReCa la eveniment?

Una relativ slabă – aș spune “ca de obicei” la evenimente dedicate vinurilor. Dar, în orice caz, mult mai bine decât ne-am așteptat. 

Asta înseamnă că sunt foarte mulți cei care încep să înțeleagă că e bine să intre mai des în contact direct cu clientul final și altfel decât prin servirea lui la masă, într-un cadru care să stimuleze descoperirea nevoilor clientului și propice învățării continue despre ce modalități noi de promovare au efectul dorit.

Considerăm că prin intermediul WineMark, managerul de HORECA ar putea vedea lucrurile din piață dintr-o altă perspectivă și și-ar putea forma o imagine de ansamblu mult mai bună despre cum să-și îmbunătățească serviciile legate de vinuri.

– Care a fost feedbackul speakerilor din străinătate? Au apucat, la rândul lor, să își formeze o impresie despre piața românească a vinului?

Feedbackul lor a fost foarte bun! Atât cu privire la conferință și organizarea ei, cât și despre vinurile pe care le-au degustat și, într-un sens mai larg, despre societatea românească. Dar asta nu mai e deja o surpriză pentru cei care au ocazia să aducă oaspeți din afară: în mod constant oamenii sunt surprinși in mod pozitiv, mai ales când este vorba de o primă vizită în România și un prim contact cu vinurile noastre.

Am reusit sa-i ducem în Dealul Mare înainte de conferință, să viziteze un producător de referință și unde au fost extrem de impresionați de tehnologie, vița-de-vie, stilul de vin și modul de vinficare în mod pozitiv.

Și având în vedere că nu știau mai nimic despre vinul românesc, i-am dus și într-un restaurant nou și la modă în București, unde au avut ocazia să deguste o varietate de vinuri de calitate pentru a le întregi imaginea despre potențialul local. Fără excepție, reacțiilor lor au mers de la plăcută surprindere până la entuziasm și la unii chiar o ușoară jenă că nu știau mai multe despre vinurile din zona asta.

Au văzut și simțit destule într-un timp scurt, și asta le-a deschis apetitul de a afla mai multe despre România ca țară producătoare de vin. Și, cum ziceam, sunt interesați să revină cu alte ocazii sau să participle în diverse roluri la următoarele editii ale conferintei.

– Ce ai face mai bine data viitoare?

Din start am știut că promovarea nu va fi la nivelul la care ne-am fi dorit, având în vedere momentul deciziei de a organiza și calendarul activităților. Deci pentru următoarele ediții, fără niciun dubiu vom face mai multă promovare, pe canale diferite și vom acorda mai mult timp informării publicului despre subiecte și speakeri. 

Avem în plan și activități specifice pentru a pregăti mai bine publicul pentru un asemenea format și pentru a colecta mai multe idei despre temele și subiectele de interes care pot fi abordate în cadrul WineMark. Și în același timp pentru a stimula mai multe discuții deschise în cadrul conferinței pentru că mi se pare că românii nu au exploatat foarte bine ocazia de a scoate mai multe de la niște oameni cu multă experiență profesională, fie ei internaționali sau locali.

– Care crezi că a fost câștigul cel mai important al participanților la eveniment?

Subiecte, speakeri, atmosferă, oameni! 

Și formatul cu trei secțiuni în paralel, în trei săli diferite, pentru a oferi diversitate. Unora li s-a părut asta un dezavantaj, pentru că uneori ar fi dorit să participe la toate trei prezentările care rulau în același timp. 

Dar faptul că au existat în orice moment alternative a însemnat că oamenii au avut de unde alege, și noi considerăm asta drept principalul atu. Iar pauzele dintre prezentări a oferit un timp suficient și pentru networking. 

În plus, atunci când vin mai mulți oameni de la o firmă, așa cum s-a întâmplat și acum, oamenii se pot organiza să participe la sesiuni diferite, urmând a schimba impresii după. Ceea ce este și ăsta un (alt) mod de a genera conversațiile care contează. Despre vin și lumea lui, așa cum ne-am propus!

Știam că va fi greu să organizăm un astfel/altfel de eveniment, că va fi o provocare, dar ne-am asumat acest lucru și suntem provocați să facem și mai bine în viitor!