Cum și-au țesut Măldăreștii farmecul peste ani?

Îmi plac mult poveștile și modul în care sunt ele spunse atunci când atmosfera este relaxantă. La un pahar de vin sau la o ceașcă de ceai… iar în clipa aceasta tind să spun că mi-ar merge mai bine la suflet o poveste spusă unui tovarăș de drum, pe cărări necunoscute sau puțin umblate. (Un articol de Raluca Dumitrana, fotografii de Răzvan Voiculescu)

E?emineu - Conacul MaldA?r. Fotografie de RA?zvan Voiculescu

Luată la bani mărunți, istoria Olteniei din perioada medievală este atât de vastă, încât nu poate fi povestită la un pahar de vin. Nu prea știu cum stau lucrurile în alte părți ale țării, dar nouă, oltenilor – ne plac poreclele. Și Marin Sorescu s-a folosit de acest obicei pentru a-și așterne rânduri neaoșe pe hârtie: ,,Nea Mărin, al lui moșu Pătru, se apropia bine de 50 de ani, dar nu se hotăra să se însoare, toate femeile aveau câte un cusur, era poreclit Târziul

Așa și cu Măldăreștii. Se spune că erau foarte bogați. Numele lor este, de fapt, o poreclă de la termenul maldăr, care vine de la faptul că le plăcea să adune avere. Este posibil ca numele să fi fost rodul invidiei. Poate că porecla a fost pusă chiar de țăranii care munceau pe pământul acestor moșeni. Istoria Măldăreștilor începe în anul 1517, primul deținător al acestor terenuri (cel despre care avem date istorice) este ,,Paharnicul Nan”.

Acesta și-ar fi construit o culă pe moșia sa. Obiceiul este atribuit oamenilor cu stare. Alte două indicii importante care ne evidențiază starea materială superioară a paharnicului Nan sunt: poziția moșiei și materialul solid utilizat pentru construcția culei. Pentru cei care nu știu, cula este un fel de casă-turn, o locuință fortificată, cu rol de apărare, deținută de boierii mici din mediul rural al Olteniei și Munteniei.

Fără să luăm în calcul alte date referitoare la culele oltenești și la cele muntenești, este important ca tu, cititorule să înțelegi că toate culele se construiau la aproximativ 15-20 km de casele țăranilor simpli. Vorbim de o distanțare simbolică de oamenii normali ai vremii. Am putea deduce că acești boieri mici se distanțau nu doar prin prisma avuției, ci și prin modul de viață. Mai mult, culele erau construite pe movile de pământ, scopul fiind acela de a permite o mai bună vizibilitate a zonei. În vremuri tulburi, boierii puteau să îi vadă din timp pe cei care veneau să îi păgubească, iar în zilele liniștite aceștia puteau să se bucure de peisaj și să vadă ce mai fac oamenii locului.

Conacul Maldăr azi

Ne oprim la Măldărești, în județul Vâlcea, la 3 km distanță de Horezu și de Mănăstirea Hurezi. Conacul turistic de astăzi nu este același cu cel istoric (cula lui Nan), ci este un omagiu adus Măldăreștilor. Camerele sunt îmbogățite cu mobilă veche, produsă în România, fiecare având un stil aparte. Ușile conacului sunt și ele vechi, respectând stilul brâncovenesc. Așternuturile, pernele și covoarele sunt realizate manual de femei ale locului. Bucatele sunt produse în gospodăria „boierulu”, fiecare zi fiind încununată cu alt fel de rețete. Vinul este și el tot de-al „casei”, din regiunea Oltenia: Sâmburești, Corcova, Cetate, Vînju Mare. Bucate Conacul MaldA?r. Fotografie de RA?zvan Voiculescu

Este un conac cu ziduri groase de aproximativ un metru, căci așa de construiau culele. Are ferestre înguste și un loc tocmai bun pentru discuții aburinde și pentru degustări de vin. După mine, este o formă perfectă de încununare a turismului rural – farfuriile, străchinile din care turistul este servit, sunt toate din lut de la Horezu.

Conacul MaldA?r, interior. Fotografie de RA?zvan Voiculescu
Conacul Maldăr, interior. Fotografie de Răzvan Voiculescu
Conacul MaldA?r, interior. Fotografie de RA?zvan Voiculescu
Conacul Maldăr, exterior. Fotografie de Răzvan Voiculescu
Costuri și servicii

La momentul publicării acestui articol, o noapte într-o cameră dublă costă 70 euro / noapte; 50 euro / noapte – cameră single și 62 euro / noapte cameră dublă în regim single. Pentru toate cele cele trei variante, micul dejun este inclus.

Conacul are camere puține, iar atmosfera este una mai selectă. Te poți bucura de liniște, de plimbări scurte prin pădurea din apropierea conacului, sau poți da o fugă până la olarii din Horezu. Vara, poți face baie în generoasa piscină din fața Conacului sau te poți delecta cu o carte bună. Toate acestea sunt acompaniate de mâncăruri boierești din Oltenia, de rețete internaționale reinventate și de clasicul vin, pitit cu grijă în crama Conacului.

Povestea boierilor Măldărești și a Conacului Maldăr nu se oprește aici. Te invit, dragă cititorule, să o continui tu, vizitând locul, bucurându-te de istorie, tradiție, bucate și de un pahar de vin…

Măldărești, Vâlcea
Telefon: 0744 394 362,
rezervari@conaculmaldar.ro
http://www.conaculmaldar.ro
https://www.facebook.com/ConaculLuiMaldar