Daca e marti, e Malagamba

Restaurantul Malagamba a inaugurat in aceasta saptamana o serie de degustari ce vor avea loc, pe viitor, in fiecare marti seara,  primele doua editii dintre acestea avand drept sponsor Cramele Halewood. Evenimentul l-a avut drept gazda pe expertul Richard Fox, consultant pentru restaurante, care a prezentat o serie de asortari – unele clasice, altele surprinzatoare – de vinuri si preparate culinare.

Seria de sase vinuri degustate a debutat cu un sherry sec (La gitana, Manzanilla, produs de Bodegas Hidalgo, DOC Sanlucar de Barrameda), al`turat simplu, dar spectaculos gustativ, unei selectii de masline verzi si negre. Au urmat un Gewurtztraminer 2008 “Signature”, de la producatorul alsacian Rene Muree, asezat langa rulouri de somon fumee (testate si cu, si fara sa fie stropite cu lamaie) si un Solce Chardonnay 2009 de la Cramele Recas, destul de puternic baricat, alaturi de un risotto de fructe de mare.

Felul principal, un file de vita romaneasca in stil saltimboca, a fost insotit de un vin special, traditional pentru zona Cadaques – Emporda, un cupaj de Mourvedre, Carignan, Marselan, Petit Verfot si Syrah pe care podgorenii locului il numesc “vin de aniversare”, amestecul fiind creat de fiecare data din alte soiuri, singurul principiu fiind ca sunt alese cele mai bune vinuri din crama. Platoul de branzeturi din incheiere a avut drept companie un soi care nu a reusit sa faca prea mult zgomot pe piata romaneasca – Pinotage. Produs, evident, in Africa de Sud, Painted Wolf a facut fata cu brio si parmezanului, si branzei albastre, datorita aciditatii ridicate.

Desertul a venit ca o provocare, fondue-ul de ciocolata, alaturi de o cupa de inghetata alaturandu-se coerent si cu restul de Pinotage anterior, si cu noua propunere a lui Richard Fox, un cupaj de Semillon si Sauvignon Blanc din Graves, Cuvee du Portail, produs de Chateau Menota. Evident, dulce spre licoros, insa viu si plin de personalitate.