Loreta Budin
Douăzeci de somelieri români, dornici să se familiarizeze cu specificul vinurilor italiene în general, şi cu cel al vinurilor din regiunea Abruzzo în special, s-au înscris la cursuri gratuite de specializare, în cadrul proiectului By Abruzzo. Respectivele cursuri durează patru zile (19-22 noiembrie), şi sunt coordonate de Gaudenzio d’Angelo, preşedintele Asociaţiei Somelierilor din regiunea mai sus-menţionată. Domnia sa a precizat că cei înscrişi sunt persoane calificate, care lucrează deja în restauraţie. Printre elevi se numără inclusiv vicecampioni şi campioni naţionali şi/sau europeni din domeniul someleriei.
Lecţiile cuprind degustări, informaţii despre cultură şi vin, despre modalităţi de „asortare” cât mai eficientă cu produse gastronomice, şi despre tot ceea ce ţine de arta prezentării – şi, în ultimă instanţă, vânzării acestei nobile băuturi.
Cursurile de somelier sunt primele dintr-o serie pe care italienii vor să le organizeze în capitală. Urmează cursuri de agroturism şi de agricultură biologică.
Proiectul By Abruzzo a fost lansat în primăvara lui 2008, cu ocazia deschiderii unui showroom în Capitală (aleea Modrogan nr. 4 A). Are ca obiectiv promovarea produselor tradiţionale din regiunea cu pricina – vinuri, brânzeturi, mezeluri ş.a. – , şi susţinerea producătorilor pentru a stabili raporturi comerciale, culturale, sociale cu omologii români.
În aceeaşi idee, de altfel, a fost înfiinţată recent şi Asociaţia Abruzzesilor din România. Preşedintele acesteia, Claudio Teseo, spune că are în vedere parteneriate de afaceri şi programe de colaborarea avantajoase atât pentru partea italiană cât şi pentru cea română. Se vor oganiza evenimente speciale, cum ar fi ziua abruzzesilor, festivalul gustului sau conferinţe pe teme de biotehnologie.
Pentru o mai bună vizibilitate, proiectul By Abruzzo (o iniţiativă a Ministerului pentru Agricultură al Regiunii Abruzzo, în colaborare cu Agenţia Regională pentru Servicii de Dezvoltare a Sectorului Agricol din Abruzzo şi Institutul Italian pentru Comerţ Exterior) o să aibă, curând, propriul său site pe internet.