Radu Rizescu, antrenor și manager al echipei naționale de degustări în orb – campioană mondială în 2023 – este și un distribuitor de băuturi alcoolice de succes și importator. În portofoliul companiei sale cu o vechime de trei decenii în piața bucureșteană – DAGMAR (click pentru acces la întreaga ofertă online, o să vă placă!) – se numără cu precădere vinuri din Franța, dar si din Spania, Italia sau Argentina: în general produse de nișă, de calitate înaltă și din apelațiuni de prestigiu, destinate unui public cunoscător și exigent. Recent, Radu a organizat la wine barul VINO Wines and More din Str Mihai Eminescu 71 din Capitală un eveniment discret, cu acces limitat, la care vinurile franțuzești Maison Louis Jadot au fost explicate de doamna Justine Paris (în mijloc, în fotografia de mai jos, între Radu și Laura Diniță, proprietara VINO), directorul de export al producătorului. 8 vinuri din diferite apelațiuni burgundeze (4 alte și 4 roșii), cu caracteristici de terroir foarte clar demarcate, au exemplificat caracterul de “vitrină a regiunii” atribuit acestei case.
Locul Maison Louis Jadot în portofoliul Dagmar: una dintre nestematele coroanei – vinuri unice și inconfundabile, cu amprenta și tipicitatea fiecărui sat din apelațiunile sale
– Radu, ce succes au vinurile din Burgundia pe piața românească în HoReCa și în casele consumatorilor? Dezvoltă puțin, te rog – astfel încât cititorii noștri să înțeleagă ce nume, ce apelațiuni, ce categorii să caute și cât ar fi de așteptat să plătească pentru ele.
Radu Rizescu: Deși astăzi găsim multe vinuri mari în toate colțurile lumii, Franța rămâne patria vinului, iar dintre regiunile sale viticole cele mai apreciate sunt, indiscutabil, Bordeaux și Burgundia, Dacă vinul din Bordeaux poate fi întâlnit si pe rafturile magazinelor si pe meniurile marilor restaurante ale lumii, Burgundia are o aură fără egal de unicitate, eleganță și rafinament, fiind singura regiune din lume, după câte știu eu, capabilă să ofere atât vinuri albe cât și roșii de o calitate excepțională. Doar doi struguri, Chardonnay și Pinot Noir, dar vinuri unice și inconfundabile, cu amprenta și tipicitatea fiecărui sat din apelațiunile sale. Revenind la piața noastră, cel mai cunoscut este vinul din Chablis, pe care il întâlnim în aproape toate restaurantele cu un meniu internațional. Mai găsim și alte vinuri albe burgunde, de obicei pe cele mai accesibile din Cote Chalonaise si Macon, iar acolo unde bugetele sunt mai generoase apelatiunile celebre din Beaune – Puligny sau Chassagne Montrachet sau Meursault. Unii spun că vinul roșu ce se face aici din Pinot Noir este cel mai rafinat din lume, și avem o întreagă regiune Cote de Nuits care poate să demonstreze acest lucru. Prețurile nu sunt mici, dar experiența este una deosebită și eu recomand celor care doresc să o trăiască să participe la degustări unde pot avea ocazia de a compara expresii diferite ale mai multor apelațiuni, în compania altor pasionați
– Care e locul Maison Louis Jadot în portofoliul tău? Dar în cadrul categoriei mai largi Burgundia?
Radu Rizescu: Pentru noi, Louis Jadot este una din nestematele coroanei portofoliului nostru de vinuri, suntem mândri că suntem partenerii lor în România, am reușit să creștem în fiecare an atât volumul cât și numarul de etichete pe care le propunem cunoscătorilor și celor care doresc să descopere “Panteonul burgund”. Maison Louis Jadot este singurul producător pe care îl reprezentăm din această regiune, și dorim să o facem la un nivel cât mai ridicat.
Aceiași proprietari mai dețin o cramă în Beaujolais, Château de Jacques, care se bucura de o bună reputație. De aici oferim un Beaujolais Blanc și două vinuri roșii din Gamay, provenind din cele mai cunoscute Cru – Fleurie și Moulin a Vent, de bună calitate, dar accesibile: clienții noștri care le-au încercat se întorc regulat la ele. În câteva săptămâni, vom avea de aici și un Syrah foarte mineral, o acomodare la noile condiții climatice care mie îmi amintește Rhone-ul de Nord – aștept să îl încercăm împreună.
Sfat de la antrenorul echipei naționale campioană mondială la degustări în orb: urmăriți degustările organizate și participați!
– Mulțumesc. Cu ce crezi că ar trebui să înceapă parcursul de cunoaștere a vinurilor Louis Jadot de către un consumator interesat? Și cum ar trebui să continue?
Radu Rizescu: Cred că cel mai bine ar fi, pentru cei interesați, să urmărească degustările organizate cu diferite ocazii, când pot încerca vinuri diverse și își pot contura anumite preferințe. Vinul este, prin esență, asociat cu comunicarea și cunoașterea, e nevoie de oameni deosebiți care să creeze ocazii deosebite, iar aceste vinuri pot completa cu succes astfel de întâlniri.
Sunt oameni care încep cu vinul clasic Chablis și rămân acolo. Alții încearcă mai târziu diverse Premier Cru sau chiar Grand Cru ale apelațiunii, pentru că le place să exploreze. Unii merg mai departe, în Cote D’Or, și fac cunoștință cu alt fel de Chardonnay. Nu există rețete, nimic nu este greșit atât timp cât îți urmezi pasiunea fără a uita de cumpătare.
– Cum crezi că ar trebui savurate aceste vinuri ca să ofere satisfacție maximă? Cu ce mâncăruri, în ce contexte de consum, la ce temperaturi?
Radu Rizescu: Deși consumatorul are întotdeauna dreptate, eu spun că ar fi păcat să nu te bucuri de aceste vinuri la un nivel maxim: pentru asta, ar trebui să ne asigurăm de o temperatură optimă de servire (producătorul recomandă 12-14 grade Celsius la albe și 16-17 la roșii); să avem și un pahar de apă alături de cel pentru vin. Referitor la asocieri, e o poveste foarte lungă, pe care nu pot sa o rezum aici – avem o varietate foarte mare de texturi, arome și gusturi în funcție de apelatiune, vechime și, bineînțeles, culoare, care pot fi potrivite complementar sau în acord cu preparate foarte diverse.
– Ce ar trebui să nu lipsească din colecția unui pasionat de vin ?
Radu Rizescu: Colecția fiecăruia depinde de preferințe, în primul rând, ca și de spațiul și bugetul pe care le alocă pentru această pasiune. Cote de Beaune, Cote de Nuits, apelatiunea Chablis au numeroase vinuri mari, începând de la apelațiunile Village până la Grand Cru-uri – e important să le păstrăm în condiții cât mai bune și să găsim ocazii și prieteni împreună cu care să ne bucurăm de ele.