Prima concluzie după o masă de prânz prelungită la Dancing Lobster și pe care le-am spus-o și celor cu care am interacționat aici a fost că doar la restaurantele lui Joseph Hadad am mâncat mai bine în ultimul timp, iar vizitele mele în restaurante nu sunt deloc rare. Asta este de foarte bine pentru noul loc deschis în complexul Pescariu, e adevărat cu o bucătărie ușor diferită, fără prea multe artificii creative: pește, fucte de mare și preparate portugheze, în rețete corecte, necomplicate, savuroase tocmai în simplitatea lor – de calitate și proaspete (am înțeles că aprovizionarea se face săptămânal).
Cum intri, atrag atenția acvariile cu crustacee și vitrinele cu gheață pline de pește, stridii și alte necuvântătoare de apă. Amenajarea e plăcută, zen, în culori și cu decoruri tot de inspirație marină și ele, cu bucătărie deschisă, cu frumoase vase patinate de cupru și ceramice.
Revenind la mâncare, din cele cred că aproximativ 15 feluri degustate aș puncta, în mod deosebit, codul portughez cu spanac sote cu usturoi și cartofi copți – o nebunie codul, unul dintre cei mai buni gustați vreodată și per ansamblu savuroasă mâncarea în sine, cataplana cu midii și vongole, rapane, creveți și pește – aici am avut și o pisică de mare în sos de roșii – , pateul de crab în carapace – acestea sunt de altfel și printre specialitățile casei, homarul la grătar și bucățelele de sepie pane cu maioneză – foarte gustoase și ele și fragede.
Ca să vă prezint însă meniul pe scurt, la antreuri, găsiți de la scoici vongole cu vin și coriandru și midii gratinate cu smântână, mărar și roșii, creveți la tigaie cu usturoi, stavrid și sardine mici în sos, apoi salate printre care Dancing Lobster cu homar, avocado, roșii, mango și sos de iaurt cu verdeață, câteva supe marine și paste; de la felurile principale nu lipsesc platourile cu languste, crab, scoici și creveți, caracatița cu cartofi copti și spanac sote, cataplanele cu orez și fructe de mare, orezul cu peștele undițar ș.a. Separat, dacă vreți să vă faceți singuri platoul de mare, puteți comanda diferiți pești și crustacee, cu prețul la gramaj. Câteva preparate pe bază de carne tipic portugheze li se alătură acestora – porc preto cu cartofi zdrobiți, chorizo și castane, vită picanha cu orez alb, fasole neagră și ananas la gratar și un mix de frigărui „terra e mar” cu vită și fructe de mare.
Al doilea lucru care mi-a plăcut aici și la care nu mă așteptam, având în vedere și targetul și poziționarea premium, aș spune, a restaurantului, sunt prețurile decente la vinuri (cine mă cunoaște știe că am un mare of legat de adaosurile prohibitive, nejustificate, la vinuri în marea majoritate a restaurantelor românești – să le zicem bune). Dancing Lobster are o listă destul de bună, chiar și un salon cu pereți „tapetați” cu vinuri, cele mai multe românești și portugheze, apoi spaniole, italiene, franțuzești și din Lumea Nouă. De exemplu, o sticlă de Vinho Verdejo Bodegas G.Yllera costă 70 de lei, Feteasca Regală de la Liliac costă 75 lei, la fel Rara Neagră de Purcari, La Cetate Shiraz 90 lei, Lamuri Sicilia Tasca d’Almerita 120 lei s.a.
Nu în ultimul rând, deserturile nu ar trebui ratate sub nicio formă; toate sunt de casă, specialități portugheze, extraordinar de bune; mi-au plăcut în mod special flanul Molotoff – un fel de lapte de pasăre din ouă și lapte cu vanilie și caramel și …”heaven on earth”: Tres Sabores cu mousse de cafea, caramel și lapte condensat cu fulgi de migdale.
Nu este un restaurant ieftin Dancing Lobster, totuși prețurile sunt mai bune în comparație cu cele ale altor localuri premium cu fructe de mare de la noi, de bun simț, aș zice, având în vedere calitatea produselor și poziționarea localului, așa cum menționam mai sus. De exemplu, o supă de pește (de 250 ml) costă 24 de lei, prețurile antreurilor încep de pe la 37 de lei – cum ar fi stavridul sau sardine mici pane în sos escabeche (ulei de măsline, vin, mirodenii etc), spre 44 de lei – salata de caracatiță, 69 de lei – pateul de crab, iar cataplana de două persoane (de 800 g.) cu fructe de mare costă 149 lei. La suta de grame, bibanul de mare costă 19 lei, creveții Mozambic 23 lei, crabul 27 de lei, langustele 44 de lei.
În concluzie, un restaurant bun făcut cu cap de la cap la coadă (atât proprietarul cât și cheful sunt portughezi), în care se vede o investiție serioasă în amenajare și până la cele mai mici detalii de decor șipe care l-am inclus pe lista locurilor mele preferate de seafood. Merge deopotrivă pentru o intâlnire intimă și în familie, un prânz de business și pentru un eveniment frumos – un party între prieteni sau mese corporate, cocktailuri și lansări de produse etc. Într- un colț, este amenajată și o vitrină cu un mic shop de delicatese portugheze de luat pentru acasă – conserve de fructe de mare, băuturi, oțet balsamic etc.
Din meniu
Pate din carne de crab cu icre de crab proaspăt în carapace 150 g. – 69 lei
Salata Dancing Lobster – carne de homar, avocado, mix de salată, roșii, mango, sos iaurt cu verdeață 250 g. – 74 lei
Cod portughez a Lagareiro cu cartofi copți, spanac sote și usturoi – 450 g. – 87 lei
Cataplana cu pește proaspăt, creveți, midii, scoici, rapane, cartofi – pentru două persoane (800 g.) – 149 lei
Deserturi – Tres Sabores, Flan Molotoff, Baba de Camelo – 22 lei
Adresă și contacte
Str. Glodeni nr. 3. Cladirea C22, Pescariu Sports & SPA
Tel.: 0770.690.886. E-mail: contact@dancinglobster.ro
www.dancinglobster.ro