Dacă întrebi orice mireasă, între tipul de voal și cel de vin, va acorda mai multă importanță primei probleme. Din păcate, această abordare nu va îmbunătăți starea nuntașilor și nici valoarea darului, pentru cei care urmăresc acest aspect. Domnișoarele știu exact cum vor să arate rochia de mireasă și aranjamentele florale, iar mirii și părinții sunt cu ochii pe buget. În această luptă de putere între aspirația spre perfecțiune, calitate și costuri, de multe ori, vinul devine o victimă colaterală.
De ce este vinul pe plan secund?
Pierdut între alte aspecte precum locația, meniul, formația sau aranjamentele florale, vinul devine o Cenușăreasă a agendei de nuntă, fiind de multe ori inclus în pachetul de catering, sau trecut la ”și altele”.
Deși alegerea unui vin bun poate să influențeze mai mult reușita petrecerii decât alegerea tonului perfect pentru culoarea plicurilor cu invitațiile, lipsa de cunoștințe în domeniu a mirilor și a celor care iau decizia finală (nași, părinți) face ca acest aspect să fie neglijat de multe ori.
Dacă pentru toate celelalte servicii tinerii simt nevoia să apeleze la specialiști (fotografi, make-up artiști, designeri de invitații, designeri florali și vestimentari), alegerea vinului nu beneficiază de obicei de sfatul unui profesionist. Aceasta este lăsată de cele mai multe ori în seama restaurantului, care are de cele mai multe interese comerciale și de reducere a costurilor.
Lipsa de implicare în alegerea vinului este dată și de faptul că plaja de alegeri pare intimidantă.
Ce însemnă ”nuntă cu ștaif”?
Pe scurt, există trei caracteristici ale unei petreceri elegante: adecvarea la temă, atenția la detalii și corelația dintre preț și calitate. Acestea se reflectă în fiecare aspect al celebrării, dar ne vom opri la vin.
Orice petrecere de acest fel va avea în meniu cel puțin un spumant, un vin alb și unul roșu. Pentru un plus de sofisticare și diversificare, se pot introduce pe listă și vinuri rosé sau vinuri de desert, deși la tort se poate utiliza cu succes tot un spumant.
Adecvare
Adecvarea înseamnă să alegem vinuri în ton cu anotimpul, cu meniul și cu locația.
Nunțile cu caracter tradițional pot să aibă o listă de vinuri din soiuri autohtone, de exemplu:
- Spumant din Frâncușă/Fetească Albă (vară) sau Crâmpoșie Selecționată (iarna);
- Alb din Feteasca Albă (vară) sau Fetească Regală (iarna);
- Rosé din Busuioacă de Bohotin/Tămâioasă Roză;
- Roșu din Fetească Neagra/Negru de Drăgășani/ Băbească neagră;
- Desert: Tămâioasă Românească.
Nunțile moderne pot să adopte un meniu de vinuri internațional, o combinație potrivită fiind:
- Spumant: Prosecco (vara), Cava sau Champagne (iarna);
- Alb din Riesling/Sauvignon Blanc (vară) sau Chardonnay (eventual baricat) (iarna);
- Rosé de Provence;
- Roșu din Merlot/Pinot Noir (vara) sau Cabernet Sauvignon/Tempranillo (iarna);
- Desert: Tokaji.
Fiecare dintre aceste vinuri trebuie atent alese în funcție de mâncarea propusă. Este o idee bună ca mirii și încă un cuplu să facă o degustare, atât a preparatelor, cât și a vinurilor, în combinație.
Atenția la detalii
Deși mulți miri sunt tentați să cumpere vin vărsat sau la Bag-in Box din considerente de preț, acestea urmând să se servească din carafe, pentru o nuntă elegantă, nu se recomandă această abordare.
Primul motiv este unul de ordin estetic, alegerea unui vin de calitate se reflectă și în ambalajul acestuia, care dă un plus de încredere oaspeților că beneficiază de un produs premium.
Al doilea motiv pentru care multe restaurante nici nu acceptă vinul vărsat adus de miri este că de multe ori acesta nu beneficiază de documentația adecvată, privind proveniența și treapta de calitate.
Nu în ultimul rând, servirea unui vin din carafe poate să aibă un impact negativ asupra percepției calității, deoarece își schimbă temperatura mult mai repede si nu poate fi pus în frapieră. Nimeni nu își dorește vin alb sau rosé cald.
