Daniel Cojocariu, inginerul “Mâini albastre”, crescut printre prese şi cisterne (+ VIDEO)

Daniel Cojocariu, enologul de la Chateau Stanca şi Dagon Clan, are o poveste care fascinează, iar mâinile lui albastre – la propriu – spun multe despre el. E de o viaţă în vie, printre prese, cisterne și tractoare şi spune că astea au fost “jucăriile” lui de când era mic.

Publicitate
Vinarte

Am crescut în Cotnari şi am făcut Facultatea de Horticultură la Iaşi. În 2006, mi-am cumpărat 1,78 ha în Cotnari, plantate cu mai multe soiuri (Muscat, Fetească, Tămâioasă, Chardonnay). Apoi mi-am luat încă un ha din viță bătrână, plantat numai cu soiuri specifice zonei (Grasă, Frâncușă, Busuioacă, Tămâioasă ș.a.). Am fost prima persoană fizică din România care și-a cumpărat  viță de vie, la Cotnari, fix între viile Cotnari și una dintre podgoriile Murfatlar din zonă. Se mirau oamenii: <<Cine e, domne, ăsta?!”>> Mi-am făcut și o mică cramă acolo”, ne povestește despre el, pe scurt.

Păi și?” mă mir eu. „Cum de ai ajuns tocmai în Prahova? Și acolo, la Cotnari, te mai duci?”. “Păi m-am însurat”, râde el. “Are grijă tatăl meu de via de acolo, dar mai merg și eu, ne place să facem vin pentru noi, pentru familie și prieteni.”

Publicitate

????????????????????????????????????
Înainte de Casa Stanca, Daniel Cojocariu a mai colaborat cu Vinarte în 2005 – 2006 şi a fost enolog la Corcova în 2007 -2008. A urmat stagii de pregătire peste hotare, la Chateau Lemark în Bordeaux în 2008 şi Castello della Panerreto în Toscana în 2009, fiecare de câte șase luni. În Dealu Mare, e din 2009, pe drumuri între cele două crame la care vinfică și Ploiești, unde locuiește (la 10 kilometri de Chitorani). Nu prea știe cum să răspundă la întrebarea cât timp îi ocupă meseria / pasiunea asta zi de zi, dar zice că, în medie, 10 ore. În pline campanii, ajunge să nu mai dea pe acasă sâmbăta și duminica. Și iată cum se explică acum  mâinile lui albastre de la substanțele colorante din strugurii pe care-i prelucrează aproape integral artizanal, fără intervenții mecanice stresante și într-un mod cât mai natural.

Puteți urmări un video-interviu cu Daniel Cojocariu realizat de colegii de la Pivot Noir aici:

Revenind la vinuri, gustăm mai întâi o Șarbă de la Casa Stanca din producția anului 2015, deja îmbuteliată, care urmează să fie scoasă pe piață sub un nou brand – Cavalerii aerului (unul dintre asociații cramei, Dan Conderman este pilot, ceea ce explică această denumire). Trecem apoi la o  Fetească Albă, fermentată în baricuri noi și vechi și o Fetească Regală (tot din 2015), făcută jumătate la tanc, jumătate la baric. Se vede bine fermentarea la baric, lucru care nu se prea practică la noi pentru aceste soiuri: arome florale, corp, mineralitate plăcută și cumva atipicitate deloc deranjantă. Ambele vinuri sunt făcute pentru Clamor Felix (Dagon Clan) împreună cu oenologul olandez, Mark Haisma, un adept al baricării vinurilor albe. Dar dacă  Feteasca Albă – sub brandul Clar – a mai fost și anul trecut – , Feteasca Regală urmează să fie lansată în premieră, sub brandul Cleștar. Surpriza de final ne aduce înapoi la Casa Stanca și este un Merlot (2014), căruia Daniel îi spune “Strong”. Aflăm despre  el că e baricat deja un an și două luni și va mai sta o perioadă la baric, urmând să se mai așeze ceva timp și în sticle până la lansare. Este, într-adevăr, un Merlot care se anunță frumos: corpolent și puternic, cu arome intense, urmând să poarte numele Conacul Domniței Ralu. Și care mie mi s-a părut că reflectă cel mai bine personalitatea puternică și muncitoare a lui Daniel.

Chateau Stanca
Numele firmei: SC Casa Stanca SRL. Adresă: Chițorani, nr. 179A, jud. Prahova, tel.: 0788.141.709
Mărci comerciale: Chateau Stanca, Conacul Domniţei Ralu’, Conacul Bertola (urmează să fie lansate anul acesta)
Suprafaţă viţă de vie: 12 ha în patru parcele cu expoziţie diferită: una în Valea Calugarească plantată cu Şarbă şi Burgund, urmând ca, în primăvară, să se mai planteze încă un ha. Celelalte trei parcele sunt în Chitorani, în apropierea cramei, dar cu expoziţii diferite. În completare, încă 4 ha cu viţă nobilă urmează să fie plantate în primăvara lui 2016.
Soiuri: albe: Şarbă, Sauvignon Blanc (Petit), Sauvignon Blanc (Gros);  roşii: Merlot, Burgund, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon
Capacitate cramă: 50.000 litri
Spaţii de cazare: 10 camere la vila domeniului. Degustări: 40 lei / persoană
Oameni:  Dan Conderman – administrator si asociat, Catalin Avram – asociat, Cornel Ristache  – asociat; Daniel Cojocariu – oenolog. Contacte: Dan Conderman, tel.: 0744.922.787, e-mail: condermand@yahoo.com, Daniel Cojocariu, tel.: 0720.000.979, e-mail: danielcojocariu82@gmail.com