Cum se „uda“ corect masa de Craciun

Masa traditionala de Craciun devine, de la an la an, mai problematica. In primul rand, urbanizarea masiva din ultimele decenii a macinat cunostintele despre retetele traditionale, in paralel cu disparitia accelerata a „rudelor de la tara“. Pentru oricine a ajuns vreodata „la tara“, indiferent unde, e clar ca lebarul, toba si celelalte „porcarii“ nu au nici o legatura cu omoloagele lor din magazine… Presupunand, insa, ca veti avea parte, in 2010, si de un buget care sa va permita porcul (sau partea de porc) care sa va satisfaca nevoile, si de cineva care sa le gateasca asa cum se cuvine, iata o posibila reteta de asortare a vinului pentru un meniu traditional.

ANTREURI

Sorici, lebar, toba, piftie. Cam asa suna orice inceput de masa traditionala, unde se face o alta greseala traditionala: paharelul de tuica fiarta. Ce-i drept, nu e rau, dar pentru iubitorii de vin este un anestezic care va face ca toate paharele ulterioare sa-si piarda insemnatatea. Cel mai la indemana este un vin alb, in principiu unul proaspat si acid, ca sa „curete“ grasimea din gura. Din vinurile acestui an, isi gasesc locul pe lista Sauvignon Blanc Livia, Faurar-ul Alb de Ceptura, Sauvignon- ul Blanc V de Recas sau Sauvignon Blanc Domeniul Coroanei, pentru cei cu mai putina dare de mana, sau Sauvignon Blanc Edition Limitée de la DAVINO (merg, de la acelasi producator si un Revelatio sau o Feteasca Alba Alba Valahica), un Chardonnay Sole de Recas, un Sauvignon Blanc 2010 de la SERVE. Pentru iubitorii de importuri, exista pe piata destule versiuni de Sauvignon Blanc din Lumea Noua (Chile, Argentina, Noua Zeelanda, Australia) care sa-si merite banii, insa puteti incerca si vreun strugure mai special, de genul Chenin Blanc sau Semillon.

FRIPTURI / CARNATI

Alegerea vinului pentru felul principal este un pic mai dificila, dat fiind ca depinde mult de cat de picanta este mancarea pregatita. Pentru fripturile inabusite, parfumate, dar nu iuti, Merlot-urile si Cabernet- urile sunt prima alegere, insa nici o Feteasca Neagra nu prinde rau, mai ales ca au aparut destule optiuni. Daca ati scapat mai mult piper, boia sau ardei iute, va puteti indrepta spre un Shiraz mai picant sau, dimpotriva, spre un vin care sa in competitie cu mancarurile – un Pinot Noir mai solid. Pentru prima varianta: se gasesc Merlot-uri bune peste tot – Domeniul Coroanei, Recas, Oprisor, Vinarte, Rotenberg etc. Sunt disponibile pe orice palier de pret, asa ca nu trebuie sa va faceti griji. Optiuni: La Cetate Merlot, Prince Mircea, Prince Matei, Castel Starmina, Menestrel, Prince Stirbey, Enira, Easy sau Alira, Cuvee Charlotte. Pentru Feteasca Neagra: Edition Cramele Basilescu, Purpura Valahica DAVINO, Feteasca Neagra Cocos de la Recas, Feteasca Neagra Caloian, Feteasca Neagra 2008 de la SERVE. La Cabernet, optiunile sunt si mai numeroase: V de la Recas, Cabernet 2007 de la Domeniul Coroanei Segarcea, Faurar, Frunza (doar in Carrefour), Castel Bolovanu, plus zeci de importuri atragatoare. Adaugati si cupajele de succes de la Oprisor – Erotikon, Fragmentarium, Dragaica Rosie, Smerenie, Passarowitz sau consacratele Domaine Ceptura Rouge sau Flamboyant si veti obtine un desfasurator delicios.

Pentru mesele mai picante, Shiraz- urile autohtone (La Cetate si Cocosul de la Recas) sunt o alegere buna, insa importurile din Australia ar putea sta cel putin la fel de bine pe masa. Hardy’s, Lindemans, Penfolds sau Peter Lehmann au pe piata vinuri excelente, la preturi absolut rezonabile. (Pentru detalii, accesati baza de date Vinul.Ro).

DESERT

In general, ar trebui sa consideram placinta drept desert traditional, desi se poarta, de ceva vreme, tortul „urban“. La placinta, lucrurile stau destul de simplu: fie va alintati cu o Sirena Dunarii, fie gasiti o Grasa de Cotnari decenta, sau o Tamaioasa cu un rest solid de zahar.

Variantele seci de Tamaioasa s-ar putea sa va dezamageasca dupa un vin rosu solid. Va puteti orienta si catre un Pedro Ximenez Nectar, un sherry Croft, ori spre un Sauternes clasic.

Pentru torturi, nu exista decat o optiune: spumante. Chit ca dati o avere pe un nume greu din Champagne, chit ca alegeti o cava cu un pret prietenos sau chiar un petiant ca cele de la Oenoterra, daca are bule, e suficient… Doar ca, de aceasta data, ar trebui sa aveti grija sa ramana cat mai aproape de zona brut / extrabrut, pentru a incheia masa cu o senzatie de racoare si usurare.