Dacii, romanii şi vinul de Ţelna

Mărturii că la Ţelna se făcea vin datează încă de pe vremea ocupaţiei romane, unele vestigii descoperite aici având ornamentaţii de origine viticolă. Cu siguranţă, însă, vin se făcea şi pe vremea dacilor, doar că strămoşii noştri de prin partea locului erau, cu siguranţă, mult mai preocupaţi să-l bea decât să-l imortalizeze prin cine ştie ce basorelief. Mult mai târziu, mai precis prin secolul XII, aflăm că vinul de Ţelna era renumit nu doar pe plaiurile nostre, ci hăt, departe, prin ducatul Veneţiei. Şi era atît de apreciat încât a fost scutit de politica preţului maximal, aplicat mai tuturor produselor care intrau în ducat. Tot Ţelna a dat vinul care s-a băut la nunta lui Matei Corvin, dar şi unul dintre vinurile favorite ale Statului Papal.

Publicitate

Tradiţia vinului nu s-a stins niciodată pe aceste meleaguri. Iar în 1784 a fost construită pivniţa Cramei Ţelna, pe vremea aceea o adevărată minune arhitecturală. Lungă de 150 de metri şi lată de 6, pivniţa urmează o linie întroarsă, în punctul de maximă adâncime fiind undeva la 25 de metri sub nivelul solului. Cu un vechi, dar încă extrem de performant sistem de ventilaţie, pivniţa păstrează permanent o temperatură de 11-12 grade şi o umiditate de peste 90%. Acolo se fac şi acum vinurile de Ţelna, chiar dacă locul buţilor mari de lemn a fost luat de cuvele moderne din inox.

De vinuri se ocupă Alexandru Borcea. Absolvent al Colegiului Vitivinicol Blaj, o secţie specială a Universităţii Babeş-Bolyai, Alexandru a început să facă vinurile Cramei Ţelna în 2002, după ce, timp de doi ani şi jumătate, a lucrat la SCV Blaj. Este fan înfocat al vinului din Sauvignon Blanc. E normal pe undeva, pentru că în plantaţie are numai Petit Sauvignon, varietate care oferă vinuri mai aromate şi mai elegante. O parte din eleganţa vinurilor vine însă şi din vinificaţia modernă, cu batonaje repetate, care aduc un plus de structură viurilor de Ţelna, altminteri renumite prin arome şi echilibru.

Publicitate

Crama Ţelna
Ţelna nr. 225, comuna Ighiu, jud. Alba
Numele firmei: S.C. Crama Ţelna S.R.L.
Branduri: Crama Ţelna, preţ la cramă: 15 lei/sticlă, incl. TVA,  Nobil: Preţ la cramă: 40 lei/sticlă, incl. Tva, Vinul Corvinilor – produs pentru Castelul Corvinilor Hunedoara, Vinul Baronului – produs pentru Muzeul Brukenthal Sibiu
Suprafață de viță de vie în exploatare: cca 32 hectare
Soluri: Marne nisipoase, nisipuri şi argile marnoase
Ore însorite: 1200-1800 ore însorite în perioada de vegetaţie activă a vitei de vie
Altitudinea plantaţiei: cca 600 m
Expoziţia: sudică
Orientarea rândurilor: Est-Vest
Sistem de conducere: semiînalt, cu cordon unilateral, semiprotejat
Soiuri în plantaţie: Sauvignon Blanc 4,5 ha, Fetească regală 12 ha, Muscat Ottonel 12 ha, Chardonnay 2,5 ha.
Capacitatea cramei: producţie: 1.450 hL  /stocare: 3.200 hL
Winemaker: Alexandru Borcea
Administrator: Silviu Socol
Degustări: Da
Date de contact: 0258.843.686, 0743.530.133 (Alexandru Borcea)