„Cuvée Anniversaire“ pentru 120 de ani de existenta a Pivnitelor Rhein (galerie foto)

Halewood a sarbatorit 120 de ani de existenta a Pivnitelor Rhein de la Azuga cu lansarea unui spumant aniversar, Rhein Extra Brut Imperial Cuvee Anniversaire. Evident, evenimentul a avut loc chiar la Azuga, la domeniul ales in 1892 de Wilhelm Rhein pentru a construi o crama de suprafata, cu pereti dubli grosi de 1,5 metri si ventilatie naturala. De fapt, cea mai veche locatie din Romania in care se produce fara intrerupere vin spumant dupa metoda traditionala. Dan Muntean, Managing Director la Halewood Romania, i-a primit pe cei peste 20 de invitati cu un pahar de spumant Rhein Extra Brut Rose, apoi, alaturi de Norica Pinta, seful cramei de la Azuga, i-a condus pe oaspeti intr-un tur al cramei, pigmentat cu o multime de informatii, atat despre procesul de producere a spumantului dupa metoda Champenoise, cat si despre istoria Pivnitelor Rhein. Asa am aflat ca, de fapt, la Azuga s-au sarbatorit doua evenimente, Pentru ca, in afara celor 120 de ani ai cramei, Halewood a aniversat si 90 de ani de cand spumantul Rhein – pe vremea aceea purta, evident, denumirea de sampanie – a fost ales ca sampanie oficiala la incoronarea Regelui Ferdinand I, eveniment care a avut loc la Alba Iulia, in 15 octombrie 1922.

In ceea ce priveste procesul de producere a spumantului, invitatii au aflat toate detaliile. S-a vorbit despre licoarea de tiraj, acel amestec de vin cu zahar si drojdii care se introduce in sticla pentru a fi posibila cea de-a doua fermentatie, cea care da nastere atat dioxidului de carbon, cat si plusului de arome ale spumantului, s-a precizat ca orice spumant sta minim noua luni in aceasta procedura de fermentare in sticla, timp in care sticlele sunt agitate de cateva ori, pentru a facilita procesul autolizei drojdiilor. Dan Muntean a vorbit apoi despre remuaj, acel procedeu prin care spumantul se limpezeste iar sedimentele se aduna in gatul sticlei. Oaspetii au ramas uimiti cand au aflat ca in timpul acestui proces, care la Azuga dureaza cam sase saptamani, fiind efectuat manual, un muncitor poate ajunge sa invarta aproape 50.000 de sticle pe zi. Tot uimire s-a produs si dupa ce reprezentantii Halewood au destainuit ca, desi crama are o capacitate de productie de 1.500.000 de sticle anual, in momentul de fata nu se produc mai mult de 100.000 de sticle, in ambele game – Rhein Extra si Prahova Valley. Principalul motiv il reprezinta lipsa unei piete de desfacere, pentru ca, in Romania, spumantul continua sa fie consumat preponderent de Revelion sau la aniversari. Dupa vizita in crama a urmat momentul culminant al aniversarii. Evident, degustarea spumantului realizat special pentru acest eveniment, Rhein Extra Brut Imperial Cuvee Anniversaire. Iar participantii au avut toate motivele sa se considere norocosi. In primul rand pentru ca spumantul este de o calitate deosebita, iar in al doilea rand, pentru ca vor face parte dintr-un grup extrem de restrans de oameni care se vor fi bucurat de acest efervescent. Si asta pentru ca spumantul aniversar, elegant si echilibrat, a fost produs intr-un lot de numai 1400 de sticle. Referitor la calitatea lui Cuvee Anniversaire trebuie precizat ca acest spumant reprezinta o exceptie printre produsele similare realizate in Romania, in sensul ca fermentarea la sticla si remouajul au durat trei ani si jumatate. Evident, acest lucru nu ar fi fost posibil fara ingrediente de prima calitate.

Iar reprezentantii Halewood au destainuit ca, in afara drojdiilor speciale provenite chiar din regiunea Champagne, la acest spumant a fost folosit preponderent un vin din soiul Chardonnay, recoltat in 2008 din plantatiile de la Sebes, exact acel vin medaliat cu argint la concursul Chardonnay du Monde 2009. Care a fost asamblat cu un procent minoritar de Rhein Riesling, obtinut tot din recolta 2008, tot de pe plantatiile de la Sebes, vin care, pe langa echilibru, a adus spumantului un plus de aciditate si mineralitate.