Dealu Mare – cu paharul in rucsac (galerie foto)

Romanii incep incet-incet sa descopere turismul viticol, cu toate ca aceasta forma de petrecere a timpului liber se afla inca intr-o faza incipienta la noi. La randul lor, constienti de beneficiile enoturismului, tot mai multi producatori de vinuri romani se straduiesc sa se dezvolte si pe acest segment, prin crearea de spatii de cazare si degustare destinate turistilor. Daca pana de curand producatorii isi promovau singuri oferta enoturistica, acum pe aceasta piata si-au facut aparitia agentiile de turism, care par tot mai interesate de potentialul turistic al regiunilor vinicole autohtone.

Magazinul de vinuri 1000 de chipuri si agentia de turism Edelweiss Travel au lansat la mijlocul lunii iulie pachetul „Drumul Viilor“, oferta ce contine vizitarea mai multor crame din Dealu Mare. „Am considerat ca este necesar sa ne implicam intr-un astfel de proiect deoarece el reprezinta o forma de educare a consumatorilor de vin si de promovare a vinurilor si cramelor din regiunea Dealu Mare“, spune Stefan Ionescu, coproprietar al magazinului 1.000 de chipuri.

Potrivit lui Stefan Ionescu, „Drumul viilor“ poate fi achizitionat de doritori in doua variante, excursie de o zi sau de doua zile, la pretul de 55 de euro, respectiv 97 de euro, si cuprinde vizite la patru crame: SERVE, Crama Basilescu, Domeniile Sahateni si Lacerta. Pe viitor, organizatorii promit ca vor mai introduce in program si Crama Budureasca. La SERVE participantii pot vizita crama insotiti de vinificatorul Aurel Rotarescu, care va explica intregul proces de vinificatie, si, de asemenea, pot degusta cel putin patru din vinurile din portofoliul acestui producator. In curand, la SERVE primirea oaspetilor si degustarile de vinuri vor putea fi facute intr-o cladire noua, aflata chiar langa crama, constructie realizata cu foarte mult gust, care are si functia de magazin. In mare parte, enoturistii se pot bucura de acelasi program si la cramele Basilescu si Budureasca, vizitele in crame si degustarea vinurilor, in care intra inclusiv degustarea vinurilor etalon ale acestor producatori, fiind facute alaturi de vinificatorii Gabriel Lacureanu si Steven Donnelly. De anul viitor, la Budureasca va fi introdusa in circuitul enoturistic si noua crama, una dintre cele mai moderne din zona.

Cea de-a doua parte a programului este dedicata vizitarii cramelor Domeniile Sahateni, unde vizitatorii se pot bucura de cele mai noi vinuri create de Aurelia Visinescu, si LacertA, locul unde peisajul cramei a fost completat si cu un salon de degustari, un magazin de vinuri si o camera de conferinte, toate beneficiind de o arhitectura eleganta si un design impresionant. In acest ultim punct al programului, insotiti de enologul Mihai Banita, participantii vor vizita crama si se vor delecta cu vinurile de aici. Pe langa transport, organizatorii asigura toate mesele si cazarea – pentru varianta de doua zile, partenerul proiectului in aceasta directie fiind cochetul hotel Casa Colinelor, din Urlati, locul unde vizitatorii se pot bucura de preparate cu specific romanesc si local.

Pentru a da posibilitatea participantilor sa se mai odihneasca intre degustari, reprezentantii programului asigura si un program „extra-vin“, in cadrul caruia vor fi organizate vizite la Conacul Bellu si Manastirea Jercalai, dar si plimbari cu trasura prin vie.