Cum arată cea mai nouă zonă viticolă a României? Viile Sudului

Scriam în lunile trecute despre “mișcările” de la Viile Sudului, cea mai nouă podgorie care și-a făcut intrarea pe piața din România: o medalie de aur, două de argint și alte 5 de bronz la concursurile internaționale de la București și Sofia, plus alte trei vinuri cu punctaje echivalente medaliei de argint la IWCB, dar care n-au mai prins podiumul din pricina regulamentului limitativ al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Am prezentat argumentele enologului Adrian Dolghin, care anunță vinuri interesante din regiune, și direcțiile comerciale pe care crama le va urma în viitor, în viziunea responsabilului de vânzări Marius Dinu. Astăzi, continuăm studiul de caz alături de Marius Gaidanof, cel care îngrijește via și este respunzător pentru calitatea strugurilor.

Publicitate
Oprisor

Microclimat unic, influențat de Dunăre

– Ce aveți aici, Marius?
– Podgoria Viile Sudului este situată în partea de sud a câmpiei Boian, la intersecţia  paralelei de 43° 37’ 07’’ latitudine nordică cu meridianul 25° 23’ 32’’ longitudine estică, la o altitudine maximă de 48 m față de nivelul Mării Negre. Așezată pe malul stâng al Dunării, este înconjurată  de un relief divers, atât de câmpie (15 km spre nord) cât și de baltă ori luncă (4 km). Făcând parte din regiunea viticolă “Terasele Dunării”, datorită complexitătii  factorilor climatici și a mediului fizico-geografic, sub influența cursului Dunării, zona beneficiază de un ecoclimat distinct, care pune în valoare vocația naturală a strugurilor. Un lucru observat și exploatat de locuitorii acestei zone de mii de ani, căci podgoria Viile Sudului este nouă doar ca entitate economică în sensul modern, dar aici s-a cultivat mereu viță de vie. Din punct de vedere al latitudinii, Viile Sudului sunt situate pe o poziție similară cu Nisa, Florența și Marsilia – zone care nu mai au nevoie de multe prezentări.

Publicitate
IPPU

– Latitudinea e similară, am înțeles, dar e vorba doar de asta?
– Nu e doar latitudinea. Plantaţiile sunt situate în general pe suprafeţe plane şi pe versanţi cu pante line ori moderate, cu expoziţie sudică și sud-estică, unde există resurse optime de căldură şi lumină, respectiv radiatii solare. Astfel, viţa-de-vie de află la adăpost de eventualele vânturi puternice, brume târzii de primăvară şi timpurii de toamnă. Și structura solului e foarte importantă. Substratul geologic este reprezentat prin cernoziomul cambic și cernoziom de fânețe tipic, evoluat  pe depozite loessoide (40-50cm) / pământ galben și nisipuri de dune, cu textură luto-argiloasă, fiind unul dintre cele mai fertile soluri din țară. Potențialul de fertilitate este asigurat de însușirile fizice, hidrofizice și biochimice aparte, având un conținut ridicat de humus de bună calitate (3.9%), reacție neutră sau ușor alcalină (PH-7.31) și o bună aprovizionare cu elemente nutritive asimilabile, oferind  un mediul propice în care stimularea dezvoltării bacteriilor fixatoare de azot asimilabil și procesele de argilizare sunt foarte intense și active.

– Stai, că detaliile astea de specialitate scapă unui consumator obișnuit…

Viile sudului vie

Natura generoasă e completată de investiții

– Avem un sol foarte bun. Iar clima este și ea una foarte favorizantă: temperat continentală, specifică luncii, cu influente mediteraneene și având amplitudini mari ale temperaturii aerului (77,7°C) și un bilanț caloric ridicat. Primăverile sunt timpurii, verile toride, caracterizate prin perioade frecvente de secetă. Precipitațiile sunt rare și de scurtă durată, dar adeseori în regim torențial (în luna iulie, precipitațiile pot depăși 150 l/mp). Toamnele sunt lungi și frumoase, ajutând strugurii să se matureze deplin sub influenţa determinată de apropierea Dunării şi a lacurilor din zonă (asigură un rol termoregulator și alternanța higroscopică a aerului). Strugurii acumulează astfel simultan zaharuri, antociani şi taninuri.
– Iarăși devii prea tehnic…
– Să spun mai simplu: clima este excelentă pentru vița de vie, soare avem din belșug, temperatura medie anuală e și ea favorabilă, vânturile sunt și ele de natură să contribuie pozitiv la dezvoltarea vegetației și la maturarea strugurilor. Iar dacă vreodată ne amenință seceta, avem un sistem de fertilizare și irigare prin picurare, automatizat, care deservește 320 de hectare.

Podgoria Viile Sudului deține un areal viticol de 365 hectare plantate cu Cabernet Sauvignon, Merlot,  Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrah (pentru vinurile roșii) și Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească regală, Riesling italian și Crâmpoșie (pentru vinurile albe), ponderea fiind de 60% struguri roșii și 40% albi. Potrivit responsabilului de plantație Marius Gaidanof, durata de strălucire a soarelui este de 2.120 ore anual, iar în perioada de vegetație intensă (aprilie – septembrie) de 1.600 ore – expunerea la soare și intensitatea luminoasă fiind excepționale.