Davino – evolutie spre maturitate deplina

A aparut acum cativa ani intr-o hala a unui imobil de stat din comuna Ceptura. Astazi domina fara drept de apel o nisa a pietei de vinuri din Romania, si nu orice nisa: pe cea a vinurilor premium si superpremium. Efortul, talentul si inspiratia depuse in procesul de creatie a vinurilor, dar si in pozitionarea brandului au facut ca Davino sa fie considerat de catre iubitorii de vinuri si de catre speciali sti ca fiind unul dintre cei mai buni producatori de vinuri din tara, daca nu cel mai bun. Carcotasii ar putea spune ca la dimensiunile relativ mici ale acestei companii iti poti permite luxul de a scoate vinuri de calitate, insa argumentul solid pe care Davino il are de partea sa este tocmai constanta cu care reuseste sa se mentina „sus“ de la o recolta la alta.

La aproape 12 ani de la aparitia companiei, actionarul principal al cramei, Dan Balaban, sustine ca in acest moment pentru el Davino nu reprezinta o afacere tocmai de succes in ceea ce priveste partea materiala. „Inca bag bani in crama si in vie. Nu am luat nici un ban de aici, iar tot profitul este reinvestit. Ne va lua cel putin 20 de ani ca sa reusim sa facem business cu vin”, sustine acesta. Legat de stadiul evolutiv al companiei, si cel care se ocupa cu educarea stilului Davino, oenologul Bogdan Costachescu, actionar al companiei, la randul sau, afirma ca mai este mult de lucru pana se va atinge potentialul maxim dorit: „Chiar daca avem atatia ani in spate, inca nu am identificat in totalitate care sunt parcele si clonele cele mai bune, care sa ne ofere calitatea pe care o vizam pentru vinurile noastre“. A nu se intelege ca cei doi actori din spatele numelui Davino sunt nemultumiti de rezultatele muncii de pana acum, insa in propriile declaratii se simte o tendinta perfectionista, care pare sa-i impinga catre noi limite. Dovada acestei stari de fapt este reprezentata si de calitatea noilor vinuri Davino, vinuri ce vor fi prezentate pietei in curand.

La inceputul lunii septembrie, editorii Vinul.Ro, impreuna cu mai multi jurnalisti si bloggeri de vin, au primit invitatia sa intalneasca in premiera noile propuneri Davino. In toate vinurile degustate se simte foarte bine evidentiat stilul Davino – extract, structura si complexitate aromatica, combinatie ce le confera un potential impresionant.

Domaine Ceptura Blanc 2009, clasicul cupaj alb de la Davino, atrage prin prospetime, eleganta, mineralitate si structura atletica, data de aciditatea ridicata ce-i serveste drept coloana vertebrala. Noutatea Davino pentru acest an vine intr-un lot de numai 3.000 de sticle, Davino Rezerva alb 2009 fiind primul vin alb baricat de la aceasta crama. Cupajul complex de Riesling si Sauvignon Blanc a fost slefuit timp de 6 luni la baric, lucru ce a imblanzit aciditatea si notele minerale, imbogatindu-i paleta aromatica cu tonuri de vanilie, caramel, piersici coapte si flori de magnolie. In afara de amprenta minerala a terroir-ului, Feteasca neagra Davino 2008 se poate lauda cu un profil aromatic definitie a tipicitatii acestui soi. Un vin dens, viguros si rotund, cu arome de prune uscate si condimente completate de tonuri de vanilie, ciocolata si alune de padure, si o aciditate care ii va permite sa evolueze.

Cel mai tanar reprezentant al familiei Domaine Ceptura Rouge, cupajul Feteasca neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon nascut din recolta lui 2008 a fost prezentat in comparatie cu rezultatele recoltelor 2007 si 2005. Tanar, intens si mineral, cu o structura caracterizata de echilibrul alcool-aciditate- taninuri, vinul are potential sa depaseasca nivelul anilor anteriori.

Domaine Ceptura Rouge 2005 este in acest moment reprezentantul cel mai indicat pentru consum, ceilalti avand inca nevoie de timp pentru a ajunge la potentialul maxim.

Ultimele doua vinuri din aceasta degustare, Flamboyant 2007 si Davino Rezerva 2007 (Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca neagra), pot candida fara nici o problema la titlul de cele mai bune vinuri romanesti aparute in acest an. Atat de asemanatoare (prin nota minerala comuna), insa totusi diferite, cele doua vinuri dau dovada de o complexitate aromatica spectaculoasa. In timp ce Flamboyant 2007 pleaca spre notele sobre ale tiparului aromatic bordolez (condimente, ierburi aromate, piele si fructe negre), Davino Rezerva 2007 pare a fi condus mai mult catre tonurile de fructe confiate, cu aciditate ridicata si evolutie progresiva si intensa.

One thought on “Davino – evolutie spre maturitate deplina

Comments are closed.