Raportul calitate/preț și calculator
Multe restaurante oferă meniuri prestabilite, în care vinul este trecut generic la open bar, fiind alese variante din gamele cele mai de jos. Dacă vă doriți un eveniment cu adevărat memorabil, cereți să vi se facă o ofertă de vinuri personalizată, în concordanță cu meniul, sau întrebați care este politica localului cu privire la vinul achiziționat de la distribuitori cu reputație. Este posibil să se perceapă o taxă de dop, dar de cele mai multe ori se pot găsi soluții reciproc avantajoase.
Nu ezitați să apelați la un somelier sau consultant pentru a vă face o listă de vinuri, în bugetul dumneavoastră.
Întrebarea care este pe buzele tuturor celor care își organizează nunta este de cât vin este nevoie pentru a fi siguri că nu se termină, dar nici nu rămâne în exces. Deși nu toți invitații beau la fel de mult sau același tip de vin, calculele de fac per număr total de invitați.
Astfel, se estimează: 150 ml de spumant la primirea invitaților, la tort și eventual in cocktailuri, 200-300 ml de vin alb, 150-180 ml rosé si 150-200 ml roșu. Aceste cantități sunt foarte generoase, însemnând peste o sticlă de vin per invitat.
Estimator de preț
Dacă doriți o estimare cât mai realistă a costurilor vinului pentru nuntă puteți folosi calculatorul de la adresa https://winendine.today/calculator-cost-vin-pentru-nunta/. Acesta nu include calculele celorlalte băuturi, cum ar fi sucurile, berea, tăria și cafeaua.
Asigurați-vă că achiziționați vinul de la un distribuitor care acceptă retururi și că personalul restaurantului nu deschide sticlele decât pe măsură ce se consumă.
Tendințe și alegeri inedite inspirate de vin
Pentru a afla ultimele tendințe în domeniu, am discutat cu Ioan Cristian Popa, CEO la Belvedere Events, centru de evenimente premium al hotelului omonim și Cristian Iliescu, CEO la Conacul Heldsdorf, o locație boemă și exclusivistă, ambele din Brașov. Cei doi sunt pasionați de vinuri și organizatori al Festivalului Vin la Brașov. De asemenea, de câte ori le permite programul, se implică personal în alegerea băuturilor care se servesc în cadrul evenimentelor.
Cristian Popa a menționat că se observă o evoluție clară a gusturilor și cerințelor. Dacă în 2004-2005 era preferat vinul la carafă, proporția celui alb fiind de 80%, zece ani mai târziu se observă o migrație spre vinul românesc de masă, îmbuteliat, dar ieftin.
La ora actuală, publicul a devenit mult mai pretențios și preferă vinurile românești premium sau cele de import. Oaspeții Belvedere acceptă să achite un cost suplimentar de 5-7 lei/invitat pentru a beneficia de vinuri din Grecia, Italia sau Franța. Din discuțiile informale cu mirii se pare că aceasta este o investiție bună, deoarece o locație premium și un meniu pe măsură duc la creșterea darului cu 50-100 lei/invitat.
De asemenea, el observă o creștere a importanței rosé-ului în ultimii ani, proporția fiind de 50% alb, 30% rosé și 20% roșu în sezonul cald, respectiv de 35% alb, 30% rosé și 30% roșu în cel rece. Consumul de spumant este constant.
Pe de altă parte, Cristian Iliescu ne-a declarat că observă o creștere a interesului pentru cocktailuri, în detrimentul vinurilor. El ne-a spus că preferințele consumatorilor se îndreaptă preponderent către vinuri albe, chiar și în sezonul rece.
Ambii au recomandat ca meniul pentru o nuntă cu ștaif să conțină între 5-6 vinuri, în armonie cu felurile de mâncare și anotimpul evenimentului. Listele pe care le alcătuiesc de obicei includ un vin sec alb, un demisec alb, un rosé sec și eventual unul demidulce pentru desert, un vin roșu sec și spumant brut sau extra-brut.
Întrucât din ce în ce mai multe crame își dezvoltă latura turistică, puteți să vă gândiți chiar la o nuntă într-o astfel de locație inedită, caz în care puteți beneficia de prețuri speciale la vinuri de calitate, dar și de un decor inedit.
Dacă mirii doresc să aducă un plus de personalizare evenimentului se pot comanda sticle cu etichete speciale, unii folosindu-le în loc de mărturii de nuntă.
Din vremuri biblice, s-a pus accent pe calitatea vinului la o nuntă. Pretențiile nu s-au schimbat, doar s-au adaptat.