Davino aduce si o Feteasca Neagra in linia Ceptura

Gama Ceptura de la Davino a fost lansata pe piata anul trecut pentru a acoperi locul lasat liber de Chateau Domenii, pozitionata ca pret si asteptari intre liniile Faurar si Davino. Alaturi de cele doua cupaje existente in gama, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba Ceptura si Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra Ceptura 2009, Davino va mai lansa si o Feteasca Neagra, produs al recoltei 2010, intalnirea noului vin cu piata fiind programata in cursul lunii noiembrie.

Aceasta Feteasca Neagra este una foarte buna, care se ridica la standardele Davino, insa ea trebuie privita la nivelul gamei Ceptura. Ea ofera satisfactii destul de mari, la un pret decent. Nivelul de pret este undeva la jumatate din Davino, vinul avand un foarte bun raport pret/calitate“, afirma Dan Balaban, proprietarul companiei Davino, care subliniaza ca intre cele doua game nu exista diferente mari privind modul de vinificare, deosebirile fiind date de materia prima folosita, perioada de vinificatie si calitatea lemnului. „Vinurile din Davino sunt produse din struguri din vii mature, cele din Faurar, din vii tinere, iar vinurile Ceptura sunt produse din 20% struguri proveniti din vii mature, iar restul din vii tinere“. Feteasca Neagra Ceptura 2010, care a fost baricata la lemn de stejar timp de 2-3 luni, va fi scoasa pe piata intr-un lot de 13.000 de sticle. „Din punctul nostru de vedere, vinul de incadreaza in sablonul nostru de Feteasca neagra. De fapt, Feteasca Neagra, ca de altfel si Feteasca Alba, sunt soiuri capricioase – nu sunt aclimatizate, nu exista clone selectate, insa ele sunt semnalele care vorbesc cel mai bine despre anul respectiv. Daca Feteasca Neagra este buna si anul este unul bun“, mai afirma Dan Balaban.

Interesul acordat gamei Ceptura din partea reprezentantilor Davino s-a intensificat in ultimii doi ani, deoarece pana acum s-a urmarit dezvoltarea liniei Davino. „La Davino nu mai trebuie sa facem decat cateva reglaje fine. Mai avem nevoie de 4-5 ani ca sa stabilim un standard. In clipa de fata, avem in crama vin rosu de aproape 2 milioane de euro. Consumatorii il cer, sunt tentat sa-l dau, dar nu as dori sa stric ceea ce am construit pana acum. Odata cu terminarea cramei noi, putem barica mai mult, pentru ca va fi mai relaxat din punct de vedere al spatiului. Vom putea sa produce cantitati mai mari, pe care sa le putem scoate pe piata in momentul in care sunt propice de baut“, mai anunta proprietarul Davino. Legat de recolta 2012, acesta sustine ca a fost un an bun din punct de vedere al calitatii, mai ales in cazul soiurilor albe, care sunt apreciate a fi peste cele din 2011. Aplecarea catre fiecare detaliu si atentia acordata calitatii ii determina pe cei de la Davino sa experimenteze diferite metode de vinificare, care sa le permita sa scoata maximum din materia prima: „Este primul an in care am tras o parte dintre vinurile albe de pe drojdii mai devreme pentru a pastra fructuozitate si am facut experimente privind extractivitatea. Pentru soiurile ro- sii este prea devreme ca sa ne pronuntam cum a fost 2012, dar se anunta un an bun“ .

Feteasca Neagra Ceptura 2010 are o culoare rubinie intensa si stralucitoare si arome expresive si complexe de magiun de prune, piele, pamant, talpa de paine, cutie de lemn si condiment puternic. Atacul porneste catifelat, dupa care evolueaza progresiv, aproape „zbuciumat“. Gustativ este foarte consistent si expresiv, cu o aciditate bine reprezenta, ce aduce niste tonuri vegetale. In postgustul lung, cu rezonanta de fruct, cafea, si tabac, taninurile isi fac bine simtita prezenta alaturi de alcool. Un vin expresiv, atat de vibrant incat poti spune despre el ca este neimblanzit, cu o structura atletica.