Printre enologii care pot afirma, fără pic de exgerare, că pentru ei vinul nu prea mai are secrete se numără şi Petre Badea. Chiar dacă, până la sfârşitul adolescenţei, n-a avut nicio legătură cu vinul. Nici măcar aşa, o aplecare. Pasionat de motoare, visa să devină inginer în construcţiile de maşini. I-au lipsit câteva sutimi pentru a-şi îndeplini visul. Şi atunci, cu ajutorul unui dascăl cum nu prea mai găseşti prin învăţământul românesc, şi-a construit altul. Pe care îl trăieşte şi astăzi la intensitate maximă. Fosta lui profesoară de chimie din liceu, Casandra Georgescu, l-a obligat să dea la Horticultură, bazându-se pe marea pasiune pe care Petre Badea o avea pentru materia ei, dar şi pentru biologie. Iar după absolvirea magna cum laudae, recompensată de facultate cu un curs gratuit la şcoala de şoferi, nu s-a mai dezlipit de struguri şi de vin. Ca orice bărbat, a ales să-şi urmeze nevasta în loc să beneficize de repartiţia guvernamentală, care-l trimitea direct la ICDVV Valea Călugărească. Dar, după doi ani de struguri de masă la Feteşti, i-a venit mintea la cap şi a ajuns acolo unde ar fi trebuit să ajungă încă din 1984. Iar de atunci a scris poveste. In 1988 a devenit cercetător ştiinţific, gradul IV. 12 ani a lucrat în cercetare, timp în care a devenit cercetător pricipal gradul 1, dar şi şef al sectorului microvinificare de la Institut, sector care producea anual 3-4 vagoane de vin. Şi-a continuat perfecţionarea cu specializări în Montalcino, Montpellier, iar în 1998 devenea Doctor în Enologie cu lucrarea „Contribuţii privind studiul potenţialului oenologic al soiului Pinot Noir în Dealu Mare şi optimizarea extracţiei polifenolice în timpul macerării-fermentării”. Ca Doctor, a mai primit o bursă, taman la Bordeaux, unde l-a cunoscut şi pe fostul Decan al Facultăţii de Enologie de acolo, regretatul Yves Glories. La întorcerea în ţară este uns şef al Complexului de Vinificaţie de la Valea Călugărească, un mastodont care producea şi 200 de vagoane de vin în vremurile bune. În cei aproape 13 ani cât a condus unitatea, vinurile Institutului au obţinut peste 75 de medalii şi diplome. Din 2011, Petre Badea lucrează la Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole. E inspector de specialitate în cadrul biroului teritorial Dealu Mare. Este şi vicepreşedinte al ADAR. „Poţi să fii un mare degustător fără să fii vinificator, dar nu poţi face vinuri dacă nu eşti un fin degustător”, crede Petre Badea. N-a intrat în învăţământ pentru că a considerat că nu are talent pedagogic. Plus că i-a plăcut enorm să facă vinuri. „În vinificaţie n-ai cum să te plictiseşti”, susţine el. Dar nu a renunţat la vin. Alături de soţie, Mariana, şi ea cu o experienţă bogată în vin, a demarat propriul proiect. În 2010 a plantat vie pe cele aproape 4 hectare pe care le deţine în Valea Călugărească. Chiar lângă vie, în subsolul casei, cei doi au început să-şi amenajeze crama. Petre şi Mariana au vândut un apartament pe care-l mai aveau în localitate pentru a-şi cumpăra vase, presă, desciorchinător şi alte acareturi. Iar vinurile sunt deja convingătoare. Şi albele, dar mai ales roşiile. Şi în special un Cabernet Sauvignon 2015, care sigur va scrie istorie. Dacă nu-l beau eu pe tot în viitoarele vizite pe care le voi face la Crama Enostil.
Numele cramei: Enostil Winery – Valea Călugărească, Valea Popii nr.259A, judeţ Prahova Numele firmei: SC Enostil SRL – Valea Călugărească, Valea Popii nr.259A, judeţ Prahova Branduri: în construcţie Suprafaţa de vie în exploatare: 3.72 ha Sol: brun roşcat de pădure Altitudine: cca 200 m Expoziţie: sudică Forma de conducere a viţei de vie: Guyot pe semitulpină. Soiuri în plantaţie: Sauvignon blanc – 0.95 ha, Chardonnay – 0.99 ha, Riesling de Rhin – 0.35 ha, Cabernet Sauvignon – 0.81 ha, Fetească neagră – 0.37 ha, Shyraz – 0.25 ha. Vârsta plantaţiei: anul 6. Capacitate crama : 400 hl. Winemaker, director general, proprietar: Dr.ing. Petre Badea Degustări grupuri: Nu Cazare: Nu Contact: e-mail – bip59dec@yahoo.com